Mascaţii fac percheziţii la Satu Mare. Evaziune fiscală, spălare de bani,…

• publicat la: 24 februarie 2016
Mascaţii fac percheziţii la Satu Mare. Evaziune fiscală, spălare de bani,…

Polițiștii din Cluj au efectuat marți, 22 februarie, 40 de percheziții, în București și în șase județe, printre care și Satu Mare, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6.500.000 de lei prin evaziune fiscală, spălare de bani, transmitere fictivă a părților sociale deținute într-o societate.

Șapte persoane au fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraților, cu propunere de arestare preventivă, fiind instituit sechestru asigurator pe 68 de autovehicule și un imobil.

Polițiștii de la IPJ Cluj, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, au efectuat 40 de percheziții domiciliare, în București și în județele Cluj, Maramureș, Mureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare și Alba.

Perchezițiile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală în formă agravată, spălare de bani, transmitere fictivă a părților sociale deținute într-o societate, în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și indisponibilizate sume în privința cărora există suspiciunea că provin din infracțiuni, respectiv 277.450 de lei și 6.000 de euro.

De asemenea, s-au aplicat măsuri asigurătorii pe conturi bancare, pe bunuri mobile și imobile (68 de autovehicule și un imobil), în valoarea totală de 3.622.927 de lei.

Polițiștii au descoperit și ridicat înscrisuri contabile, ștampile, unități fizice de stocare a datelor în sistem informatic, laptop-uri și unități centrale și carduri bancare.
Șapte persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 44 de ani, din județele Cluj, Bihor și Timiș, au fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate magistraților, cu propunere de arestare preventivă.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 –2016, reprezentanții unor societăți comerciale cu obiect de activitate construirea și întreținerea drumurilor publice, ar fi creat un mecanism de fraudare a bugetului de stat.

Acesta ar fi avut la bază înregistrarea în evidența contabilă a unor achiziții și operațiuni fictive de bunuri și prestări servicii de la mai multe firme cu un comportament de tip „fantomă”, în scopul deducerii frauduloase a taxei pe valoare adăugată și pentru diminuarea impozitului pe profit aferent.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat al statului este de 6.600.000 de lei.

Lasati un comentariu