Când politicul se amestecă grosolan în cultură

• publicat la: 26 April 2017
Când politicul se amestecă grosolan în cultură

Ştirea că Senatul a validat viitoarea conducere a ICR în formula Liliana Ţuroiu, preşedinte, Krizbai Bela Dan şi Mirel Taloş, vicepreşedinţi, este de-a dreptul revoltătoare, făcîndu-ne să regretăm perioada cînd această instituţie era condusă de băsistul incurabil Horia Roman Patapievici, pe care l-am criticat de nenumărate ori! Mai exact spus, asistăm la o bătaie de joc incredibilă la adresa culturii române.

Toate aceste personaje care vor conduce destinele culturii române în străinătate sînt complet în afara adevăratului fenomen cultural: directoarea se ocupă de modă, unul dintre adjuncţi, de relaţiile evreilor de origine română cu autorităţile din Israel şi celălalt a scris cîteva proze prin vreo două reviste. Să vedem însă mai de aproape ce îi recomandă pe cei trei viitori conducători ai ICR.

Liliana Ţuroiu, despre care Cotidianul a scris recent, este fina lui Adriean Videanu, cea mai mare „realizare culturală“ a sa fiind rochia de nuntă a Laviniei Şandru la prima căsătorie, cu Darius Vâlcov, fostul primar PDL al Slatinei! Liliana Ţuroiu a fost propusă de PSD, ca semn de curtoazie faţă de vocaţia PDL-istă a modistei.

Pierdut limbă română

Krizbai Bela Dan este propunerea UDMR. Este un personaj extrem de ciudat, care, conform propriului CV, cunoaşte cinci limbi, între care, deşi este cetăţean român, limba română pur şi simplu nu există!

Pentru viitorul vicepreşedinte al ICR, care are ca sarcină de serviciu promovarea culturii române, limba română nu este nici limbă maternă, nici limbă străină!

Tot din CV-ul său aflăm că, deşi a terminat Institutul Teologic Protestant din Cluj în anul 1995, timp de 10 ani nu a avut nici un job demn de a fi menţionat. Cu toate acestea, a fost promovat în 2005 direct în Ministerul Culturii!

După cum se vede din CV-ul său, în 2008 a trecut în Ministerul Afacerilor Externe, fiind trimis să lucreze la Ambasada din Israel a României, după care, din 2010, a fost numit director adjunct la ICR Tel Aviv, unde iată ce făcea, după cum singur scrie în acelaşi CV: „Prin participarea la activităţile diferitelor organizații ale evreilor originari din România şi cultivarea relațiilor cu G.P.O. (Oficiul de presă al Guvernului). precum şi cu principalele cotidiene şi periodice israeliene, am reuşit eficientizarea raporturilor bilaterale de presă, în vederea promovării unei imagini corecte a României în mass-media țării de reşedință. Am desfășurat o activitate susținută, pe lângă instituțiile de profil israeliene, pentru pregătirea şi desfăşurarea corespunzătoare a vizitelor din şi în România ale demnitarilor“.

Nu se ştie pe ce căi – şi mai ales pentru ce merite – Krizbai Bela Dan a fost decorat de Traian Băsescu cu titlul de Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural“, prin Decretul 1326/17.12.2008!

De la controlul SRI la coordonarea ICR

Mirel Taloș este al doilea vicepreşedinte al ICR, fiind propus de ALDE. Din CV-ul său, reţinem singurele aptitudini demne de a fi subliniate: a fost consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu timp de doi ani şi membru al Comisiei de control al SRI! Mai mult ca picanterie, noul vicepreşedinte al ICR se laudă cu cîteva proze scurte publicate revistele literare „Conta“ şi „Caiete Silvane“.

Dacă pe umerii acestor personaje stă destinul culturii române, înseamnă că ne-am pricopsit. Presimt deja că soarta operei lui Mihai Eminescu va avea mult de suferit în anii ce vor urma. Vă spun altă dată de ce cred acest lucru. Pînă atunci, nu încetez să mă minunez de unde am moştenit capacitatea asta de a ne face harakiri cu atîta voioşie!

Voturi pentru nimic

Pentru funcția de președinte, Senatul a acceptat recomandarea PSD, Liliana Magdalena Țuroiu, cu 71 de voturi „pentru“ și 33 „împotrivă“. Atât timp cât în Senat nu a mai fost vorba despre nicio audiere a candidaților, senatorii au mers pe firul votului politic, astfel încât Radu Boroianu (fostul președinte al ICR, la propunerea Uniunii Teatrale din România) a obținut un singur vot „pentru“ și 101 „împotrivă“. Radu Carp (propus de PNL) a adunat 20 de voturi „pentru“ și 84 „împotrivă“, iar Cosmin Manolescu (propus de USR) a convins 12 senatori să voteze „pentru“, iar 89 au fost „împotrivă“.

Cele două posturi de vicepreședinți au fost recomandate pentru Mirel Taloș (ALDE) – 73/38 și Krizbai Bela Dan (UDMR) – 70/41.

integral pe cotidianul.ro

comentarii

de Protestatarul din umra la 28 April 2017 - 10:49

Din pacate iara am avut dreptate dn.Krizbai este un evreu maghiarizat.Despre Eminescu soarta e pecetluita vezi “De la Nistru pin la Tisa “pentru care au fost inrtrerupte relatiile diplomatice cu dualismul Austro Ungar care a durat din1856 -1918 dar in acest scurt rastimp a facut mult rau vezi contele Apony.Asai ca nu va plac oamnii informati

Lasati un comentariu