Primăvară careiană la blocul Primăriei din centrul oraşului. Amorţeala instituţiilor

• publicat la: 20 martie 2016
Primăvară careiană la blocul Primăriei din centrul oraşului. Amorţeala instituţiilor

O nouă primăvară  careiană găseşte blocul de locuinţe din Spaţiul Locativ al Primăriei Carei  în aceiaşi stare jalnică în care se află de ani de zile. Un focar de infecţie ce poate izbucni în orice clipă, cu apa cu miros de urină şi cârduri de şobolani mişunând în voie peste tot.  Se profită de faptul că blocul ultracentral este ascuns vederii, încadrat fiind de Casa de Cultură, Teatru şi Bibliotecă dinspre strada Iuliu Maniu şi Primărie, Judecătorie şi Parchet dinspre  calea 1 Decembrie 1918.

...aleea de intrare, în spatele tractorului se observă clădirea Primăriei urmată de cea a Judecătoriei

Cităm  din lirica lui Ady Endre pentru a fi mai bine înţeleşi de către administraţia locală,…. E-aceiaşi amorţeală, numai că-i primăvară…versuri  din poezia Plecat din sat, traducere Costa Carei,  cu care Marcel Ursan   de la ASTRA Carei a câştigat premiul I la concursul Recitatio de la Satu Mare. Versurile poetului maghiar sătmărean sunt  mai actuale ca niciodată. Administraţia careiană a rămas într-o continuă  amorţeală când vine vorba de spaţiile sale locative, altele decât cele recent construite şi oferite şi persoanelor cu venituri  departe de a fi încadrate ca potrivite pentru o locuinţă socială.

Se împlinesc 5 ani de zile de când Buletin de Carei a semnalat pentru prima dată despre situaţia în care trăiesc chiriaşii Primăriei Carei din blocul  situat  între Teatru, Casa de Cultură, Bibliotecă  şi Primărie.

Buletin de Carei   a fost şi este mereu prezent  în mijlocul careienilor  de toate categoriile sociale, semnalând problemele ce se impun a fi rezolvate, din acest punct de vedere fiind de un real ajutor administraţiei locale. Lipsa lor de implicare denotă faptul că altele le sunt priorităţile.

http://www.buletindecarei.ro/2011/03/viata-de-mizerie-intre-teatru-si-biblioteca.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/03/apa-miroase-a-urina-aducem-pentru-gatit-de-unde-putem-pericolul-din-centrul-careiului.html

http://www.buletindecarei.ro/2014/11/mizeria-si-sobolanii-de-la-blocul-dintre-casa-de-culturateatru-si-centrul-orasului-focar-de-infectii.html

Mizeriile şi  gunoaiele înfloresc an de an la acest stabiliment  ţinut departe de civilizaţie. Aici a fost un frumos şi bine întreţinut internat al Grupului Şcolar agricol Simion Bărnuţiu, până la  aducerea de chiriaşi de toate felurile de către primarul Beko Tamas, actual city-manager, cu remuneratie ce depăşeşte 10.000 lei.

Intrarea la bloc se face de pe  Calea 1 Decembrie 1918, singura arteră careiană din prima zonă de impozitare,  pe o alee ce străbate o curte interioară, o alee mărginită de gunoaie.

Numeroasele noastre semnalări şi filmări au  produs scurte zvâcniri din partea administraţiei  locale care a  schimbat chiuvetele din grupurile sociale crezând că astfel toate problemele sunt rezolvate.

Pereţii nu au mai văzut o zugrăveală de ani lumină iar de reţeaua de conducte să nici nu mai vorbim.Un poligon pentru şobolani.

Altădată un frumos şi atent îngrijit internat, clădirea a ajuns acum în Carei un etalon de mizerie, depăşită doar de stabilimentul de pe strada Doina, tot din subordinea primăriei Carei. Nu numai infrastructura rutieră a fost neglijată constant de tandemul Kovacs-Keizer de la conducerea oraşului ci şi spaţiile locative din subordinea primăriei.

Primăria aruncă mereu vina  pe chiriaşi dar  cine alege ce fel de  chiriaşi să locuiască într-un bloc din centrul oraşului? Cine a adus aici aceşti chiriaşi  criticaţi  pentru  lipsa  lor de civilizaţie în ce priveşte convieţuirea într-un imobil central? Câţi or fi careieni dintre cei ce locuiesc acolo  sau  punând altfel întrebarea, câţi sunt cei cărora li s-a făcut carte de identitate după ce au fost primiţi în acest loc? În preajma  alegerilor  se animează puţin atmosfera, se aruncă cu promisiuni…deşarte, după care revine aceiaşi amorţeală.  Nu numai Primăria Carei este parte din amorţeală, ci şi  instituţiile statului care se ţin departe de administraţia Kovacs  deşi condiţiile de trai ale unor…fiinţe umane de acolo ar impune o cu totul altă  atitudine. Pentru cei mai puţin informaţi, în acele apartamente locuiesc şi copii şi pensionari bolnavi, cu handicap grav  dar şi familii oneste care lucrează însă  nu au posibilitatea de a avea o locuinţă proprietate personală.

Intrarea la blocul ghetou este liberă, la fel şi filmarea sau fotografierea, pentru conformitate cu originalul oferit de Buletin de Carei. Această clădire nu este singura ce face parte din spaţiul locativ al Primăriei Carei şi  se prezintă  astfel.

redacţia

Locuinţa socială, se atribuie cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii cu situaţie economică ce nu le permite cumpărarea sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei (definiție prev. de art. 2 lit. c din Legea nr. 114/1996).

Locuinţele sociale aparţin domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale, sunt inalienabile, deci nu pot fi vândute chiriaşilor.

Beneficiază de locuinţe sociale, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea, precum şi anterior lunii în care se repartizează locuinţa (art. 42 alin. 1).

Venitul net lunar pe familie se stabileşte pe baza declaraţiei de venit şi a actelor doveditoare.

Locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual, următoarelor categorii de persoane: tinerii căsătoriţi care au fiecare vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani,

invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război etc. (art. 43).

Detalii: http://legeaz.net/dictionar-juridic/locuinta-sociala

VIDEO Realitatea între alb şi negru în luna noiembrie 2015

 

comentarii

de mine la 20 martie 2016 - 10:46

Daca stam un pic si gandim ,are dreptate primarul cand zice sa ne gandim administrativ cand punem stampila pe buletinul de vot.

de stiutot la 20 martie 2016 - 12:06

e blocul unde se aduc votantii covacistolajosisti si e protejat si de politisti ca sa nu iasa sifonati primarii!

de Ionel Lupu la 20 martie 2016 - 16:36

Ma scarbeste mizeria pe care o vad in aceste fotografii !!! Votati-l in continuare pe acest individ KOVACS GUNOIERUL, pana cand va veti ingropa definitive in gunoaie…. Acolo, la Primarie trebuie ales un OM GOSPODAR si nu acest nul si neavenit !!!!!!!!!

de Avram iancu la 20 martie 2016 - 20:28

Acolo stau numa gunoaie si infractori.

de Petofi Sandor la 20 martie 2016 - 20:49

Acolo e blocul primariei si ei au adus pe cine au vrut!
Unele din gunoaiele pe care le numesti au copii buni la invatatura iar altii au copii cu handicap iar altii copii astmatici. La parter este o bolnava care nu se poate ridica din pat fiind paralizata, are pensie dar asistenta sociala nu ii asigura un loc la caminul de batrani asa cum a facut pentru mama angajatului mitica de la asistenta sociala. Curat interese de grup. Ultimul infractor a fost adus acum o saptamana de lajos dupa ce a stat o noapte la adapostul de noapte.

de otto la 21 martie 2016 - 09:08

ce asteptam intr un lume mizerabila ca sa fie locuri curate.sa uitam pe drumul spre satu mare cine stau acolo fiecare zi.aceasta zona auswhitz ar trebui renovat sau reconstruit ca sa fie locuinte in oras si dezinfectat de tot prima data sa aiba tinerii locuinte.

de george la 21 martie 2016 - 10:05

cine nu mai asteapta nimic e un cadavru. cei vii au mereu sperante si asteptari pentru o lume mai buna in pas cu dezvoltarea societatii in care traim. daca la Carei avem ghinionul de a avea o conducere care ne trage inapoi si nu spre dezvoltare nu inseamna ca nu mai avem speranta de mai bine in noi. conducerea orasului a distrus acest bloc bine pus la punct si aranjat prin popularea lui cu votantii de serviciu ai udmr! nu putem merge spre mai bine daca nu avem grija de ceea ce avem deja. Ar fi fost un bloc minunat pentru tinerii fara familii sau familii fara copii daca se dorea acest lucru mai ales ca este situat in plin centrul orasului!
un bloc al tinerilor aflat langa biblioteca si casa de cultura ar fi fost nemaipomenit dar daca conducerea orasului a dorit doar aducerea omului neadertal…

Lasati un comentariu