Veșnica pomenire careianului Ignatie Borza! Protopop ortodox și membru ASTRA pe viață

• publicat la: 29 octombrie 2020
Veșnica pomenire careianului Ignatie Borza! Protopop ortodox și membru ASTRA pe viață

În data de 6 martie 2020 s-au  împlinit 130  de ani de la naşterea preotului militar ortodox careian, Ignaţie  Borza, născut la Carei în  1890.  După studiile liceale de la Beiuş, a urmat teologia la Oradea. Din 1929 a slujit în localitatea natală, Carei. Peste câţiva ani va face parte din comitetul vicearhidiaconal Satu Mare. A fost preşedinte al comitetului şcolii elementare de stat din Carei, predând teologia ortodoxă la Liceul „Vasile Lucaciu”.

Foarte activ pe tărâm cultural a fost membru pe viaţă al ASTRA. După Dictatul de la Viena a fost arestat de trupele horthyste, fiind apoi obligat să treacă în teritoriile româneşti neocupate.

A repausat în 23 aprilie 1946, fiind înmormântat la Carei. Numele său apare  pe  Monumentul comemorativ al refugiaților și expulzaților careieni din 1940, monument refuzat a fi amplasat pe terenul bisericii ortodoxe Sf.Dimitrie din centrul orașului.

Întreținem an de an mormântul său mai ales acum când există tendința de a se desființa mormintele personalităților românești din cimitirul central careian.

Mormintele protopopilor și vicarilor George Marchiș și Romulus Marchiș sunt de negăsit de parcă le-a înghițit pământul. Au răsărit în schimb pe  lângă capela  unde se înmormântau protopopii locuri noi de veci.

Și mormântul dascălului Constantin Albu este scos la vânzare așa că facem apel pentru o strângere de fonduri pentru achitarea taxei de la cimitir.

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu