Victor Oprea lider sindical: ,,Şcolile din România se întorc la abac?,,

• publicat la: 11 aprilie 2017
Victor Oprea lider sindical: ,,Şcolile din România se întorc la abac?,,

In timp ce Ministerul Educatiei are preocupări de a cumpara tablete elevilor, în realitate scolile din România se vor intoarce de curand la caietele obisnuite, fara calculatoare. Maine se incheie sprijinul Microsoft pentru Windows Vista (singurele licente de care dispun scolile din Romania).  In data de 11 aprilie 2017 Microsoft ofera ultima actualizare pentru Windows Vista.

In continuare nu se vor mai acorda nici un fel de actualizari, nici macar actualizarile de securitate. Asta inseamna ca Microsoft renunta definitiv la Windows Vista. Scolile din Romania nu mai au nici un fel de licente de windows. Ultimele licente valabile au fost cele de windows Vista. Licentele de windows 7, si 8 dupa cum stiti au fost retrase. Acest lucru inseamna ca in viitorul apropiat nu vom mai putea utiliza nici un calculator din scolile romanesti, deoarece multe aplicatii nu vor mai porni, browserele nu vor mai arata bine paginile de internet. Mozilla nici nu va mai porni.

Aplicatiile nu vor mai functiona cum trebuie. Si in interval scurt de timp nu va mai functiona aproape nimic. Sigur ca vor fi surprize incepand din acest an la Bacalaureat. Puţine şcoli au dispus de fonduri pentru a cumpara licente. Licenta de windows 10 sau 7 pro, costa in jur de 700 ron pentru un calculator. Si cele pt. calculatoare vechi, costa deoarece te pune sa cumperi un calculator vechi. Ministerul trebuie sa intervina repede pentru a negocia pentru scoli licente windows. Caci sistemul de operare gratuit Ubuntu Linux nu este potrivit, si nu se poate utiliza la Bacalaureat.

SLI Satu Mare solicita Federatiei Sindicatelor Libere sa se implice in rezolvarea de urgenta a acestei probleme importante.

Victor Oprea

Lasati un comentariu