Ziua Armatei la Carei. Depunerea Jurământului militar. Recital de nai cu Muzica Reprezentativă a M.Ap.N.

• publicat la: 20 octombrie 2015
Ziua Armatei la Carei. Depunerea Jurământului militar. Recital de nai cu Muzica Reprezentativă a M.Ap.N.

Ziua Armatei României va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români.

La Carei, activităţile se vor desfăşura după următorul program:

– 25 octombrie, ora 12.30, la  Monumentul Ostaşului Român, ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori, festivitatea de sosire a “Ştafetei Veteranilor” şi depunerea Jurământului militar de către studenţii Academiei Forţelor Terestre din Sibiu.  Detaşamentul de onoare este constituit din 1.000 de militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

– 25 octombrie, ora 14.30, Sala de spectacole a Castelului  Karoly – Recital susţinut de maestrul Nicolae Voiculeţ la nai, împreună cu Muzica Reprezentativă a M.Ap.N.

Dimineaţa, ÎPS Mitropolitul Andrei Andreicuţ şi PS Iustin Sigheteanul, vor oficia o Liturghie Arhierească.

La Satu Mare, activităţile se vor desfăşura după următorul program:

– 24 octombrie, ora 16.00, Monumentul Eroilor – Festivitatea de sosire a “Ştafetei Veteranilor”;

– 25 octombrie, ora 9.00, Monumentul Eroilor – Ceremonie de depuneri de coroane de flori. (Detaşamentul de onoare este constituit din 400 de militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.)

Pentru a marca ”Ziua de 25 Octombrie, Ziua Armatei României”, în întreaga zonă de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” (21 de judeţe), un număr de peste 5000 de militari sunt angrenaţi într-un număr de 81 de evenimente care cuprind: ceremonii militare cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, ştafete ale veteranilor, competiţii sportive, expoziţii statice de armament şi tehnică de luptă, exerciţii demonstrative, exerciţii de mînuire a armamentului, concerte de muzică de fanfară, concursuri de tir, expoziţii foto şi de caricatură, ziua porţilor deschise etc.

O altă ceremonie militară de depuneri de coroane de flori se va desfăşura la Cimitirul Eroilor Români din Rakoskersztur, Budapesta, pe 27 octombrie.

* * *

Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta şi jertfa a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

comentarii

de gyurika la 22 octombrie 2015 - 11:32

Macar se carpesc drumurile si trotuarele ca acum 26 de ani.

de Horia Mărieș la 24 octombrie 2015 - 05:16

Devenită simbol al bătăliilor şi eroilor neamului românesc, Bătălia de la Carei si data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească, incheind pe teritoriul intregit al Romaniei, campania militara, avand ca repere principale : Paulis, Oarba de Mures si Carei.
La 25 Octombrie 1944, militarii Diviziei a 9-a Infanterie au degajat, la Carei, ultima brazda de pamant romanesc aflata sub ocupatia hortistă, incununand astfel lupta si jertfa zecilor de mii de combatanti pentru eliberarea Ardealului. Astfel s-a eliberat intreg teritoriul de 43.492 kmp, ocupat prin Dictatul de la Viena, refacandu-se in partea de Vest adevaratele hotare de stat ale României. Si asta prin jertfa a 49.744 de militari (morţi, răniţi şi dispăruţi).

Ministrul de Razboi, generalul Mihai Racoviță, spunea atunci: “Românii, cu mic, cu mare, tresaltă la sunetul trâmbițelor biruitoare. Ardealul a revenit astazi, prin lupta dreaptă si jertfa vrednică, la trupul din care a fost rupt “.

Cuvintele comandantului Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, adresate militarilor din subordinea sa, au fost consemnate în Ordinul de Zi nr. 104 din 25.10.1944: “La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin (se trecuse la eliberarea Ungariei), pentru desăvârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi scris în cartea de aur a neamului. Încrezători în destinele neamului şi luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viaţa, continuăm lupta strâns uniţi în jurul steagului…”.

Bunul Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei care cu cinste, onoare și spirit de sacrificiu, au reîntregit România.

https://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2012/02/Toamna-anului-1944-Intrarea-Armatei-romane-a-Regimentului-6-de-Infanterie-intr_un-oras-eliberat.jpg

Conform unei informații pe care încă n-am documentat-o în suficientă măsură, pe lista eroilor care și-au jertfit viața pentru eliberarea Careiului se află și o femeie, locotenentul Olivotto (sau Olivoto) Amalia, care a făcut parte din Regimentul 4 Dorobanți si care îsi doarme somnul de veci în Cimitirul Eroilor de pe str. Tireamului din Carei.

Rog respectuos pe această cale pe toți careienii care iși vor apleca cu pioșenie frunțile în fața mormintelor eroilor, cu ocazia depunerilor de coroane de flori ce vor avea loc în dimineața zilei de 25 octombrie a.c. sau, mai apoi, în ziua de 1 noiembrie, de “Ziua Morților” sau a “Iluminațiilor” la Cimitirul Eroilor de pe str. Tireamului din Carei, să încerce să descopere, dacă va fi posibil și mormântul locotenentului Olivotto (sau Olivoto) Amalia.

M-ar interesa să văd o fotografie cu mormântul acestei femei care și-a jertfit viața pentru eliberarea Careiului.
Mulțumiri anticipate.

Poate că ulterior cineva va reuși să documenteze și să scrie “povestea” vieții locotenentului erou Olivotto Amalia.
De exemplu, distinsul Domn Profesor Ioan Ciarnău, autorul volumului “Ultima brazda”, 2004, Ed. Fidelia.
Sunt convins că ar fi un subiect foarte interesant pentru o nouă carte de a dânsului.

de Horia Mărieș la 24 octombrie 2015 - 12:02

Am si primit răspuns. Ii multumesc frumos si pe aceasta cale domnului Todea Daniel Vasile pentru solicitudine si pentru promptitudine.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=973189719409934&set=pcb.973190449409861&type=3&theater

Lasati un comentariu