Personalităţi careiene. 128 de ani de la naşterea Protopopului careian Ignaţie BORZA

• publicat la: 6 martie 2018
Personalităţi careiene. 128 de ani de la naşterea Protopopului careian Ignaţie BORZA

În data de 6 martie 2018 aniversăm  128  de ani de la naşterea preotului militar ortodox careian, Ignaţie  Borza.

După studiile liceale de la Beiuş, a urmat teologia la Oradea. Din 1929 a slujit în localitatea natală, Carei dar şi în  satul Ianculeşti, în perioada 1928-1930. Peste câţiva ani va face parte din comitetul vicearhidiaconal Satu Mare. A fost preşedinte al comitetului şcolii elementare de stat din Carei, predând teologia ortodoxă la Liceul „Vasile Lucaciu”.

Date suplimentare despre activitatea lui Ignatie Borza, primul Protopop ortodox al Careiului găsim în  prezentarea monografică a Mun.Carei al cărei autor este Ioan Bota.

Foarte activ pe tărâm cultural, a fost membru pe viaţă al ASTRA Carei. După intrarea în vigoare a Dictatului de la Viena a fost arestat de către trupele hortyste,  fiind apoi obligat să treacă în teritoriile româneşti neocupate. A trecut la cele veşnice în anul 1946,la 23 aprilie, fiind înmormântat la Carei.

Din păcate, la 72 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, Monumentul comemorativ al foştilor refugiaţi din 1940 ce se va ridica la Carei şi pe care apare trecut şi numele lui Ignatie Borza nu este primit de niciuna dintre bisericile peste care a fost Protopop într-o anume perioadă de timp.

Asociaţiunea  ASTRA Carei

Lasati un comentariu