Scandal la Institutul Diplomatic Român: Şase cercetători, daţi afară pentru că “muncesc prea mult”

• publicat la: 4 August 2015
Scandal la Institutul Diplomatic Român: Şase cercetători, daţi afară pentru că “muncesc prea mult”

Sase cercetători care au fost dati de la Institutul Diplomatic Român (IDR) au acuzat institutia că i-a concediat abuziv si au dat-o in judecată. Motivatia IDR este că acestia munceau prea mult.

Cei sase cercetatori sunt conf. dr. Armand Gosu, conf. dr. Florin Diaconu, conf. dr. Andrei Siperco, conf. dr. Alin Ciupală, prof. dr. Ovidiu Bozgan si lect. univ. dr. Bogdan Antoniu, potrivit Romania Libera.

Dan Petre (foto), directorul IDR, spune ca masura a fost luata dupa un raport al Curtii de Conturi in care se arată că cercetatorii nu respectau prevederile Codului Muncii, deoarece muncea mai mult decat numarul maxim de ore prevazut pentru o saptamana de lucru.

“In urma unui control al Curtii de Conturi, institutului i s-a cerut sa aplice prevederile Codului Muncii, privind respectarea celor 48 de ore de munca pe saptamana. Le-am cerut sa opteze, sa mai renunte la ore, sa faca in asa fel incat sa intre in legalitate. Insumarea acestor contracte depasea durata orelor de munca admise.

Ei au refuzat orice negociere. Ei reproseaza ca nu am atacat raportul Curtii de Conturi. Dar ataci un raport atunci cand crezi ca institutia a incalcat legea. Or, eu nu cred ca este cazul aici. Este o chestiune de legislatia muncii, nimic altceva”, a explicat Dan Petre.

Astfel, in urma unui control s-a aratat ca cei sase aveau contract de munca si cu Universitatea Bucuresti, astfel ca era depasita limita maxima de ore de munca pe care legea le permite intr-o saptamana.

Concedierea e si abuziva, si ilegala, sper ca voi dovedi in instanta acest lucru. Eu si colegii mei, sase profesori de la Universitatea Bucuresti, am dat IDR in judecata. Decizia e cu atat mai stranie cu cat, desi la IDR numarul celor care predau si la Universitate e mult mai mare, doar noi sase am fost dati afara”, a declarat Armand Gosu.

“Toti am intrat prin concurs la acest institut. Din punctul nostru de vedere, decizia este ilegala si abuziva. Codul Muncii spune ca orice persoana poate munci in interiorul mai multor contracte de munca. In acceptiunea statului, munca este o infractiune”, a spus si Florin Diaconu.

Intr-o declaratie ulterioara, la B1 Tv, acesta a spus ca salariul de profesor de la Universitatea Bucuresti este in jurul valorii de 2.000 de lei.

“Nici la universitate si nici la IDR noi nu treceam de 48 de ore pe saptamana. Pachetele salariale erau insotite de o gramada de taxe si impozite. (…) Mi-au confirmat ca sa muncesti prea mult nu e o chestiune buna in Romania”, a mai declarat Diaconu.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu