Degringolada şi politica care duc de râpă România

• publicat la: 15 iunie 2017
Degringolada şi politica care duc de râpă România

Cine ar fi crezut că Guvernul Grindeanu va fi demis tocmai de cei care l-au dorit şi instalat? Cine a mai pomenit ca un şef de partid de anvergura PSD să ceară demisia premierului propus acum 6 luni  şi susţinut necondiţionat lăsând ţara în haos taman în pragul Centenarului Marii Uniri?

Surpriza de care am avut parte aseară vine la 6 zile de la adoptarea de către guvernul Grindeanu a ordonanţei  de urgenţă de modificare a Codului de procedură fiscală, prin care transpune în legislaţia românească o directivă europeană menită să reducă optimizările fiscale ale marilor companii multinaţionale, realizate în principal prin preţuri de transfer, marile grupuri fiind obligate să facă raportări financiare detaliate în statul de rezidenţă fiscală.

Să fi fost măsura de  combatere a evaziunii fiscale  adoptată de guvernul Grindeanu atât de deranjantă  să fie sacrificat ca un miel  de Paşte?

Potrivit ziare.ro, Comitetul Executiv al PSD, for de conducere din care fac parte vicepreşedinţii partidului şi liderii din teritoriu, i-a retras sprijinul politic premierului pentru a-l forţa să demisioneze, anunță JURNALUL NAȚIONAL. Însă Grindeanu a refuzat şi a anunţat că pleacă din fruntea Guvernului numai dacă Iohannis va garanta că numeşte un nou premier tot de la PSD. Grindeanu îl acuză pe Dragnea că vrea toată puterea. Toţi miniştrii PSD şi ALDE au demisionat din Guvern.

Liderii PSD le-au reproşat premierului Sorin Grindeanu şi echipei sale că nu au fost în stare să implementeze suficiente măsuri din programul de guvernare, fiind invocată încălcarea calendarului de promisiuni prezentat în campania electorală pentru parlamentare.

Însă premierul Sorin Grindeanu a anunţat că nu îşi dă demisia, el spunând că are obligaţia de a se purta responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care face parte. Mai mult, remarcăEVENIMENTUL ZILEI, acesta a subliniat că a fost ofertat de liderii PSD cu preluarea şefiei diferitor instituţii, însă a refuzat.

GÂNDUL susține că printre funcţiile propuse se numără şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, Curţii de Conturi sau chiar a Serviciului de Informaţii Externe. Grindeanu le-a spus liderilor social-democraţi că refuză oferta primită. De la tribuna Guvernului, Grindeanu s-a lansat într-un atac dur la adresa lui Dragnea, pe care l-a acuzat că are ca singur obiectiv acapararea totală a puterii. „Nu-mi dau demisia. Şi vă spun şi de ce: e guvernul Romaniei, nu al CEX-ului PSD”, a spus el.

,,Mi se reproşează că nu am dezvoltat relaţiile economice cu Federaţia Rusă. Eu ştiu că suntem membru al Uniunii Europene şi trebuie să respectăm sancţiunile impuse Rusiei. I-am propus domnului Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec. Şi anume, să ne dăm amândoi demisia. Poate că mi-a scăpat în declaraţiile de după… Acum o lună, pe 19 mai, domnul Dragnea ne mulţumea tuturor… Ce s-a schimbat între timp, ce s-a întâmplat, chiar nu am reuşit să aflu nici măcar în şedinţa CEx. Nu mi-am dorit deloc săajungem la acest moment foarte greu pentru PSD şi pentru România”, a  mai spus Grindeanu.

Cert este că leul românesc  a început să scadă iar după decizia CExN al partidului de miercuri seara de a-i retrage sprijinul politic premierului, purtătorul  de cuvânt al PSD Timiș, Lucian Ursulețu, și-a dat demisia din funcție, dar a renunțat și la calitatea de membru al PSD.

In sedinta PSD  prevăzută pentru de azi 15 iunie 2017 se va discuta si despre posibilitatea initierii unei motiuni de cenzura împotriva propriului Cabinet (lucru probabil unic în istorie), deocamdată şefii partidului au spus până ieri că nu iau în calcul această variantă. Dar cu noile evolutii…totul e posibil.

Dragnea a mai anunţat aseară că azi  îi va trimite  lui Klaus Iohannis o înstiintare  despre faptul că  PSD+ALDE au retras sprijinul politic Guvernului Grindeanu dar  până nu îşi dă demisia premierul sau nu este adoptată o motiune de cenzură,  înştiinţarea nu are valoare legală.

 

Lasati un comentariu