Nu suntem terorişti dar vrem transparenţă şi corectitudine din partea UDMR Carei

• publicat la: 11 decembrie 2015
Nu suntem terorişti dar vrem transparenţă şi corectitudine din partea UDMR Carei

Subiectul atentatului terorist din Covasna, pus la cale de Beke Istvan, membru al unei organizații paramilitare ostile României, este tratat pe larg de toată presa naţională şi internaţională.

Potrivit  Agerpres., Kelemen Hunor şi-a exprimat “îngrijorarea” cu privire la “culpabilizarea colectivă” şi “stigmatizarea” întregii comunităţi maghiare”.

Un rezultat previzibil al acestui demers ar putea fi acela că, de acum încolo, societatea românească poate percepe drept sursă de pericol fiecare năzuinţă legitimă a comunităţii noastre. Am avut prilejul de a-i informa pe seful statului si pe primul-ministru asupra acestor temeri, la care ni s-au alăturat si dânşii. Totodată, ne-au asigurat de faptul că cele întâmplate nu vor însemna o schimbare de directie în privinta raportării la comunitatea maghiară din România. Acest fapt ne dă speranţa că, după aceste turbulente, relatia dintre majoritate si minoritate va reveni la normalitate”, afirma Kelemen Hunor în scrisoarea transmisă miercuri, şefilor reprezentantelor diplomatice ale ţărilor UE la Bucureşti.

Puţin probabil ca cineva din staff-ul preşedintelui UDMR să nu îl fi informat despre situaţia ingrată a  românilor din municipiul Carei aflat sub administraţie UDMR.

Românii din Carei sunt oameni obişnuiti, de toate vârstele şi categoriile sociale, contribuabili oneşti care au acelaşi nevoi şi drepturi ca şi comunitatea maghiară. Nu suntem unii mai presus decât alţii dar  suntem folosiţi în scopuri care urmăresc ascunderea acaparării bugetului local de  uniunea conducătoare. Este unul din motivele  pentru care se iniţiază  tensiuni între etniile ce formează comunitatea careiană, mutând atenţia opiniei publice în acest plan şi acoperind astfel derapajele de la legalitate din administraţie. E de notorietate amânarea prezentării execuţiei bugetare din primăria UDMR  Carei, lipsa oricărui comunicat din partea primăriei care are doi consilieri jurnalişti plătiţi din banul public comun, Risipa banului public din primăria condusă de UDMR, a concesionării  pe sume simbolice a unui bun local către o   societate apropiată care foloseşte ilegal apa termală fără nici o autorizaţie, prejudiciind astfel bugetul local, a nerespectării unor Hotărâri ale CL, a raportării de date neconforme cu realitatea  pentru Registrul electoral,  a discriminării contribuabililor români din Ianculeşti prin privarea de sprijin financiar pentru biserică sau cămin cultural,  evitarea explicaţiilor referitoare la destinaţia  celor 3,3 milioane lei din “lotul” de 7,3 milioane lei contractat de Primăria Carei ca împrumut bancar şi lista poate continua pe pagini întregi.

Cum aţi  reacţiona dacă consilierii români ar  vota împotriva amplasării unui bust al unei personalităţi maghiare ?

Cum am putea cataloga împotrivirea consilierilor UDMR Carei, avându-l preşedinte pe primarul Kovacs, de a fi amplasat în Carei un bust al poetului naţional Mihai Eminescu?

De ce românii din Carei trebuie să îl aniverseze cu bustul mobil pe Ionel Brătianu, unul dintre cei mai reprezentativi premieri români care a şi fost în Carei în 1923?

De ce parcurile din Carei  nu pot primi busturi româneşti? Bustul Regelui Ferdinand a fost acceptat doar în colţ de intersecţie , refuzându-se amplasarea sa în oricare din parcurile oraşului vizitat în 1919.  Această segregare  de ce nu este denunţată la reprezentantele diplomatice ale tarilor UE la Bucureşti?

Liderul UDMR vorbeşte de  revenirea la normalitate a relaţiei dintre  majoritate şi minoritate dar cu atitudini şi fapte ca şi cele ale UDMR Carei cum se poate vorbi despre aşa ceva?

De la preluarea mandatului de primar în 2008 de către preşedintele UDMR Kovacs Eugen, în municipiul Carei românii nu mai sunt reprezentaţi în administraţia locală. La ora actuală atât primarul cât şi viceprimarul sunt de la formaţiunea UDMR, la fel şi administratorul public al oraşului sau cei doi consilieri personali ai primarului. Până şi reprezentanţii Consiliului Local în Consiliul de administraţie al Spitalului Municipal sunt numai de la UDMR în condiţiile în care Consiliul Local nu este monocolor UDMR.

Preşedintele UDMR Carei are alergie tot ce este românesc?

Cum doriţi respect de la alţii dacă formaţiunea pe care o conduceţi nu îl acordă altor comunităţi cu care convieţuieşte?

În timp ce TOATE busturile româneşti sunt lăsate să se degradeze, cele ale comunităţii maghiare sunt atent întreţinute de către administraţa locală prin angajaţii de la spaţii verzi şi păzite exemplar. Pentru monumentele româneşti nu se alocă nici un leu din bugetul local comun pentru reabilitări. E de aceiaşi notorietate scoaterea din patrimoniul local a Monumentului Ostaşului Român şi trecerea lui în cel al Muzeului Judeţean numai pentru a nu se aloca fonduri locale pentru reabilitarea lui.

Cum aţi reacţiona dacă copii careinilor s-ar căţăra pe bustul grofului Karolyi sau pe capul lui Petoffi Sandor? Pe cel mai important monument de for public din România, Monumentul Ostaşului Român din Carei, aflat pe lista monumentelor istorice, stau căţăraţi ciorchine şi copii şi mai puţin copii, iar preşedintele UDMR Carei afirmă că este normal.

Consideraţi  normală atitudinea de a tăia panglica inaugurală la un obiectiv cultural precum Casa de Cultură Carei doar în prezenţa oficialilor maghiari deşi oraşul este multietnic? Ceremonia a fost devansată tocmai pentru a nu fi prezent niciun consilier român, iar primarul Kovacs a participat la evenimentul oficial, în calitate de primar, fără a purta eşarfa tricoloră ca însemn al unui primar din România. Aţi remarcat?

Programul artistic la care a  asistat ulterior liderul UDMR  a fost EXCLUSIV în limba maghiară, dar  nu a  reacţionat în niciun fel  şi nu a  întrebat de ce nu evoluează şi o formaţie românească de dansuri populare din oraşul multietnic Carei la inaugurarea Casei de Cultură municipale.

Vi se pare normală confiscarea unui oras multietnic doar de către formaţiunea UDMR?  Consideraţi benefică  dictatura UDMR  în Careiul multietnic?

De 1 Decembrie 2015, numai UDMR Carei nu a depus coroană de flori  de Ziua Naţională a statului în care îşi desfăşoară activitatea şi de unde este susţinută  financiar. Vi se pare normală această atitudine? Colegii  de la UDMR Satu Mare sau Oradea nu au avut reţineri în a depune o coroană de flori cu ocazia Zilei Naţionale a României, ţara care ne este casă şi românilor şi maghiarilor cetăţeni români. Nici primarul şi nici viceprimarul, membrii UDMR Carei nu participă la vreo acţiune  dedicată Zilei Naţionale şi nici nu se organizează un mic moment festiv cu aleşii locali pentru a marca sărbătoarea.  Pentru toate semnalările de la normalitatea dintr-un oraş multietnic am fost acuzată de şovinism de consilierii primarului prin diverse canale media în timp ce acţiunile de îngrădire a drepturilor românilor din Carei sunt mereu trecute sub tăcere şi luate în derâdere. Până şi nevinovatele activităţi culturale de prezentare a obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti deranjează administraţia  careiană condusă de preşedintele UDMR dar nu şi careienii maghiari care participă la manifestări.  Sondajul  efectuat în Carei privitor la amplasarea bustului poetului naţional Mihai Eminescu a scos în evidenţă faptul că maghiarii careieni nu sunt deloc  deranjaţi de acest bust, dimpotrivă, sunt de părere că ar trebui aşezat în parcul unde  sunt şi poeţii maghiari.

În aceste condiţii, este potrivită o astfel de atitudine într-o localitate unde convieţuiesc atât români cât şi maghiari dar toţi cetăţeni români?

Daniela Ciută

comentarii

de foaier la 12 decembrie 2015 - 03:18

Kelemen Hunor e îngrijorat, ca întotdeauna, de percepția altora asupra ”comunității maghiare”, dar nu îl interesează deloc faptele cotidiene ale unor membri ungariști ai acestei comunități, fapte de natură să inflameze raporturile de bună conviețuire. Nu se desolidarizează de ungariști, dimpotrivă – fiind el însuși ungarist – îi protejează mereu sub umbrela ”comunității maghiare”, adică a udmr, despre care are impresia că reprezintă pe toți etnicii unguri din România, ceea ce este un fals notoriu de mută vreme. Cum comite un ungur câte o faptă antiromânească, hop și veterinarul de la cultură să atragă atenția că, dacă te legi de un ungur, gata, te legi de toți ungurii, de ”comunitatea maghiară”, ceea ce, în mintea sa e fapta cea mai impardonabilă de pe mapamond și spațiul cosmic locuit. Desigur, atâta timp cât falsa congruență dintre ungurii din România și UDMR este recunoscută de către politicienii români drept adevăr intangibil, Kelemen are succes. Numai că se apropie vremea când se va vedea adevărul ungarist, revizionist și antiromânesc de sub mantia ”democratică” în care s-a blindat UDMR pentru a-și atinge scopurile ce vizează disoluția statului român. Iar dacă și etnicii români contribuie la demolare …. s-ar putea să le și reușească.

de Daniel la 12 decembrie 2015 - 14:10

Nu știu alții cum se simt , dar eu mă simt de parcă aș trăi în Ungaria . Tot ce se întâmplă , se hotărește și se face la Carei , Ianculești și de zilele de sărbătoare ( ex. 1 Decembrie s,a.m.d. …) și cu autoritatea pe care o au în a lua decizii după bunul plac și diferența mare între români și maghiari , nu pot să spun că sânt mândru că sânt din Carei și că sânt român !

de Horia Mărieș la 13 decembrie 2015 - 01:36

@Daniel la 12 December 2015 – 14:10

Cu tot respectul cuvenit, se pare că sunt doar două posibilitâți de luat in calcul.

1. Sau luați atitudine, vă mobilizați și acționați imediat și foarte ferm, împreună cu cei ce simt ca Dvs., astfel încât să nu vâ mai simțiți „că trăiți în Ungaria”,

2. Sau vă consolați definitiv cu gãndul „că trăiți în Ungaria” și stați și pe mai departe cu måinile în sân fără să faceți absolut nimic.

Obțiunea, alegerea uneia dintre cele două posibilități, este numai și numai a Dvs., a nimănui altcuiva.

Cu tot respectul.

Lasati un comentariu