Apel pentru sprijinirea Bisericii din Ianculeşti. Banii aprobaţi de CL nu au mai ajuns la parohie

• publicat la: 22 noiembrie 2015
Apel pentru sprijinirea Bisericii din Ianculeşti. Banii  aprobaţi de CL nu au mai ajuns la parohie

Biserica Ortodoxă  din Ianculeşti, cu hramul Sf. Mucenic Gheorghe,  are urgent nevoie de ajutor. La şedinţa  Consiliului Local din data de 24 august 2015, alianţa UDMR-PLR-PSD a aprobat alocarea sumei de 20 mii lei pentru lucrări de renovare şi a respins  propunerea consilierului Ciută de acordare a sumei de 25.000 lei. Nici până astăzi, 22 noiembrie 2015, banii nu au ajuns în conturile bisericii deşi lucrările sunt în stare avansată de  derulare iar meşterii  trebuie plătiţi.

Conservarea valorilor este – sau ar trebui să fie – o prioritate pentru orice comunitate. Altfel, își pierde identitatea, chiar și viitorul. Acum, comunitatea moţilor din  Ianculeşti are  nevoie de  o mână de ajutor  pentru a conserva  un  lăcaş de cult.

Aici, la biserica din Ianculeşti au fost începute lucrări de renovare în urma adoptării unei Hotărâri a Consiliului Local Carei din 24 august 2015  de a aloca 20.000 lei pentru renovări  de strictă urgenţă, fiindcă bucăţi de tencuială din cupola bisericii  au căzut.

 Se lucrează cu foarte multă competenţă și într-un ritm  susţinut, lucrările de pictură trebuie continuate, pictorul trebuie plătit, însă biserica  nu a primit încă nici un ajutor din partea municipalităţii. Toate lucrările de până acum  s-au făcut prin puţinul pe care l-a putut dona fiecare dintre săteni.

,,Dacă vă uitaţi acolo sus (n.r. cupolă) mai urmează câteva zile  până când meşterul va încheia lucrarea”  a menţionat preotul Sorian.

Preotul a  lansat noi apeluri de susţinere financiară pentru  cei care îţi pot permite şi a mulţumit celor care au făcut eforturi.

Un binevenit sprijin financiar a fost acordat de către  familia  acad. Marius Porumb, membru de onoare al ASTRA Carei care a fost prezent şi la depunerile de coroane de la mormântul eroului Burada din Ianculeşti în data de 24 octombrie 2015.  Acad. Marius Porumb a fost în ultimii ani mereu aproape  de nevoile comunităţii româneşti, sprijinind chiar şi deplasarea şezătorii tradiţionale din Câmpia Careiului la Festivalul de la Mangalia. Tot domnia sa a donat Asociaţiunii ASTRA Carei o bucată din gorunul lui Horea întru întărirea spiritului românesc .
La slujba de duminică din Biserica de la Ianculeşti, părintele a vorbit şi de faptul că e nevoie de o altă lucrare pentru anul viitor, la partea dinspre intrarea în biserică unde cade tencuiala pe o suprafaţă extinsă. Lucrările trebuie să continue şi acolo şi e nevoie şi pentru anul viitor de un efort  financiar. Nici acoperişul nu  este în stare bună şi pe alocuri apa se strecoară în interior.

Administratorii edificiului de cult nu dispun de fondurile necesare pentru a achita costurile lucrărilor care sunt în curs de executare  darmite să adune şi pentru lucrările de anul viitor. Părintele face un apel la toţi cei care au posibilitatea  să depună un ajutor finaciar în vederea realizări lucrărilor ce se impun.

Orice ajutor, cât de mic, este foarte important pentru Biserica din Ianculeşti și adresăm rugămintea de a fi sprijiniţi în activitatea de renovare și realizare a picturii cupolei bisericii”.

Donaţiile se pot depune la

Parohia ortodoxa Ianculesti

CecBank Carei

cod IBAN:  RO61CECESM0236RON0023928

tel 0745 283149

AnaMaria Roman

comentarii

de maria la 23 noiembrie 2015 - 12:37

Unde este oare credinta acestor oameni din Ianculesti ?
Unde este oare educatia financiara ?
Eu nu inteleg prin credinta a sta cu mana intinsa si a scuipa cu venin catre cei care nu ati pun in palma.
Este nevoie de un graunte de credinta pentru a muta un munte .
Eu merg la 80 km la o biserica , unde am gasit un preot care are bunavointa de a explica si implica credinciosi in Sfanta Liturghie si bineinteles este liniste in biserica .
Modalitatea cum cersiti banii nu face cinste unui credincios.
In ce activitati de binefacere este implicat preotul din Ianculesti ?? Cati copii orfanii are pe langa el ??? si la cate femei vaduve le alina singuratatea ??? Oare la cati necajiti le asculta povestea ?
Acest preot face educatie religioasa ? Invata copii orfani cum sa se comporte in biserica si in societate ?
Oare este liniste in biserica si se poate asculta Sfanta Liturghie ? sau unul intra altul iese si usa de la intrare scartaie ca te ia durerea de cap

etc

etc

etc

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2015 - 13:40

@maria

Doar așa, din simplă curiozitate, mergeți cumva la pr. Emanuel Oros, parohia din Mesteacăn, comuna Halmeu, judeţul Satu Mare?
Dacă răspunsul este cumva afirmativ, vă admir fiindca ați făcut o alegere cât se poate de potrivită. Individul este cel mai tare în parcare, a furat până și mâna cea sfrijită a Sf. Haralambie dintr-o mănăstire grecească. Nu mai vorbesc de kupleraiul privat pe care și l-a făcut la așa zisa mănastire din padure (tot la Mesteacăn) fiindcă ni vreau să folosesc cuvinte de care să-mi fie rușine. Oricum îl va paște pușcăria in Grecia și să puteți să-i duceti colaci, cozonaci și anafură la vorbitor.

de maria la 23 noiembrie 2015 - 14:16

Manastirea Marius , pr Gheronte
Imi pare rau pt dvs

de @maria la 23 noiembrie 2015 - 14:25

ca demna postaca marika te intreb oare cu ce e mai prejos biserica din ianculesti fata de cea reformata din carei sau romanocatolica care primesc bani cu sacu si li se mai si platesc actiunile….caritabile!
voi aruncati cu venin numai in romani dar va folositi de banii lor din contributii!
pacat de drumurile pe care le faci la 80 de km ca sa gasesti un preot…adica aici vrei sa spui ca nu exista? tu judeci preotii? inafara de drumuri la 80 de km te mai ocupi si cu altceva inafara sa comentezi? ceva concret ai sa ne dai?

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2015 - 15:32

@maria:

Și mie îmi pare rău de Dvs și asta cât se poate de sincer.
Dar nu trebuie să vă întristați fiindcă este bine cunoscut faptul că a celor săraci cu duhul, ca dvs., va fi împărăția cerurilor.

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2015 - 15:41

@maria.

M-am prins de ce faceți atâtea drumuri-drumuri până la Manăstirea Marius. Fiindcă este de călugări. Stătuți.
Treaba dvs., să vă fie de bine, să fiți sănătoasă, grasă si frumoasă, devreme acasă și la pungă groasă.

[MANASTIREA MARIUS (de calugari), Hram: Izvorul Tamaduirii, Judetul: Satu Mare, Localitate: CRUCISOR
Este situata pe soseaua Satu Mare-Baia Mare la circa 30 km sud-est de Satu Mare si tot cam atatia nord-vest de Baia Mare. Cu autobuzele, atat din Satu Mare cat si din Baia Mare, se merge pana in statia Valea Vinului. De aici, imediat la dreapta (venind din Satu Mare), este un drum pietruit care dupa 5 km duce in satul Marius si de aici la stanga in manastire, circa 3 km. Dar se mai scurteaza putin drumul daca dupa a doua troita din lemn se face la stanga, pe drumul de pamant, pana in catunul Marius (cateva case) si apoi in dreapta, avand pe o distanta scurta padurea pe partea stanga a drumului, se ajunge in manastire dupa circa 7 km din statia Valea Vinului. Cu mijloace auto se merge prin Crucisor circa 8 km pe drum carosabil pietruit. Asezamantul este construit in poiana unui platou de deal, inconjurat de paduri cu specii de foioase. De aici, privind spre nord-vest, avem privelistea campiei in vale. In zona n-a fost niciodata viata monahala. Manastirea s-a infiintat in 16 august 1992, la solicitarea credinciosilor din Marius, care au tinut sa duca la indeplinire angajamentul care l-au luat fata de Dumnezeu in timpul celui de al doilea razboi mondial. Atunci s-au dat lupte intre armatele hortiste, satenii impreuna cu preotul satului s-au adapostit in biserica rugandu-se tot timpul lui Dumnezeu. Atunci si-au luat angajamentul ca, daca ei si satul vor scapa, vor construi o biserica in care sa slujeasca calugari si vor infiinta un muzeu. Dupa Revolutia din 1989 s-au hotarat sa-si duca la indeplinire angajamentul si au cedat statului 48 ha, in care a intrat si perimetrul manastirii. Totodata, au ridicat o mica cladire din lemn pentru primii calugari ce vor veni. Un sponsor anonim a facut si electrificarea, care a costat in 1992 o suma foarte mare pentru anul respectiv (67 de milioane de lei). In continuare a fost construita si o mica biserica, iar la nord de ea o cladire mare etajata, din lemn, pentru trapeza, bucatarie, chilii si staretie.
Lucrarile de dezvoltare a manastirii vor fi continuate si cu timpul va fi construita si o biserica mare pentru a putea participa la slujbe numerosii credinciosi din satele Marius, Valea Vinului, Crucisor, Zghirestea, Poiana Codrului si Barsau.]

de maria la 23 noiembrie 2015 - 18:45

Sa va fie rusine dl Horia Maries
Cu mine nu a vorbit asa nici un UNGUR de romani nu mai vorbesc . Ati trecut prin viata cu rautate , lipsa de respect fata de cei din jur etc etc
Cu o consideratie scarbosenie

de dorin la 23 noiembrie 2015 - 19:07

asa ai invatat sa vorbesti la manastirea unde umbli?
nici nu e de mirare ca aici unde te cunoaste lumea nu esti bine primita si trebuie sa mergi la 80 de km ca sa te rogi unde nu te cunoaste lumea!
la biserica nu se pune problema de ungur sau roman ci de a fi sau nu crestin iar tu numai cu asa ceva nu te poti lauda.

de Horia Mărieș la 23 noiembrie 2015 - 20:48

@maria

Mor de rușine când am de-a face cu proaste de le doare care se leagă gratuit si fără nici un motiv de moții din Ianculești și de biserica lor ortodoxă (chit că eu sunt greco-catolic) indiferent dacă sunt românce, unguroaice, șvăboaice, evreice, țigănci, etc. Nu fac nici o deosebire de etnie, nu discriminez pe nimeni în astfel de cazuri. Păzea!

de Petre la 24 noiembrie 2015 - 08:34

O fi fost Maria prea sincera cu lumea, e la fel de posibil ca nu stie de cate sicanari a avut parte Ianculestiu din partea primarului ca a declarat ca e suparat pe Ianculesti, Ianculesteni, dar nu o maruntiti chiar asa. Nu-i dau dreptate in vehementa dar fiti mai gentlemani cu ea in nedreptatea ei.

Lasati un comentariu