Simpozion dedicat dascălului George Pteancu la Carei

• publicat la: 16 octombrie 2015
Simpozion dedicat dascălului George Pteancu la Carei

Duminică, 18 octombrie 2015, de la ora 17,00, va avea loc Simpozionul dedicat dascălului George Pteancu, Cetăţean de Onoare al Careiului, la aniversarea a 160 de ani de la naşterea acestuia.

Evenimentul este organizat de Despărţământul ASTRA Carei, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi cu Centrul de Promovare al turismului cultural Carei.

Invitatul  special este Prof. Dan Munteanu, membru corespondent al Academiei Române şi strănepot al renumitului dascăl George Pteancu.

În cadrul acestei manifestări, veţi putea afla date biografice despre sărbătorit dar şi secvenţe  din viaţa  Careiului anilor 20. Personalitate puternică, dascălul Pteancu a marcat viaţa a numeroşi dintre discipolii săi, aceştia ajungând la rândul lor mari personalităţi în domeniul în care au profesat.

Veţi putea urmări numeroase imagini cu familia Pteancu dar şi din perioada în care dascălul a activat la şcolile careiene .

George Pteancu a fost unul dintre cei mai activi membri ai Reuniunii învăţătorilor din Sătmar, făcând parte dintre cei care au pus bazele acesteia alături de George Marchiş, primul preşedinte al Reuniunii, Ioane Marcu, Ştefan Bilţiu, Vasile Lucaciu, Elie Pop şi Atanasie Coteţ.

Peste ani, George Pteancu va ajunge preşedinte de onoare al prestigioasei asociaţii. Activitatea culturală pe care a desfăşurat-o în cadrul ASTRA  i-a fost încununată cu primirea titlului de membru fondator.

Parteneri media ai evenimentului, sunt Informaţia- Zilei, Buletin de Carei şi Radio Transilvania Carei.

comunicat

comentarii

de Horia Mărieș la 13 octombrie 2015 - 21:18

Ăsta da eveniment. Felicitări organizatorilor.

de Vanca Tiberiu la 13 octombrie 2015 - 21:53

Salut evenimentul! Careiul era dator să-şi sărbătorească antecesorii ce au lăsat urme istorice. Evenimentul de faţă dovedeşte că omenii de azi ai Careiului se achită cu onorabilitate de această indatorire.

de ioan ciarnău la 13 octombrie 2015 - 22:48

Iată un eveniment, plin de semnificaţie şi spirit românesc, la care merită să participăm în număr cât mai mare. Organizatorii merită toată stima. Felicitări!

de Laurentiu la 15 octombrie 2015 - 11:56

Un eveniment deosebit pentru un dascal deosebit!

de Augustin la 16 octombrie 2015 - 17:40

Fara ASTRA CAREI nu am fi avut parte de atatea evenimente majore in viata Careiului.
Felicitari organizatorilor pentru ravna depusa in intarirea comunitatii romanesti supusa atacurilor primariei udemeriste!

de Iulian la 16 octombrie 2015 - 21:20

fam Ciută a reusit să atragă mânia mai marilor prin viata decentă pe care o duc. nu tu beţii nu tu şpagă împărţită cu golanii din mafie nu tu funcţii dorite şi nu tu înţelegeri pe sub masă pe banii careienilor. cum să nu dai în cei care îţi permit să aibă şi principii şi să le mai facă şi publice.
o întreagă armată a fost adusă la Carei pentru a ataca familia Ciută care sunt de partea dreptăţii şi a celor nevoiaşi!
a fost adus finul director la gunoiul de nordvest ca să dea careienilor opinia nănaşului primar despre fam pe care el nu o poate avea.
o fi nănaşu supărat că nu are nevastă ca şi Ciută ? ce activităţi are doamna primar înafară de a opri lumea pe stradă să se laude ..ce bine ne merge nouă acum…nici nu ştii ce bine se descurcă copii la secţia de scaune…fără să spună că nu toţi au carte de muncă la secţie şi nu totul merge pe factură la destinaţie….ce trist trebuie să fie să stai în casa unui copilaş şi să trebuiască să plăteşti rândaşi să scrie în locul tău ce ai de spus.

de justitie la 17 octombrie 2015 - 13:17

Iulian eu zic sa le faci icoana fam. Ciuta si sa te inchini la ea, ce zici?

de adevar la 17 octombrie 2015 - 15:02

pe data pensionarii dascalului Pteancu au venit peste o mie de invatatori din toata regiunea satmarului asa de apreciat era.
vom vedea maine daca vor veni de la inspectorat si de la alte institutii de invatamant pentru a il omagia pe renumitul dascal.
daca sunteti invidiosi pe familia Ciuta de ce nu faceti voi in locul lor activitati la care sa se adune lumea pentru a cinsti memoria inaintasilor?
nu am vazut prin oras acte de justitie din partea altor consilieri asa ca numai invidia si rautatea e de voi.

de Horia Mărieș la 17 octombrie 2015 - 18:17

@adevărul

Adaug, cu permisiunea Dvs., doar un foarte mic amănunt.

Fiul distinsului dascăl George Pteancu, cel care va fi omagiat mâine și anume profesorul dr. Paul Pteancu mi-a fost profesor și director adjunct in anii de liceu. După umila mea părere, dânsul a fost cel mai distins și cel mai titrat profesor pe care l-a avut liceul din Carei in perioada postblelică.

Stiu că părerea mea nu contează.

Luați atunci vă rog frumos de bune mărturiile altor doi extrem de merituoși fii ai Careiului aflați incă în viată – har Domnului – și care sunt încă foarte activi pe tărãmul științei și anume pe cele ale biologilor de renume mondial dr. Gavril Aurel Negrean si dr. Karácsonyi Károly, cei care au fost in mod cert influentati in bine in anii de scoala petrecuti in Carei de eruditia exceptionalului dascăl care a fost distinsul profesor și OMUL cu un foarte mare caracter, dr. Paul Pteancu.

Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace pe prof. dr. Paul Pteancu și pe distinsa lui Doamnă, decedată recent, să le fie țărãnă ușoară și foarte liniștit somnul cel de veci.

http://www.buletindecarei.ro/2014/01/careieni-cu-care-ne-mandrim-dr-gavril-aurel-negrean.html

de Horia Mărieș la 17 octombrie 2015 - 18:56

P.S.

Gavril Aurel Negrean a absolvit şcoala primară în satul natal Dindesti şi a urmat cursurile liceale la Oradea (Liceul “Emanoil Gojdu” – primul an) şi apoi la Carei (Liceul “Vasile Lucaciu”, unde și-a dat examenul de bacalaureat în sesiunea din luna iunie 1951).

“Încă din liceu am fost atras de studiul plantelor. Cel care mi-a insuflat acest lucru a fost profesorul de biologie Paul Pteancu, cel mai bun discipol al lui Alexandru Borza” (Nota H.M.: A. Borza, profesor de botanică la Universitatea din Cluj între anii 1919 și 1947, n. 21.05.1887 la Alba Iulia – d. † 03.09.1971 la Cluj, preot greco-catolic, protopop onorar al Clujului și botanist, întemeietorul geobotanicii în România).

de dragos la 17 octombrie 2015 - 22:48

Ce legatura are familia ciuta (fam Ciută a reusit să atragă mânia mai marilor prin viata decentă pe care o duc. nu tu beţii nu tu şpagă împărţită cu golanii din mafie nu tu funcţii dorite şi nu tu înţelegeri pe sub masă pe banii careienilor. cum să nu dai în cei care îţi permit să aibă şi principii şi să le mai facă şi publice.)cu titlul si continutul acestui articol?! Ca organizeaza activitati culturale f bine, da nu vad legatura cu spaga, imparteli, mafie, etc. si Dl. Pteancu

de emil la 18 octombrie 2015 - 09:06

Chiar asa,ce legatura sa aiba aceasta familie cu titlul si continutul acestui articol dedicat domnului Pteancu,recunoscut pentru constiinta sa si pentru principiile sale,acum lucruri depasite.
De ce nu a organizat Primaria acest eveniment dedicat celui mai renumit dascal roman din Careiul de dinainte de 1930?

Lasati un comentariu