Comemorarea lui Ignatie Borza

• publicat la: 7 martie 2016
Comemorarea lui Ignatie Borza

Direcţia de Cultură Carei, Asociaţiunea  culturală Astra, Despărţământul Carei, Şcoala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu” l-au comemorat astăzi în sala festivă a Şcolii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” pe Iganţie Borza, preot şi professor de religie la Liceul Vasile Lucaciu.
,,Astăzi ne   amintim de cel care a fost Ignaţie Borza. Eu vreau să vă spun că e foarte important să ne amintim de oamenii care s- au născut sau au trăit aici în oraşul nostru şi mai ales de cei, în cazul acesta, care au predat la această şcoală sau au fot elevi ai acestei şcoli. Să urmăriţi ce scrie pe placa comemorativă ….trebuie să ne mândrim cu cei care au făcut ceva pentru oraşul nostru.  Mulţumim şcolii că a găzduit acest eveniment,mulţumim   Astra Carei şi asociaţiei Unirea că şi- au adus aminte de Ignaţie Borza”, au fost cuvintele de început ale directorului Direcţiei de Cultură, Bogdan Georgescu.

A luat apoi cuvântul Daniela Ciută, preşedinta Asociaţiei Astra Carei care a  prezentat elevilor date despre biografia lui Ignaţie Borza şi despre activitatea sa pe plan local.

Ignaţie Borza a fost unul dintre dascălii acestui fost liceu Vasile Lucaciu, o şcoală cu tradiţie şi reprezentativă pentru  învăţământul careian.

Preot militar ortodox, Ignatie Borza s-a născut la 6 martie 1890 la Carei. După studiile liceale de la Beiuş, a urmat teologia la Oradea. Din 1929 a slujit în localitatea natală,Carei. Aici, devine primul protopop, având 11 parohii în subordine inclusiv pe cea din Valea lui Mihai. Peste câţiva ani va face parte din din comitetul vicearhidiaconal Satu Mare. A fost preşedinte al comitetului şcolii elementare de stat din Carei, predând teologia ortodoxă la Liceul „Vasile Lucaciu”.

Foarte activ pe tărâm cultural a fost membru pe viaţă al Astrei. După Diktatul de la Viena a fost arestat de trupele horthyste, fiind apoi obligat să treacă în teritoriile româneşti neocupate. Astfel, slujeste timp de 3 ani ca preot la Lugoj unde este deosebit de apreciat de comunitate.

A repausat în 23 aprilie 1946, fiind înmormântat la Carei. Moartea sa timpurie este de plânsă  şi de enoriaşi din parohia Lugoj  în presa locală a vremii. Alături de Ignaţie Borza au existat o pleiadă de dascăli de renume la şcoala la care voi sunteţi acum elevi. Trebuie să ştiţi că Doina lui Lucaciu s-a auzit în primă audiţie în această şcoală datorită lui Dumitru Şimea, cel care a înfiinţat şi prima orchestră din liceul Vasile Lucaciu, dirijând şi corul care a intonat-o.

Nu trebuie să uitaţi nici de Aurel Coza, fost director, dascăl, gazetar şi preşedinte al ASTRA Carei în perioada interbelică. Toţi dascălii de la această şcoală au contribuit la dezvoltarea învăţământului românesc din acest colţ de ţară şi se cuvine să ne amintim de ei cu recunoştinţă şi pioşenie. Să fiţi mândri ca sunteţi elevi ai acestei şcoli şi să încercaţi să vă instruiţi cât mai temeinic pentru viaţă”.

Manifestarea s-a încheiat la placa comemorativă situată în Carei, pe strada Doina, pe clădirea protopopiatului Ortodox, unde cei prezenți au depus o coroană și au rostit o rugăciune în amintirea lui Ignație Borza.

redactia

Lasati un comentariu