Bătălia pentru navetiştii careieni se lasă cu ameninţări către conducerea Liceului Teoretic

• publicat la: 27 septembrie 2015
Bătălia pentru navetiştii careieni se lasă cu ameninţări către conducerea Liceului Teoretic

Urmare a sesizărilor primite de la părinţii elevilor navetişti, privind neregulile întâmpinate la început de an şcolar, am semnalat aceste aspecte în articolul din data de 19 septembrie 2015, aici.
Pe zi ce trece primim noi şi noi relatări despre firmele autorizate de transport elevi, atât de la unităţile şcolare cât şi de la elevi şi părinţi.
Concurenţa acerbă între firmele de transport a dus chiar la o adresă din partea uneia, către Liceul Teoretic, în care conducerea era atenţionată că vor urma controale pe linie financiară şi din partea Camerei de Conturi Satu Mare şi chiar din partea DNA. Atenţionările sunt chiar scoase în evidenţă cu un marker ca nu cumva să treacă neobservate.

Liceul Teoretic Carei are 54% din elevi cu statut de navetişti.
Firma care a făcut această adresă ameninţătoare este cea care a câştigat licitaţia de la Consiliul Judeţean pentru transport elevi pe anumite rute, localităţi situate în jurul Careiului.
Vineri, 25 septembrie 2015, am fost în mijlocul elevilor care fac naveta din satele din jur pentru a afla care este opinia lor legată de mijloacele de transport cu care vin la şcoală.
Majoritatea elevilor participanţi la discuţie au afirmat că folosesc serviciile firmei AutotransMoldovan . Cumulat pe o lună întreagă, preţul biletelor de transport ajunge la 75 de lei până în Lucăceni sau Berveni. Elevii sunt mulţumiţi de condiţiile oferite dar şi de punctualitatea operatorului de transport.
Spre deosebire de aceştia, elevii care folosesc serviciile altui operator plătesc pentru un abonament lunar sume cuprinse între 110 şi 120 lei şi afirmă că nu de puţine ori au stat în picioare şi că autobusul nu vine în faţa şcolii să îi preia ci trebuie să meargă lângă sensul giratoriu. Toate aceste discuţii au fost purtate în prezenţa directorului Liceului Teoretic, prof. Zsido Sandor.

,,De când sunt directorul acestei şcoli nu m-am mai confruntat cu această problemă.. Preţurile sunt foarte ridicate pentru aceste abonamente pentru cei care fac naveta din Lucăceni, Berveni, Urziceni şi am constatat că sunt diferenţe mari de preţuri între operatorii de transport în comun.Păi, pentru părinţi aceste sume de 35-50 de lei sunt mulţi bani, cei mai mulţi dintre ei abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, au o bucată de pământ şi de pe urma acesteia şi a animalelor supravieţuiesc cum pot şi poate au mai mulţi copii pentru care trebuie să plătească. ..Eu nu ştiu calitatea condiţiilor de drum, de transport … părinţii sunt cei care decid pentru copii lor la care firmă să-şi facă abonament, însă din punct de vedere material, 25-35 de lei este o suma mare pentru ei, contează şi 50 de bani, mai ales pentru o familie cu 2-3 copii care fac eforturi pentru a-i creşte şi educa. În plus, eu ca şi conducător al acestei şcoli, răspund pentru copii şi vreau să-i aducă şi să-i ia din faţa şcolii. Nu-i tot una unde îi lasă, nu vreau să meargă nu ştiu ce distanţe ca să-i ia autobuzul şi să-i aducă şi să-i ia de la şcoală….”
Liceul Teoretic nu are încheiat contract cu niciuna dintre firmele de transport. Întrebaţi ce vor face dacă nu vor mai putea apela la serviciile operatorului de transport AutotransMoldovan, elevii au afirmat dintr-o suflare că decât să foloseasca serviciile celuilalt operator mai bine vor apela la serviciile unei firme de taxi.

,,Dacă ne adunăm 4 persoane, un taxi ne duce şi ne aduce de la şcoală pentru 80 de lei lunar. Ne ia din poarta casei şi ne duce cum ieşim de la şcoală şi pentru noi e mai bine aşa”, ne spune un grup de elevi.
Directorul Zsido afirmă că va respecta decizia părinţilor care au dreptul de a emite decizia finală legată de alegerea operatorului de transport dar este nemulţumit de presiunile la care este supus din partea operatorului care i-a trimis adresa oficială.

Părinţii sunt cei care aleg, însă pentru ei 25-35 de lei lunar de elev sunt bani. În fiecare lună, elevii lasă la contabilitate abonamentele şi baza acestora eu le dau în fiecare lună banii. Eu ca şi conducător al acestui licei, am simţit că sunt ameninţat. Nu am contract cu nicio firmă de transport… Ar fi bine ca de exemplu, la 10 elevi din Berveni, 15 din Urziceni, primarul localităţii respective să facă el un contract pentru curse regulate speciale şi eu să le decontez lor banii pentru naveta…Dar aşa e când intervin alte….presiuni,  de alt ordin….”

Părinţii şi elevii speră ca să aibă parte în acest an de condiţii mai bune de transport, de punctualitate şi un mod civilizat de adresare din parte operatorilor de servicii de transport.

redactia

Lasati un comentariu