Europa în „Era Trump“

• publicat la: 10 noiembrie 2016
Europa în „Era Trump“

In urmă cu 27 de ani, pe 9 noiembrie, nemţii dărâmau Zidul Berlinului – începutul unei Europe unite şi libere. Pe 9 noiembrie 2016, Europa îşi vede principalul aliat politic, militar şi economic cedând puterea unui personaj care a promis că va ridica ziduri, fizice şi comerciale.

Donald Trump, miliardar, om de afaceri, om de televiziune, noul preşedinte ales al Statelor Unite, a devenit cel mai puternic politician din lume, iar acest lucru a stârnit nelinişte, mai ales în Europa, care vede cum se construiesc ziduri între state în propria ogradă.

Printre primele care s-au arătat îngrijorate după alegerile din SUA sunt companiile germane, care se tem de apariţia protecţionismului în relaţiile comerciale transatlantice şi în cele de la nivel global. Astfel de bariere ar frâna creşterea economică.

„Nu putem decât spera că Trump nu-şi respectă promisiunile“, spune pentru Financial Times Thilo Brodtmann, directorul general al asociaţiei producă­torilor de maşini-unelte VDMA. Dacă SUA recurg la protecţionism, efectele se vor simţi în toată lumea, crede el.

Bernhard Mattes, preşedintele Camerei Americane de Comerţ din Germania, spune că „politicile protecţioniste nu ar ajuta legăturile economice dintre cele două ţări“.

„Alegerea lui Trump înseamnă, la fel ca referen­dumul pentru Brexit, renaţionalizarea econo­miei. Aceasta înseamnă probleme pentru creştere şi bunăstarea economică“, a explicat Ulrich Kater, economist-şef la Dekabank.

Marcel Fratzscher, preşedintele unui think tank economic, nu este chiar atât de pesimist. „Trump nu-şi va putea respecta promisiunile electorale, adică retragerea din Organizaţia Mondială a Comerţului, sfârşitul comerţului liber cu Europa şi altele“, a spus el.

În ultimul an Trump a ameninţat că va impune tarife pentru importurile de autovehicule din Mexic pentru a proteja locurile de muncă din uzinele din SUA. Aceasta ar putea forţa producătorii auto germani să reevalueze investiţiile mari făcute în extinderea fabricilor auto din Mexic, notează Reuters.

integral pe zf.ro

Lasati un comentariu