În România, primarul unui oraș multietnic promovează linșajul mediatic la adresa persoanelor incomode lui. A început campania electorală

• publicat la: 15 noiembrie 2016
În România, primarul unui oraș multietnic promovează linșajul mediatic la adresa persoanelor incomode lui. A  început campania electorală

Asistăm de o săptămână  la un adevărat linșaj  mediatic împotriva Daniela Ciută, de fapt împotriva  Buletin de Carei, singurul portal de știri care face publice cheltuielile adminsitrației Kovacs  prin  orientarea lor către persoane din grupul de interes. Mașinăria media apropiată administrației Kovacs din care face parte și un consilier personal al primarului  atacă din ce în ce mai dur și mai des persoanele care  exprimă opinii împotriva adminsitrației locale.  Printre victime  se numără artistul și jurnalistul lector dr.Andrei Păuneascu, careianul ing. Horia Mărieș căruia i se refuză dreptul la proprietățile integrale moștenite de la părinți, scriitorul av. Tiberiu Vanca și alții. Libertatea de exprimare cu subiect și predicat este batjocorită în municipiul multietnic Carei de scribii primarului.

Citiți un comentariu postat  de finul primarului la adresa mea în condițiile în care eu îmi fac cunoscute sursele de venit iar el nu.

Opinie de Carei Aveti grija ca femeia asta e in stare sa va poarte prin tribunale sau va va faca plangeri penale pentru amenintare. Are bani cacalau si isi permite sa stea in salile de judecata, asistata de avocatii cei mai scumpi. Si pe mine m-a dat in judecata, asa ca stiu despre ce vorbesc.

Like · Reply · 3 · 4 hrs

Incitări fără precedent la adresa mea pentru curajul de a-mi spune părerea față de tratarea discriminatorie a cetățenilor acestui oraș  apar  în spațiul public.  Ca orice minciună, afirmațiile inițiatorilor nu pot fi dovedite, documentate,  spre deosebire de articolele din Buletin de Carei.

De o gravitate deosebită este însă preluarea acestor articole  incitatoare  de către primarul  Kovacs, cel care ar trebui  să fie garantul  bunei înțelegeri între  etniile ce   conviețuiesc în orașul multietnic Carei.

Primarul Kovacs preia pe pagina lui de socializare și în limba maghiară și în limba română articolele incitatoare ce îi servesc  interesului de a scăpa de un portal de știri  incomod,  neabonat la banii primăriei pe care o conduce. Pe pagina de limbă română preia articole  scrise de  finul său de cununie iar pe cea de limbă maghiară pe cele ale consilieruluii său personal aflat pe statul de plată al primăriei Carei, subordonat al său și pe linie politică.

Un primar cu datorii la bugetul de stat și pentru care are reținere pe salariu  tratează  diferit careienii. Un climat armonios se poate instaura doar când  toți careienii indiferent de naționalitate sunt respectați și tratați în mod egal.

Domnule primar Kovacs, aveți și aveați posibilitatea să restabiliți liniștea în oraș  prin adoptarea respectului cuvenit fiecărei comunități entice. Nu împărțiți careienii   pe criterii politice  doar pentru că suntem în plină campanie electorală!

V-ați  înconjurat numai de  etnici maghiari refuzând românilor prezența în colectivul de conducere al Careiului. Deși suntem un oraș multiethnic avem atât  primar cât  și viceprimar de la UDMR iar consilierii dvs personali de pe statul de plată al primăriei sunt redactori de la presa maghiară. Pentru postul de city manager  a fost inclusă condiția cunoșterii limbii maghiare într-un oraș din România. La fel și în cazul directorului pentru Direcția de învățămât care momentan este în concediu fără plată pentru a lucra  în Ungaria.

Alocați și românilor fonduri generoase  la fel cum ați  alocat peste 221.000 lei din bugetul local pentru reabilitare sediu UDMR Carei.

Obiectivul castelul Karolyi este mereu pus în valoare . S-au tăiat peste 220 de arbori din parc în 2011 și acum este vizibil din orice punct. Dați  dovadă de echilibru și puneți în valoare și Monumentul Ostașului Român. An de an primiți delegații de la ministere sau guvern care vă solicit acest fapt dar niciodată nu ați reacționat  constructiv.  Careienii știu că acest obiectiv nu este vizibil decât dacă  te poziționezi   în fața lui.

De ce acceptați transformarea Monumentului Ostașului Român în loc de joacă?   Monumentul este înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

http://www.gazetanord-vest.ro/2015/04/primarul-kovacs-refuza-sa-alunge-copiii-din-zona-monumentului-ostasului-roman/

Întrețineți locurile de joacă din oraș și oferiți posibilitatea copiilor să se joace în siguranță ca să nu fie nevoiți să  folosească Monumentul Ostașului Român ca loc de joacă. E simplu și sănătos!

Am cerut în luna februarie 2015 o aprobare pentru amplasarea unui bust al lui Mihai Eminescu fără a cere și suport financiar și totuși consilierii UDMR al căror președinte sunteți, nu au fost de acord, proiectul de hotărâre din ședința din 24 februarie 2015 neprimind aviz favorabil. De ce vă deranjează bustul poetului național Mihai Eminescu la Carei?

https://www.youtube.com/watch?v=i4YOdueAUC4&feature=youtu.be

Există de asemenea aprobat un proiect de hotărâre pentru reabilitarea aleilor din cimitirele  unde avem mormintele noastre. A trecut un an de zile și nu s-au găsit 3.800 de euro pentru așa ceva dar s-au găsit 39 de mii de euro pentru 2 vestiare în parc  și acum nefuncționale sau pentru un gard  în jurul teatrului , gard ce nu reprezenta o urgență la fel cum e  cea de schimbare a geamurilor de la Școala Vasile Lucaciu  care se închid cu cuiul în anul 2016.

Nici la colegiul Tehnic Iuliu Maniu nu arată prea bine…

Acceptați   tacit ca un angajat din primăria Carei care este administratorul unei asociații căreia i-ați concesionat clădirea grajdului să nu plătească impozit pe clădire. De ce nu permiteți și altor asociații asemnea  ,,scăpări,,?

Cum credeți că se pot simți părinții copiilor ce nu vor sau nu pot să continue studiile și doresc să învețe o meserie ca cea de vânzător, sau tapițer, sau sudor, sau ospătar și nu au decât oferta în limba maghiară? Avem 7 clase de profesională în oraș dintre care 6 sunt în limba maghiară. Românii se pot pregăti doar pentru meseria de mecanic.  Dvs ca primar aveți toate aceste date dar și posibilitatea inițierii unui dialog pentru a restabili un echilibru, mai ales că directorul liceului cu cele mai multe clase de profesională din oraș este subordonatul dvs pe plan politic. În loc să promovați discordia și incitările preluate de pe blogul consilierului personal și al finului dvs., ar fi fost mai  benefic pentru toți să rezolvați pe cale amiabilă problema. Dialogul este cheia oricărei probleme.

De ce ati fost de acord ca bustul regelui Ferdinand să fie amplasat doar intr-o intersectie FĂRĂ  nici un aviz de la comisiile de monumente  asa cum este legal?

http://www.buletindecarei.ro/2015/07/prefectul-confirma-bustul-regelui-ferdinand-amplasat-ilegal.html

Regele Ferdinand a  vizitat Careiul in 1919 si in niciunul din locurile   vizitate nu ati aprobat amplasarea lui, nici in parc unde a fost impreuna cu regina Maria si nici in parculetul din fata Parchetului  Carei unde regele Ferdinand a decorat  ostasii care s-au remarcat pe câmpul de luptă.

http://www.buletindecarei.ro/2014/06/regele-ferdinand-i-al-romaniei-batjocorit-de-primarul-udmr-ist-al-careiului.html

De ce acceptati ca unele biserici precum Sf.Apostol Andrei sau Sf. Gheorghe să nu apară pe HARTA CAREI , de ce pe această hartă apare si comuna Căpleni care este o unitate administrative independent  de Carei  iar obietivele din Carei  nu sunt menționate în totalitate?

V-am invitat la fiecare  eveniment pe care l-am organizat pentru că nu am avut nimic de  ascuns si pentru că am dorit  să  cunoasteti si personalitățile locale ale neamului din care fac parte. Gheorghe Pteancu a fost una dintr ele  la fel si prof. Aurel Coza sau Costa Carei. Sunt meționate în cartea   ,,Tezaur  cultural și spiritual careian,,   pe care o refuzați bibliotecilor careiene.

Dați posibilitatera și turiștilor români să  afle ce reprezintă tablourile de pe holurile castelului  afișând și  explicații în limba română și de asemenea dați posibilitatea și celor cu handicap locomotor sp urce în sălile de la etaj ale muzeului  prin intermediul liftului care acum este Nefuncțional  deși a fost recepționată  lucrarea de reabilitare a Castelului Karolyi.

Nu ați alocat nici un leu din bugetul local pentru întreținere și reabilitare simboluri românești din mun.Carei așa cum procedați cu ale etniei dvs.  Vi se pare normal?

Avem camere de supraveghere video în tot orașul dar nu faceți public  niciodată cine se face vinovat de pângărirea bustului lui Avram Iancu, de pictarea de sloganuri  pe clădirile din oraș împotriva tăierilor de arbori, luați  măsuri   împotriva celor ce se urcă pe Monumentul Ostașului Român reabilitat de  Muzeul Județean.

Vă invit să  înțelegeți că românii din Carei nu sunt cetățeni de rangul al doilea  care să fie tratați  discriminator.   Ne  puteți  interzice să  punem în valoare  Monumentul Ostașului Român , să  amplasăm bustul regelui Ferdinand în parcul vizitat de acesta în 1919,  să avem un bust al  lui Mihai Eminescu, să  reabilităm bustul lui Avram Iancu și nu să îl înlocuim, să  participăm cu formații românești la inaugurarea Casei de Cultură dar nu ne puteți interzice   să  simțim în legea strămoșilor noștri.

http://www.buletindecarei.ro/2014/10/dupa-plecarea-premierului-pontacareiul-revine-sub-conducerea-discretionara-a-udmr-candidatul-kelemen-hunor-incurajeaza-manifestari-culturale-separatiste-in-orasul-multietnic-carei.html

Un dialog și o atitudine echidistantă din partea dvs ar fi rezolvat tot acest circ mediatic îndreptat împotriva mea doar pentru că scriu cu subiect și predicat despre  problemele pe care  le întâmpinăm în orașul unde plătesc   taxe și  impozite, unde angajez careieni și le plătesc  la termen toate asigurările sociale și altele  stabilite prin lege.

Aveți  competența necesară pentru a remedia toate aceste probleme!  Vă rog să ne dați șansa de a scrie despre o manifestare la un Monument al Ostașului Român vizibil din orice punct, despre o comemorare a lui Avram Iancu la un ansamblu reabilitat , despre o   inaugurare a unui obiectiv careian cu formații artistice  ale fiecărei etnii din Carei, despre dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu și al regelui Ferdinand în locurile vizitate de acesta dar și despre reanovarea Căminului Cultural din Ianculești care aparține de UAT Municipiul Carei. Ce frumos ar fi ca  moții din Ianculești să aibă din nou un loc unde să se poată manifesta din punct de vedere cultural.

Poate nu ați fost sfătuit în mod corect dar nu e timpul pierdut. Românii sunt toleranți și îngăduitori dacă  simt bune intenții dar nu  folosiți  paginile dvs de socializare pentru instigări chiar  dacă suntem în plină camapanie electorală iar dvs  dețineți funcții importante în UDMR.   Careiul este un oraș mutietnic și fiecare careian este mândru de nația căreia îi aparține.

Daniela Ciută

comentarii

de emese la 15 noiembrie 2016 - 20:00

bravo D-na CIUTA !

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2016 - 21:22

Imi permit să scriu două-trei vorbe, nu ca să mă bag în seamă sau să mă bag unde nu mi-ar firbe oala ci fiindcă sunt pomenit (nominalizat) in articol.

Prima vorbă este: Meciul meu „personal” cu primarul în exercițiu și cu UAT Primăria Municipiului Carei se va decide doar in instanță. Din acest motiv, deși aș avea foarte multe de băsădit pe acestă temă, acum mă abțin (recunosc, cu foarte mare greutate).

A doua vorbă ar fi: Nu sunt de loc de acord cu formularea din articol: „Primarul Kovacs preia pe pagina lui de socializare și în limba maghiară și în limba română articolele incitatoare ce îi servesc interesului de a scăpa de un portal de știri incomod, neabonat la banii primăriei pe care o conduce. Pe pagina de limbă română preia articole scrise de finul său de cununie iar pe cea de limbă maghiară pe cele ale consilieruluii său personal aflat pe statul de plată al primăriei Carei, subordonat al său și pe linie politică.”

Nici vorbă ca primarul „să preia”, adică să posteze el ceva cu mânuța lui, din simplu motiv că este atât de afon în chestii legate de IT că atunci când cineva îi pomenește de un mouse, el aleargă după capcana de prins șoareci sau după Pest Repeller.
Postările de pe pagina dânsului se fac, lucru dovedit cu prisosință de cei doi care au fost pomeniți in rândurile de mai sus.
De-a moaca? Asta-i întrebarea.

A treia vorbă si ultima este: Fiecare cetățean al acestei țări are deptul garantat de Constituție la libera exprimare a opiniilor.
Inclusiv pe așa numite bloguri/vloguri/parascovenii personale (magán). Cei care au cât de cât obraz și bun simț și care, din motive pe care nu are nici un rost să le detaliez aici, se află, ca părți adverse, in litigii (dosare, spețe), care se găsesc în prezent pe rolul Tribunalului Satu Mare, ar trebui să-și cam cenzureze opiniile exprimate in scris vs. partea adversă pe bloguri/vloguri. Altfel, pot fi acuzați, și pe bună dreptate, că prin media, prin presă, vor să influențeze (în favoarea lor) decizia instanței. Nu trebuie să fac nominalizări, cei vizați se vor recunoaște singuri. Dacă au obraz.

Dixit.

de Löchli Robert la 15 noiembrie 2016 - 21:25

D-na Ciuta,nu aveti dreptate!Monumentul Ostasului Romän este foarte frumos,impreuna cu copacii si arborii din jur!

de Buletin de Carei la 15 noiembrie 2016 - 21:34

Stimate Domn, proiectul acestui ansamblu monumental nu a fost prevazut de sculptorul lui cu copaci si arbori in jur. Nu am vazut sa fie inconjurate de arbori si copaci alte monumente din Carei. Pentru recreere avem parcuri si locuri de agrement. Cu tot respectul dar doriti sa modificati un proiect al unui monument din lista monumentelor istorice nationale?

de Ioan la 15 noiembrie 2016 - 21:40

Totuşi Nando nu a fost român şi nici nu avea dreptul de rege al românilor, iar pentru că s-a plimbat prin parc nu e nevoie de o statuie. Românii care au luptat în zona Careiului nu au luptat pentru el şi alţi paraziţi ca el, au luptat pentru Ţară.Atât la 1918 cât şi la 1944 nu au luptat pentru regi nici pentru Bîl Bîl. Este o mare diferenţă de viziune şi cunoaştere.

de Horia Mărieș la 15 noiembrie 2016 - 22:15

@Ioane dragă, dar cu școala, cu cititul, cu istoria, cultura generală cum stai?
Nu de alta, dar prin prostioarele pe care le-ai scris mai sus, nu prea ai dat dovadă, că le ai, așa măcar nițel, măcar taangențial, cu toate alea. Nu-i un păcat, se mai poate, omul cât trăiește, invață.
Doar dacă nu vrea să citească, să învețe nimic, doar atunci ne face neamul de râs. Dumneata poate că mai ai o șanjă.
Străduiește-te puțin că nu-i greu. Invățatul nu-ti dăunează sănătății. Doar horica beută pe stomacul gol.

de Andrei la 15 noiembrie 2016 - 22:16

Regele nu are bust pentru ca a vizitat parcul ci pentru ca a fost regele Romaniei! Pentru ca a aparat drepturile romanilor mai bine decat cozile de topor si a luptat si pentru eliberarea Ungariei de sub bolsevici. Un om deosebit care a tinut la Romania si la romani si si-a botezat copii la biserica romaneasca.Restul sunt vrajeli.

de emil la 16 noiembrie 2016 - 07:49

@ Ioan 15 nov 21:40

„Este o mare diferenta de viziune si cunoastere”ca Petrovics Sandor, alias Petofi, si-a cunoscut viitoarea sotie in orasul Carei, aceasta fiind baza pe care i s-a ridicat statuie in municipiul de pe canalizarea castelului Karolyi, dar regele Ferdinand, sub domnia caruia s-a realizat intregirea Romaniei, nu are nici o baza sa aiba statuie intr-un oras din Romania! Poate ar trebui sa i-o ridice la Budapesta!? Afirmatia ca regele Ferdinand „nu avea dreptul de rege al romanilor” se potriveste doar cuiva nu neinformat, ci neintreg la cap.

de Petre la 16 noiembrie 2016 - 08:16

Mesaj poporului, nu hienelor! Daca te deranjaza ceva, cine are curajul sa scrie, BdeC. Nedreptatea, partialitatea, ignoranta, reacredinta, minciuna daca e din partea primarului se vede? Credeti ca Megyeri si Szasz o mai vad?
Cine vede gurile de canal umplute cu ciment si pe urma cautate cu instalatii specifice, cine vede str Iorga cum arata, cine vede crapaturile de pe cladirile recent reabilitate sau din drumurile noi-noute? Cine vede drumul din gradina viilor care e o rusine adusa cuvantului „nou”, dar si inginerilor care semnat bun de plata? Cine vede noua noastra canalizare, cine vede gropile ramase in urma finalizarii lucrarii, cine vede ca monumentul pentru a fi curatat, a fost nevoie sa intre in patrimoniu Consiliului Judetea ca 30.000 lei nu si-a permis orasul, defapt primarul pentru acest lucru. Am vazut dar am uitat de taierea excesiva si tampita a arborilor din parc.
Cine il cunoaste de aproape pe primar stie ca e smecher. Zeci de oameni din apropierea lui stiu ca are apaucaduri antiromanesti dar pentru ca majoritatea traiesc ca purecii pe caine, tac si sug banutul care ii curg printre degetele.
Azi nu va dau nume dar cei mai importanti 5 romani din administratia careiana stiu foarte bine.
Ei au tradat de mult sangele varsat in lupta de militari.
In final am sa va spun ca stiu deranjul si uneori exagerarile in limbajul dar lasati si chiar bucurati-va ca exista BdeC. Cand va muri, multe nu se vor mai scrie.

de sandu la 16 noiembrie 2016 - 08:31

nu mor caii cand vor canii corupti.
DNA STA DEPARTE DE PRIMARIA CAREI PENTRU CA MAI PICA CEVA SAU ? PRIMARUL DATOR SI CU CASA PE NUMELE NEPOTULUI ESTE OCOLIT DE DNA PENTRU CA E DE LA UDMR?ACESTA EMASAJUL PARTIDELOR CARE VOR SA LE DAM VOTURI?

Lasati un comentariu