Bustul lui Avram Iancu batjocorit la Carei orașul împărțit oficial în perimetre etnice

• publicat la: 16 October 2016
Bustul lui Avram Iancu batjocorit la Carei orașul  împărțit oficial în perimetre etnice

Update – Potrivit ultimelor date oferite de către Poliția Locală din subordinea primăriei Carei, incidentul ar fi avut loc la orele 22,42 din ziua de 15 octombrie 2016  iar cei care au dorit să pună coroana uscată pe capul  bustului eroului național Avram Iancu din mun.Carei sunt doi adolescenți. Deși s-a spus că  imaginile oferite de camerele de supraveghere sunt deosebit de neclare, cei doi protagoniști au fost apreciați ca fiind de vârstă adolescentină.

Bustul lui Avram Iancu din centrul municipiului Carei a fost din nou batjocorit azi-noapte evident de persoane ce nu vor fi  prinse și cunoscute.  Lipsa de reacție a autorităților locale la incidentul din august 2014 când  evenimentul de atunci  a fost considerat ca fiind unul întâmplător a dat curaj  celor ce nu pot tolera simbolurile românești  în mun.Carei să acționeze din nou.

Coroana  de flori uscată a Direcției de cultură a fost așezată azi noapte pe capul  eroului național Avram Iancu din Carei.

Poliția Locală a fost sesizată cu privire la incident  încă din cursul dimineții. Să auzi și să nu crezi explicațiile agenților referitor la acest incident de la bustul lui Avram Iancu care  este supravegheat cu camere video! …,, până la ora 19,00 imaginile sunt clare dar apoi nu mai reusim să vedem clar…încerc de 2 ore să văd ceva și nu reușesc  a fost răspunsul dispecerului de la Poliția Locală din subordinea Primăriei Carei.

Urmăriți cum arată soclul pe care stă bustul lui Avram Iancu și faceți o comparație cu cele ale altor minorități, atent întreținute de către administrația Kovacs.

 

Adresa  sosită la primărie, la UAT Municipiul Carei în perioada când au avut loc discuțiile privind amplasarea bustului Regelui Ferdinand al României pe locurile vizitate împreună cu Regina Maria. În municipiul Carei nu este aprobată amplasarea de busturi românești în parcurile orașului. Mai mult, pentru busturile personalităților și eroilor români  administrația locală nu alocă NICI UN BAN, vezi cazul bustului Simion Bărnuțiu reabilitat de  consilierul liberal Ilie Ciută sau Monumentul Ostașului Român reabilitat de Consiliul Județean  acum 2 ani prin cedarea către Muzeul județean și vezi situația aleilor  către mormintele românești sau din fața capelei ortodoxe. Întreținerea acestui climat discriminator de către administrația Kovacs dă naștere la astfel de incidente ca cel petrecut astă noapte.

Buletin de Carei

https://www.buletindecarei.ro/2016/09/avram-iancu-eroul-national-al-ardelenilor-sta-la-carei-pe-un-soclu-deteriorat.html

Atacurile  și denigrările la adresa Buletin de Carei şi a colaboratorilor  săi  sau  la adresa membrilor de familie  a administratorului Buletin de Carei nu reuşesc să ne intimideze!

Continuăm. Ce nu te omoară te întăreşte!

Ne propunem să semnalăm şi   să publicam în continuare toate situaţiile cu care se confruntă careienii, uneori de coşmar de-a dreptul. Incurajările careienilor  plătitori de taxe şi impozite, pentru care le mulţumim,  ne dau puterea de a merge mai departe!

Fiecare dintre cetăţenii acestui oraş are dreptul la condiţii decente de viaţă indiferent de pregătire, de  etnie, de condiţia socială. Cu toţii  contribuim la bugetul local şi de stat şi trebuie să fim conştienţi că avem şi drepturi  nu numai obligaţii !

comentarii

de Maria la 16 October 2016 - 13:34

Ipocriti si parsivi,cei care se ocupa de treburile oraselului nostru se prefac ca totul e perfect si ca aceasta perfectiune li se datoreaza.Toate gesturile de ostilitate fata de tot ce e romanesc,facute pe muteste-dar foarte eficiente,trebuie sa recunoastem,ar trebui sa fie combatute de noi,romanii,de fiecare data cand ele se produc.Din pacate,noi tacem.Daca vom lasa doar in seama Buletinului de Carei rezolvarea acestor probleme,cei care ne batjocoresc vor continua sa-si faca de cap pe principiul “cainii latra,caravana trece.”Nu e asa.Legea trebuie respectata de toata lumea.Cand se produc incidente de tulburare a ordinii publice,ele trebuie sanctionate conform legii,altminteri ne ducem in haos,anarhie si tensiuni de tot felul:interetnice,sociale etc.

de Horia Mărieș la 16 October 2016 - 14:02

Dezmințire categorică!

NU, Poliția Locală Carei n-a găsit nici o legătură între Balul Strugurilor, care a fost organizat de Asociația Culturală Nagykaroly es Videke împreună cu UDMR Carei și incident.

NU, nu s-a băut mult la Balul Strugurilor anul ăsta fiindcă strugurii au fost acri.

De altfel, Poliția Locala nici nu avea cum să găsească o legătură: 1. Fiindcă nu s-a inregistrat nimic pe camerele de supraveghere, “doar pâna la ora 19:00 au fost imaginile clare” (sic!), 2. Fiindcă nici nu vrea și 3. Fiindcă nici nu o duce capul.

“La Bal, un moment deosebit de aşteptat l-a constituit extragerea câştigătorilor la tombola organizată cu această ocazie. Marele premiu, constând într-o bicicletă, a fost adjudecat de deputatul Erdei D. Istvan. Parlamentarul a donat bicicleta, dar şi un voucher de cumpărături în valoare de 50 de lei, câştigat tot la tombolă, Ansamblului folcloric Rekettye.” ne informeaza o anume presă locală.

De unde vine și vorba: “Prost să fii, noroc să ai și atunci câștigi sigur la tombola (aranjată).”

Mai ales dacă “s-au extras cãștigătorii” din urna tombolei, vorba neaoșă a careianului sas. De extras l-or fi extras cumva pe deputatul Erdei D. Istvan, trăgând de el toți cei 400 de participanți; mă întreb doar cum de l-au băgat anterior în urnă, fiindcă e destul de mălai mare.

de roman la 16 October 2016 - 18:14

…asta e prea de tot…o sa urmeze dezmintirile unguresti…presa centrala ar trebui sa publice acest articol si imagini sa se inteleaga o data ca simbolurile romanesti in Carei si oriunde in Ardeal trebuie sa fie respectate nu hulite…Avram Iancu sau tricolorul romanesc trebuie respectat peste tot in orasul asta…

de Parazitu la 16 October 2016 - 22:47

Da nu vin eu acasă ciocoflenderi se simte lipsa de atâția ani !!!!!????pazativa dacă nu vor educat părinți vă educ eu încă nu mă cunoașteți dar veți afla…..

de Iancu la 17 October 2016 - 17:41

Astept o reactie din partea Primarului ( pe care l-am votat )!!

de adela la 17 October 2016 - 17:57

@Iancu

Daca l-ai votat, poti astepta mult si bine. Ca si dupa taierea arborilor de tuia. Ca si dupa busturile lui Eminescu, Ionel Bratianu si Ferdinand, regele din giratoriu!

de Horia Mărieș la 18 October 2016 - 10:35

“Update – Potrivit ultimelor date oferite de către Poliția Locală din subordinea primăriei Carei, incidentul ar fi avut loc la orele 22,42 din ziua de 15 octombrie 2016 iar cei care au dorit să pună coroana uscată pe capul bustului eroului național Avram Iancu din mun.Carei sunt doi adolescenți. ”

Cei doi (adolescenți sau nu, mai rămâne de văzut) nu numai că au dorit să pună coroana uscată ci au și pus-o!
Deci nu este vorba doar de o intenție copilărească nefinalizată ci chiar de o faptă (eu zic că este una care poate fi asimilată cu o infractiune pedepsită de legea penală) finalizată. Iar cei doi vinovati, adolescenți sau nu, trebuie să răspundă pentru fapta lor în față legii.

Fapta se numește profanare. (PROFANÁRE s.f. Acțiunea de a profana și rezultatul ei; pângărire, necinstire; profanațiune. [< profana]. DEX online).

În Carei, dacă Poliția Locală nu este în stare să ia măsurile necesare, există și alte organe (de ex. Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei) care pot să se autosesizeze. Dacă cei de la Parchet vor să-și facă treaba ca lumea. Mira-m-aș.

de Horia Mărieș la 18 October 2016 - 10:56

P.S. În vechiul Cod penal, profanarea unui MONUMENT era clar prevăzută: “Art. 319 Profanarea de morminte. Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unui MONUMENT sau a unei urne funerare ori a unui cadavru, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.”

În noul Cod penal, prevederea este una ceva mai “cotită”, ca să nu zic interpretabilă: “CAPITOLUL III. Infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate Art. 383. Profanarea de cadavre sau morminte (2) Profanarea prin orice mijloace a unui mormânt, a unei urne funerare sau a unui MONUMENT FUNERAR se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Nu sunt jurist, nu sunt magistrat, nu vreau să interpretez legea după placul meu. S-ar putea zice, pe bună dreptate, că bustul lui Avram Iancu nu este un “monument funerar” ci este doar un “monument”.
Bref, este treaba “organelor” să intepreteze noul Cod penal.

Rămăn însă la impresia că cei doi vinovați, adolescenți sau nu, merită să fie cel puțin urecheați bine de tot ca să nu mai facă astfel de mârlanii și chiar amendați pentru tulburarea liniștii publice cf. prevederilor Legii nr. 61/1991.
Iar asta este exclusiv treaba Poliției Locale Carei!

de Horia Mărieș la 19 October 2016 - 09:28

Adresa

https://www.buletindecarei.ro/wp-content/uploads/2014/11/adresa-vulturescu-bust.jpg

este semnată de Dr. Gheorghe Pop Silaghi, cel care semnează, sub pseudonimul George Vulturescu, volumul “Sigiliul Nordului”, Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016, 102 pag.

In revista România Literară, editată de Uniunea Scriitorilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii, în numărul 44 din 2016, a apărut o recenzie “elogioasă” intitulată “Bordelul literelor” și semnată de Daniel Cristea-Enache.

Spicuim:

“Foarte slab este cel mai recent volum al lui George Vulturescu, intitulat emfatic Sigiliul Nordului. Îmi pare sincer rău pentru autor, un om „de bine”, cum se spunea în anii ‘90, şi cu merite însemnate în activitatea de culturalizare; însă lirismul său e prolix şi bombastic, monocord într-o simbolistică rulată pînă la vulgarizare. Modul în care elementele şi personajele simbolice sînt făcute să comunice este de un perfect umor involuntar. La ceea ce Vulturescu ia în serios şi tematizează rîzi, pur şi simplu, din inimă, poetul fiind un Emil Botta caricatural.”

“Cu atîtea simboluri cîte plasează Vulturescu aici, Victor Hugo ar fi scris o epopee; însă poetul nostru nu cunoaşte odihna, şi versurile lui se continuă în această modalitate. Cu cît autorul se străduieşte să semnifice mai mult, cu atît textul său semnifică mai puţin.”

Mostre: “Poeziile Daimonul cel Rău, piramidele, Celălalt Daimon, cavaleria şi Bordelul literelor. Dar să vedem cum îşi încheie Vulturescu meşteşugita poezie: „L-ai aştepta pentru asta?/ Mai bine faci pace cu Daimonul Cel Rău:/ la o votcă e în stare să-ţi explice/ că numai datorită unui dezacord ritmic/ piramidele nu-şi iau zborul…// În tot acest timp, Celălalt Daimon/ stă deoparte – la liziera cîmpului, unde e/ şarja cavaleriei:/ priveşte cum ai căzut de pe cal, cum ţi s-a rupt lancea –/ e mîndru că ţia dat tot:/ nebunie şi speranţă/ că eşti tot mai aproape de moarte/ tot mai aproape să-l întîlneşti// «Miroase a căcat, zici, miroase a fiinţă»,/ miroase a neîncredere, Doamne,/ dacă ai nevoie să trimiţi trei Daimoni/ ca să-l scoţi afară pe unul care scrie în Bordelul literelor.”

“Aşa e, vai!, aproape tot volumul, care conţine două texte publicabile: Recital ticălos de poet şi Fotografii. Ne-am putea gîndi la o adaptare a legămîntului tăcerii la condiţiile poeziei inflaţionare din literatura română de azi. Cine scrie găunos versuri să se lege să nu le mai publice pe o perioadă determinată.”

Să fie foarte clar: n-am scris eu cele de mai sus despre Dr. Gheorghe Pop Silaghi alias George Vulturescu fiindcă nu mi-ar fi simpatic sau fiindcă aș avea ceva de împățit cu dânsul. N-am și nici nu vreau să am ceva de împărțit, niciodată.
Nu l-am calomniat, nu l-am ponegrit eu.

Cele de mai sus le-a scris Daniel Cristea-Enache (n. 19 februarie 1974, Bucureşti) a absolvit în 1996, ca şef de promoţie, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. Din 2005 este doctor în Filologie (summa cum laude) al acestei universităţi.
În prezent, este conferenţiar universitar şi consilier editorial la Editura Polirom. Volume publicate: Concert de deschidere, prefaţă de C. Stănescu, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 2001 (Premiul de Debut al României literare, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române); ediţia a II-a, format electronic, Editura LiterNet, 2004; Ileana Mălăncioiu, Recursul la memorie. Convorbiri cu Daniel Cristea-Enache, Editura Polirom, Iaşi, 2003; Sertarul Scriitorului Român. Dialoguri pe hârtie, Editura Polirom, Iaşi, 2005; Bucureşti Far West. Secvenţe de literatură română, Editura Albatros, Bucureşti, 2005, Un om din Est, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2006 (Premiul pentru Critică şi Istorie Literară al Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti).

Nu le-a scris un pensionar oarecare.

de dragomir la 7 December 2017 - 21:16

domnilor politicieni, v-am ales pentru a ne apara interesele si simbolurile nationale, dar vedem ca pe dvs. va intereseaza mai ales cum sa va mariti salariile, indemnizatiile, pensiile,etc.
in ultima vreme au aparut o serie de infractori cu mult tupeu care isi permit sa batjocoreasca marile personalitati din istoria Romaniei, dar si simbolurile nationale prevazute de constitutie. afara de presa, nu am vazut nici un politician sa ia atitudine fata de astfel de manifestari. organele statului care au ca sarcini de serviciu sa ia masuri impotriva acestora, sunt inexistente, dar in ziua de salar merg cu mana intinsa sa-si primeasca drepturile. poate ca nu au o legislatie sanctionatorie corespunzatoare, caz in care va cerem domnilor parlamentari sa puneti mana de urgenta si sa creati un cadru legal aspru pentru acesti nemernici. este buna painea in tara romaneasca, dar nu ne plac marile figuri istorice romanesti, nu ne place nici chiar drapelul tricolor si ne batem joc in fel si chip, ca doar nu ne intreaba nimeni de ce ne permitem asemenea astitudine.consideram ca este timpul sa va faceti datoria d’lor parlamentari si ministri si sa cereti organelor indrituite sa-si indeplineasca sarcinile in asa fel incat sa tremure ticalosii si revizionistii numai la gandul ca s-ar putea sa fie intrebati despre aceste fapte indreptate impotriva fiintei nationale. va multumesc in speranta ca aceste cateva randuri nu vor ramane fara ecou.

Lasati un comentariu