La Satu Mare modernizarea nu înseamnă demolare. Statuia lui Vasile Lucaciu

• publicat la: 20 November 2016
La Satu Mare modernizarea nu înseamnă demolare. Statuia lui Vasile Lucaciu

Vă supunem atenţiei  modul în care administraţia locală din centrul de judeţ Satu Mare aflată la 36 km distanţă de  Carei a înţeles să modernizeze zona centrală din faţa hotelului Dacia. În mijlocul parcului   se află statuia marelui patriot Vasile Lucaciu, om politic şi autorul intelectual al Memorandului din 1892.

http://www.informatia-zilei.ro/sm/vasile-lucaciu-autorul-intelectual-al-memorandului-din-1892/

Statuia  “Leului de la  Şişeşti” a fost realizată de sculptorul român Cornel Medrea şi a ajuns la Satu Mare în anul 1936.

În cursul anului  trecut statuia a fost reabilitată din fondurile Primăriei Satu Mare şi prin colaborarea cu Muzeul Judeţean. Reabilitarea nu a constat în demolare  ci doar în înlocuirea plăcilor de marmură deteriorate cu plăci de travertin , un material mai rezistent la intemperiile vremii.

Exemplul ar putea fi adoptat şi de către administraţia Kovacs care nu a reabilitat din  bugetul local nici  Monumentul Ostaşului Român, nici bustul lui Simion Bărnuţiu şi nici bustul lui Avram Iancu deşi românii din Carei  contribuie şi ei la acest buget prin plata a însemnate taxe şi impozite. Fiecare popor, fiecare naţiune are simbolurile ei  pe care le cinsteşte şi le omagiază la ceas aniversar. Nu doriţi un bust al lui Mihai Eminescu propus de Asociaţiunea ASTRA Carei şi nici ca bustul regelui Ferdinand să îşi ia locul ce i se cuvine în parc.

De ce ar fi românii din Carei consideraţi cetăţeni de rang 2  refuzându-li-se  dreptul de a  beneficia de susţinere pentru reabilitări ale simbolurilor lor?

https://www.buletindecarei.ro/2016/09/avram-iancu-eroul-national-al-ardelenilor-sta-la-carei-pe-un-soclu-deteriorat.html

Cine şi în ce scop doreşte iniţierea de conflicte  interetnice prin tratarea în mod discreţionar a simbolurilor etniilor ce formează municipiul Carei? De ce aţi înlăturat tricolorul de pe bustul lui Avram Iancu dar le admiteţi pe cele ale celorlalte etnii?

https://www.buletindecarei.ro/2016/10/desertaciunea-promisiunilor-unui-primar-udmr-la-98-de-ani-de-la-marea-unire-romanii-nu-au-egalitate-in-drepturi-cu-celelalte-etnii-din-carei.html

Vă place cum a fost reabilitată statuia lui Vasile Lucaciu din Satu Mare?

Vă invităm domnule primar Kovacs să puneţi capăt articolelor calomnioase şi mincinoase promovate de comunicatorii dvs.  prin implicarea în reabilitarea bustului lui Avram Iancu din piaţa centrală care îi poartă numele.

Plăcile de marmură măcinate de dinţii de fier ai vremii se pot înlocui cu unele din travertin fără  ca cineva să aibă de suferit.

Sper că echipa dvs va reuşi să înţeleagă  metaforele şi sensul figurativ al cuvintelor folosite nu de alta dar e foarte greu să renunţi la un anumit nivel de exprimare însuşit  încă din perioada învăţământului liceal.

După 22 de ani de la dezvelire se impune o restaurare a soclului pe care este amplasat bustul Eroului Naţional Avram Iancu. Suntem absolut convinşi că niciun careian maghiar nu are ceva împotriva acestei reparaţii.  Aşa cum niciun consilier român nu a votat vreodată împotriva aprobării de fonduri pentru busturi sau reabilitări de simboluri ale maghiarilor.

Îndrăzniţi să înţelegeţi  nevoile culturale ale  fiecărui  careian nu numai ale celor din grupul agrea de domnia voastră!

Îndrăzniţi să alocaţi fonduri pentru înlocuirea plăcilor de marmură de la soclul lui Avram Iancu cu unele din travertin şi veţi câştiga mai mult în imagine decât prin suita de articole denigratoare la  adresa Buletin de Carei sau a administratorului acestuia. Mai ales  că plăcile de travertin şi operaţia de  montare a lor nu se vor ridica la valoarea pe care aţi   alocat-o pentru renovarea sediului formaţiunii la care sunteţi preşedinte.

Daţi ocazia Buletin de Carei  să vă laude pentru  demersul dvs.

Buletin de Carei

comentarii

de Dumitru Borțan la 22 November 2016 - 17:51

Felicitări!, pentru lupta justă și patriotică pe care o duceți cu oamenii înguști la minte și lipsiți de omenie, de respect, perspectivă și armonie între români și unguri! Din păcate sunt și români, mai ales cei aleși în organele de decizie, care nu înțeleg rostul votului politic pentru apărarea demnității Neamului Românesc, atunci când li s-a dat puterea constituțională în mână. Nu au capacitatea de a conștientiza cum vor rămâne în istoria comunității, neam de neamul lor!!??

de sergiu la 22 November 2016 - 19:46

si la Carei se poate placa soclul pe care e pus bustul Craisorului la fel ca la Satmar. Daca vrea primarul se poate face in liniste dar daca vrea scandal care sa ascunda ce face el cu banii atunci nimic nu se poate face.

Lasati un comentariu