MARCARE şi tăieri de arbori cu valoare deosebită din parcul dendrologic Carei! Încâlceala declaraţiilor

• publicat la: 19 februarie 2018
MARCARE şi tăieri de arbori  cu valoare deosebită din parcul dendrologic Carei! Încâlceala declaraţiilor

Situaţia  arborilor tăiaţi din parcul dendrologic este departe de a fi clarificată. Nimeni nu îşi  asumă responsabilitatea  pentru cele ce au loc în parcul dendrologic Carei.

1. Specialistul silvic care a marcat arborii  de ce a aplicat marca pentru tăiere la arbori sănătoși iar la cei găunoşi, nu?

2. Specialistul care a verificat punerea în valoare a masei lemnoase cum de nu s-a sesizat că sunt marcaţi arbori sănătoşi iar cei găunoşi, pericol public, nu?

3. Specialistii silvici ştiu ca un ulm de dimensiunea celui tăiat în parcul dendrologic din Carei  este  extrem de rar?

Primăria Carei  nu reacţionează la acest subiect. Fenomenul tăierilor masive a început în anul 2011 şi dacă ar fi să-i dăm crezare drujbaşului angajat atunci ca persoană fizică iar acum la firma Tricart srl Tăşnad, s-au tăiat peste 300 de arbori. Despre destinaţia masei lemnoase rezultate…..TĂCERE TOTALĂ, nimeni nu ştie nimic sau …nu spune.

Pentru o bună transparenţă, UATM  Carei adică Primăria Carei trebuia să facă public modul de atribuire a contractului de exploatare a lemnului din parcul dendrologic, destinaţia masei lemnoase, specialistul autorizat care a marcat copacii ce urmează a fi tăiaţi precum şi specialistul autorizat care a apreciat starea de sănătate a arborilor propuşi a fi tăiaţi.

Priviţi cum arată marcarea cu ciocanul rotund pentru tăiere…

Ultima imagine este de la Ulmus Glabra iar următoarele două de la falnicul pin, Pinus Negra.

Domnul primar este absolvent al Facultăţii de  Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov deci ştie care sunt metodele şi procedurile legale aplicate în cazul tăierilor.

Potrivit legislaţiei în vigoare ,,: „(4) Dispozitivele  speciale de marcat au următoarele forme, dimensiuni şi însemne specifice: a) dispozitivul special de marcat cu amprentă circulară, cu diametrul exterior al cercului de 30 mm, care se foloseşte de ocoalele silvice autorizate. Indicativul înscris pe amprentă constă în indicativul judeţului în care ocolul silvic îşi are sediul social, urmat de codul ocolului, sub care se înscrie codul numeric atribuit de structura teritorială a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultura,,.

Cine descoperă toate aceste indicaţii în imaginile de mai sus?

La Primăria Carei alias UATM Carei, serviciul de Protecţia Mediului e comasat cu cel de Urbanism aşa că adresele le semnează un inginer constructor.  Ce legătură o fi între Urbanism şi Protecţia Mediului? Un fel de …râsu – plânsu  această situaţie.

Pe panoul de la intrarea în castel apar  marcaţi arborii cu valoare deosebită dar parte din ei tocmai au fost tăiaţi de firma Tricart srl Tăşnad al cărei administrator este şeful ocolului silvic Codrii Sătmarului, consilierul judeţean Balog.

http://www.buletindecarei.ro/2018/02/in-atentia-garzii-nationale-de-mediu-panoul-informativ-din-parcul-demdrologic-carei-cuprinde-arborii-cu-valoare-deosebita-care-au-fost-taiati.html

Documentele de mai sus apar pe pagina oficială a Consiliului Judeţean Satu Mare. Nu credem să aibă relevanţă  faptul că şi consilierul şi primarul Kovacs sunt preşedinţi ai filialelor locale ale UDMR.

În cursul anului trecut au reînceput tăierile mai consistente. Primăria Carei a solicitat aviz de tăiere de la APM Satu Mare…şi  în baza unor adrese emise şi semnate de administratorul de la Centrul  de promovare a turismului cultural, grof Karolyi, agronomul Venig Zoltan, soţul consilierei locale Venig Gabriella. Data care apare pe unul dintre documente este 4 octombrie 2017 iar între cei 10 arbori propuşi spre tăiere nu există niciun Ulmus Glabra adică ulmul de munte de dimensiuni impresionante doborât în ianuarie 2018.

acte-APM UAT Carei

Aveţi mai sus corespondenţa purtată de Primăria Carei cu APM Satu Mare.

Niciunul din cei care şi-au dat cu părerea despre starea de sănătate a arborilor nu este SPECIALIST în domeniu! Nu a fost contactat niciun specialist în dendrologie.

În una din anexele oferite ca explicaţii de către APM se  preia din adresele emise de UATM Carei faptul că arborii propuşi spre tăiere ar fi uscaţi în proporţie mai mare de 80%. Cine a stabilit care este starea lor de sănătate? Care este specialistul în dendrologie ţinut ascuns şi al cărui nume nu se face public?  Se spune că avem  Registrul spaţiilor Verzi dar în luna decembrie când am fost la Protecţia Mediului din Primărie el nu era deloc completat, directorul APM Satu Mare confirma la data de 11 ianuarie 2018 că Primăria Carei nu deţine Registru spaţii verzi iar acum, în Bugetul pentru anul în curs, se alocă 134.200 lei pentru..Registru spaţii verzi!

Afirmaţii contradictorii

Un profesor de biologie  pensionar  afirma pe blogurile apropiaţilor primarului că ,,nu în calitate  de specialist cu ştiinţe aprofundate îşi dă cu părerea  ci doar de persoană cu experienţă în domeniu,,.  Dacă acesta consideră parcul doar ,,o colecţie de salcâmi şi arbori sălbatici,,  atunci de ce a fost amplasat la intrarea în parcul dendrologic  acel Panou informativ despre arborii cu valoare deosebită?

Cum se face că  arbori uscaţi  sunt încă în picioare, un adevărat pericol public iar cei sănătoşi au fost tăiaţi?

De altfel numărul  arborilor solicitaţi a fi tăiaţi variază de la adresă la adresă.

Găsiţi mai jos adresele de la Garda Forestieră şi Garda de Mediu Satu Mare.

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/adresele-de-la-garda-de-mediu-si-forestiera-pentru-taierile-de-arbori-din-parcul-dendrologic-carei.html

Nici regulile de tăiere nu au fost respectate astfel că la secţionarea Pinului Negru, nefiind ancorat,  acesta a căzut pe arbori sănătoşi şi tufe pe care le-a distrus.

http://www.buletindecarei.ro/2018/01/cine-raspunde-pentru-distrugerea-arborilor-din-parcul-dendrologic.html

Cine va avea curajul să aplice LEGEA în Republica de la Carei care confiscă pe zi ce trece  spiritul civic al locuitorilor şi speranţele lor pentru respectul Legii?

Pe data de 30 ianuarie 2018 a fost tăiat pinul falnic care a distrus în cădere un alt arbore sănătos, o persoană face sesizare pe data de 7 februarie 2018 iar pe data de 9 februarie 2018 APM anunţă Primăria despre tăierea coronamentului arborelui.

Anexa-APM

Aşteptăm ca organele abilitate să se sesizeze aşa cum procedează în cazurile legate de Căminul de Bătrâni alias Centrul Alexandru. Paguba şi abuzurile din parc sunt net superioare celor din cazul menţionat.

Buletin de Carei

comentarii

de cititor la 19 februarie 2018 - 18:31

Vai de mine , ce minune, ia cititi H.C.L. Nr. 112 / 2016 privind aprobarea Registrului local al spaţiilor verzi.
Si ne luam de „profesorul pensionar” in loc sa vedem ca majoritatea copacilor sunt bolnavi.
E cam grele cu limbul asta. Madamme va incalciti in prostii.

de Buletin de Carei la 19 februarie 2018 - 18:46

Hotararea Consiliului Local 112/2016 nu a fost pusa in practica la fel ca multe altele. Primaria se joaca de/a respectatul deciziilor CL. Doamna Bekesy de la APM a confirmat telefonic ca Primaria Carei nu are activ Registrul spatiilor verzi. Mai rasfoiti arhiva si cititi ca Buletin de Carei a semnalat pentru prima data lipsa Registrului spatiilor Verzi la fel cum a semnalat lipsa de respect fata de mormintele eroilor din cimitirul Mestereszi si a fost nevoie de interventia Asociatiei Civice pentru Demnitate in Europa ca sa fie curatate. Profesorul pensionar a fost profesor de biologie si a recunoscut ca nu are studii dendrologice. Copacii bolnavi sunt majoritari in parc , aveti dreptate, dupa macelul din 2011 cand nu se stie unde au ajuns cei peste 250 de copaci taiati. Macar sa salvam ce a mai ramas din cei cativa sanatosi.E greu sa cobori din spatele monitorului si sa faci o plimbare prin parc ca sa vezi cum stau copacii gaunosi nemarcati pentru taiere iar cei falnici sunt marcati?

de raducu la 19 februarie 2018 - 23:05

fratilor ramanem fara parc in ritmul acesta de taiere! ne umple jeno parcul cu magnolii si arbori tulipan.

de marius la 19 februarie 2018 - 23:08

a cui e afacerea cu spatii verzi si cu puieti?
unde ajunge lemnul taiat din parc?

de ☺ la 20 februarie 2018 - 07:43

@marius.Azi la sedinta publica consiliului local Carei,aveti ocazia sa va interesati in direct.

de Poet Careian 2018 la 20 februarie 2018 - 17:47

Taieri arbori,izolari blocuri (turn),bucurati va de asta,si joi de Steaua,si ca Steaua sa se repete performanta(,2006),sa se arata valoarea deosebita,ca toata tara sa intra in hora,sa visam totusi si de Marea Finala(Europa League)

de Pa la 21 februarie 2018 - 11:42

Doamna, daca ii cade cuiva o creanga in cap in timp ce se afla in parc, persoana e ranita sau mai grav, moare, o ai pe CONSTIINTA.

de Buletin de Carei la 21 februarie 2018 - 12:25

Primarul a dat o lista de taiere de copaci care nu cuprinde copacii gaunosi. deci el e singurul cu constiinta incarcata. Mai coboriti din spatele ecranului si faceti o plimbare in parc. Face bine si la trup si la intelect.

de Monica la 21 februarie 2018 - 14:39

Perfect deacord cu doamna de la Buletin de Carei!Are dreptate!!!

de pro ciuta la 21 februarie 2018 - 18:54

Ce tare e primarul , umbla prin parc sa marcheze copacii , e super nu-i asa ?

de Cetateanul prrocupat la 21 februarie 2018 - 20:51

Dna Ciuta e tare, dna inginer face si cultura, poezii, administratie, silvicultura, mediu, it, politica, oare prin bucatarie mai da?, nu de alta da membrii familiei is cam silueti

de Buletin de Carei la 21 februarie 2018 - 21:00

Nu ati gasit nimic la meniul zilei astazi? Nu aveti familie? Incercati la matrimoniale daca nu va descurcati singur.

Lasati un comentariu