Legea lui Dragnea a trecut de Senat

• publicat la: 8 octombrie 2015
Legea lui Dragnea a trecut de Senat

Ne întoarcem în timp! Legea lui Liviu Dragnea, ce prevede amenzi uriașe pentru cei ce se fac vinovați de „discriminare socială“, a trecut miercuri în regim de viteză maximă de prima cameră a Parlamentului – Senatul. Dacă va trece și de Camera Deputaților, ne vom întoarce în timpurile în care nu aveam voie să deschidem gura.

Prin această lege, politicienii ne pun pumnul în gură și ne vor amenda cu sume care ar părea foarte mari chiar și în cele mai bogate țări din lume. Sub pretextul protejării minorităților, grupurilor și categoriilor sociale, legea ne va obliga la tăcere, la înăbușirea opiniilor. Deși nu toată legea este controversată, având și părți bune, anumite paragrafe sunt menite să blocheze în cel mai dur mod libera exprimare.

Iată articolele ce impun cenzură, așa cum apar în proiectul de legea votată astăzi de senatorii ce fac parte din coaliția de guvernare (PSD-UNPR-PC), dar și de un liberal:

Art. 19 – (1) Defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup social.

Art. 1. – d) Defăimare socială – fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social.

c) Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, apartenență politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilitați, boala cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Printre prevederile aparent oneste, politicienii au strecurat, desigur, și apartenența politică, pe care nu vom mai avea voie să o punem într-o situație de inferioritate. Cu alte cuvinte, dacă vom critica un partid politic, care poate fi încadrat la grup social, îl punem într-o situație ingrată în comparație cu celelale. Dacă totuși o facem, „curajul“ ne va costa între 1.000 de lei și 30.000 de lei atunci când „discriminăm social“ o persoană fizică. Dacă este vizată o persoană juridică, de exemplu un partid politic, amenda este între 2.000 de lei și 60.000 de lei. Asta în condițiile în care este extrem de neclar, din punct de vedere juridic, cum poate fi lezat un grup (sau o persoană juridică) în ansamblul lui.

integral pe romaniacurata.ro

comentarii

de nicu la 9 octombrie 2015 - 18:24

Urmeaza reducerea programelor TV la 2 ore pe zi !!!!!!!!!!!!!!!!!

de sorin florut la 9 octombrie 2015 - 21:26

Semnați petiția online contra acestei legi. Sau organizați proteste împotriva adoptării ei. Sau acceptați-o. Depinde de dvs.

Lasati un comentariu