Zeci de mii de credincioşi în pelerinaj la Nicula, la icoana făcătoare de minuni

• publicat la: 14 august 2016
Zeci de mii de credincioşi în pelerinaj la Nicula, la icoana făcătoare de minuni

Zeci de mii de pelerini ortodocsi si greco-catolici s-au adunat la Nicula, localitate aflată în judetul Cluj, către care pornesc, in fiecare an, credinciosii din Transilvania, dar si din alte părti ale tării, pentru a vedea Icoana Facatoare de Minuni a Sfintei Maria.

Icoana, veche de aproape 300 de ani, ar fi fost văzută lăcrimând si de atunci se spune că ar avea puteri tămăduitoare.

Pelerinii pornesc, cu câteva zile inaintea marii sarbatori a Adormirii Maicii Domnului, din toate colturile tarii, iar din orasul Gherla cei mai multi parcurg pe jos cei sapte kilometri până la Nicula, unde se află o importantă mănăstire ortodoxă, dar si un lăcas de cult greco-catolic.

Cei doi inalti prelati, reprezentanti ai celor două culte – mitropolitul Clujului Andrei Andreicut si episcopul Florentin Crihălmeanu – au lansat credinciosilor indemnul de a participa la acest eveniment religios, care este unul dintre cele mai mari care se organizeaza anual in Romania.

Astfel, duminica are loc, procesiunea de la Biserica Sf. Nicolae din Gherla catre Manastirea Nicula, condusa de mitropolitul Andrei, care ii va avea alaturi pe PS Macarie, episcopul roman al Europei de Nord, pe PS Varlaam Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, si pe PS Ignatie Muresanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei.

La randul sau, Florentin Crihalmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, va porni pe jos, tot duminica, in cursul dupa-amiezii, insotit de preoti si credinciosi, intr-o procesiune catre Nicula. Acest ritual are loc in Biserica Greco-catolica in fiecare zi a Adormirii Maicii Domnului care a fost sarbatorita dupa 1990.

“Nu avem voie sa uitam istoria, de aceea sa pastram in sufletul nostru Manastirea Nicula, locul nostru de pelerinaj eparhial si national. Toate parohiile, indeosebi cele care au Hramul Adormirii Maicii Domnului, sunt chemate sa participe la acest pelerinaj, pentru a fi cu totii impreuna la pelerinajul anual la Nicula. Prin prezenta noastra acolo, urmam chemarea Cardinalului nostru Iuliu Hossu!”, a scris episcopul Florentin Crihalmeanu in invitatia la pelerinaj adresata credinciosilor sai.

In cursul zilei de duminica, in ambele biserici vor avea loc slujbe dedicate Fecioarei, iar la manastirea Nicula, la ora 21:30, icoana va fi scoasa din Biserica, pentru ca, dupa Utrenie, in cursul noptii, aceasta sa fie purtata in jurul bisericii, intr-un ritual special care se tine in fiecare an.

La biserica greco-catolica din Nicula, dupa Vecernie, va urma, de la ora 19:30, una dintre cele mai frumoase si indragite rugaciuni ale Ritului Oriental, “Paraclisul Maicii Domnului”, rostit de Surorile Congregatiei Surorilor Maicii Domnului.

In cursul zilei de luni, 15 august, va avea loc Liturghia, in cadrul caruia mitropolitul Andrei va sluji alaturi de episcopul Varlaam Ploiesteanul si de arhiereul vicar Ignatie Muresanul. La fel, in ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, greco-catolicii vor celebra Sfanta Liturghie Arhiereasca la altarul amenajat in curtea bisericii parohiale din localitatea Nicula.

“La Nicula s-a dezvoltat, timp de peste 300 de ani, unul din cele mai impresionante centre de pelerinaj din Europa, fiind alaturata marilor Sanctuare mariane europene, cum ar fi Lourdes, Fatima, Montserrat, Maria-Pocs, Loretto sau Czestochowa”, considera reprezentantii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Potrivit informatiilor oferite de Mitropolia Clujului, Manastirea de la Nicula este atestata documentar in anul 1552.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu