Extremiştii maghiari din secuime planificau din 10 octombrie atentatul de Ziua Naţională

• publicat la: 30 decembrie 2015
Extremiştii maghiari din secuime planificau din 10 octombrie atentatul de Ziua Naţională

Preşedintele “Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania, Szőcs Zoltán, a fost reţinut de DIICOT, fiind acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze dispozitive explozive, unul dintre acestea urmând să fie detonat în judeţul Covasna, de Ziua Naţională a României.

În calitatea deţinută de preşedinte al “Mişcării de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, Szocs Zoltan le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM ce trebuie să facă.

“De 1 Decembrie……să montaţi vreo 20 de bucăţi….cu un cronometru…..vă închipuiţi, tocmai când defilează……trebuie făcut în aşa fel încât să se aprindă mai multe simultan….ar fi mişto să fie fum, ar fi o bombă bună…..parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza şi BBC-ul….toată lumea ar vorbi de noi……să se atragă atenţia asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă…..trebuie să facem în aşa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă….să fiţi plecaţi undeva….totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena….acolo unde se duc ei ar trebui să facem……ori la Sfântu, ori în Ciuc….. trebuie să facem o încercare……”, se arată în documentele anchetatorilor.

Potrivit aceloraşi documente, procurorii DIICOT susţin că Szőcs folosea cuvântul “pizza” pentru a desemna un dispozitiv exploziv improvizat. Astfel, el le spunea membrilor grupării din Târgu Secuiesc: “nu mănânci pizza cu poftă, doar o guşti, vezi cum e…mai ales dacă ai reţeta care trebuie pentru pizza….înainte să muşcaţi o bucată mare trebuie să vedeţi cum se poate muşca o felie….”.

Procurorii DIICOT ar fi găsit, marţi, când au percheziţionat locuinţa liderului HVIM mai multe steaguri ale Ţinutului Secuiesc, potrivit sursei citate.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut, marţi noapte, pe Szőcs Zoltán pentru instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Preşedintele “Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania va fi dus, miercuri, la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, scrie RTV.

DIICOT a arătat, într-un comunicat de presă, că în 10 octombrie, Szőcs Zoltán i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a Mişcării de Tineret 64 de Comitate” Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, la Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

În octombrie 2015, Szocs Zoltan, suspectul deja arestat Beke Istvan şi alţi exremişti şovini au decis să treacă de la propaganda urii la acte de terorism. DIICOT anchetează acum întregul grup, Szocs Zoltan fiind considerat coordonatorul şi mentorul suspectului principal.

Procurorii DIICOT au percheziţionat ieri mai multe imobile în care Szocs Zoltan şi-a derulat activităţile extremiste care vizau incitarea la ură pe criterii etnice. După această opreaţiune, procurorii au decis să-l reţină pe Szocs Zoltan pentru a-l prezenta Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

sursa napocanews.ro

comentarii

de foaier la 3 ianuarie 2016 - 16:06

Ca de obicei, iar punem carul inaintea boilor! De data asta, boii sunt aia din HVIM, nu din rmdiszno. Adica, de foarte mult timp ar fi trebuit interzise pe teritoriul Romaniei orice activitati ale Magyar Garda, HVIM si restul ungarismelor, cu derapajele ungariste ale rmdiszno cu tot! Cu pedepse clare in codul penal pentru aceste activitati. Vrei 64 de comitate? Poftim 64 de ani de puscarie. Ok, chiar si 16 erau suficienti. Daca legiuitorul roman nu a vrut sa creeze martiri pe altarul ungarismului, nici o grija, deja se ocupa HVIM si statul ungar de chestia asta. Inca putin si beke- tatal o sa ne mute in Albania, de unde am fi venit dupa vastele sale cunostinte istorice.

Lasati un comentariu