Șezătoare oșenească – De Dragobete

• publicat la: 22 February 2016
Șezătoare oșenească – De Dragobete

Muzeul Țării Oașului și Casa Orășenească de Cultură Negrești-Oaș organizează miercuri, 24 februarie 2016, la casa șezătorilor (han) din incinta muzeului în aer liber, tradiționala șezătoare oșenească la care iau parte tinerii din Ansamblul Folcloric „Oașul”, alături de tezaurul uman viu Floare Finta, luminătorul satului Floare Hotca, creatori populari locali și mult-îndrăgitele interprete din Țara Oașului, Maria Petca-Poptean și Maria Tripon.

În cadrul șezătorii, se realizează o legătură între generațiile de participanți, tinerii fiind receptivi la sfaturile și modelele oferite de cei mai vârstnici. În șezătoare se performează munci tradiționale, precum torsul cânepei și al lânii, rășchietul firelor de cânepă, depănatul lânii, făcutul ițelor pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale: realizarea zgărzilor, zgărdanelor și a altor podoabe populare. Atmosfera este întreținută cu țâpurituri specifice zonei, vorbe de duh, ghicitori și completată cu o masă tradițională.

Și în acest an, șezătoarea de la Negrești a fost inclusă pe lista evenimentelor promovate de Autoritatea Națională pentru Turism, având parte de mediatizare pe plan național și este realizată cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Negrești-Oaș. După cum se știe, un important obiectiv îl constituie conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al Țării Oașului, deoarece avem șansa de a trăi într-un spațiu cu un bogat potențial folcloric.

Prin această activitate culturală se dorește menținerea vie a tradiției, dar și promovarea creatorilor populari și a artiștilor din Țara Oașului, respectiv transmiterea tuturor acestor valori actualelor generații de oșeni.

Lasati un comentariu