Cine a profitat de fondurile pentru reabilitare Castel Karolyi din Carei?

• publicat la: 2 iulie 2018
Cine a profitat de fondurile pentru reabilitare  Castel Karolyi din Carei?

Imagini din iunie 2018 cu partea nevăzută a Castelului Carei renovat cu 5 milioane de euro.

Castelul din Carei a fost reabilitat printr-un proiect în valoare de 5 milioane euro, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) și implementat de administrația locală. 

Prima iniţiativă pentru renovarea acestui obiectiv turistic careian datează din 2005 şi aparţine unui grup de consilieri liberali.

 

A existat şi varianta propusă de consilieri ai UDMR prin care se dorea transformarea Castelului în Centru de Afaceri şi amenajarea a 160 de parcări  în interiorul Parcului Dendrologic monument istoric.

Imediat după lansarea Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, primăria orasului a  depus un proiect pentru restaurarea simultană a castelului din Carei si a cetăţii Karolyi din Ardud si includerea acestora intr-un circuit al târgurilor medievale- acesta a fost, de altfel, punctul forte al proiectului si cel care a garantat obtinerea finanţării.

Contractul de finantare, cu un buget total de 23.179.393,51 de lei, a fost semnat în aprilie 2009, iar lucrările au inclus interventii la structura de rezistenţă, pentru reducerea umidităţii, salubrizarea subsolurilor, refacerea tencuielilor interioare si exterioare, restaurarea acoperisului, restaurarea elementelor decorative, restaurarea si înlocuirea tâmplăriei. Manager de proiect a fost Beko Tamas, fostul primar.

Proiectul a fost cică finalizat, recepţia semnată, banii încasaţi.

Liftul pentru persoane cu handicap nu funcţionează decât arareori  spun cei care  sunt zi de zi la castel dar şi vizitatori. E o simplă piesă de mobilier pentru care se mai cheamă câteodată firma de service din Bucureşti. La etaj , în unele din sălile de muzeu, ani de zile a plouat  prin tavanul renovat din fonduri europene, ligheanele de plastic erau nelipsite pe timp  ploios.

Priviţi cum arată în luna iunie 2018 o aripă din interiorul Castelului pentru care s-au alocat 5 milioane de euro pentru renovare.

Nu au mai ajuns cei 5 milioane de euro şi pentru renovarea acestei  aripi din Castel?

Oricine poate intra în Castel pentru a constata că imaginile sunt de dată foarte recentă , adică iunie 2018, şi nu din arhiva bunicii.

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu