Careienii de-acum un veac şi cei de azi care plecă spre cetatea Marii Uniri

• publicat la: 21 noiembrie 2018
Careienii de-acum un veac şi cei de azi care plecă spre cetatea Marii Uniri

Acum 100 de ani românii din Carei au zis DA pentru Marea Unire şi au mers la Alba Iulia pentru că istoria se face cu fapte nu cu vorbe goale. Întreaga delegaţie sătmăreană a  fost condusă în 1918 de arhidiaconul careian Romulus Marchiş, fratele scriitoarei Otilia Marchiş.

Delegaţii careieni  desemnaţi a participa la Adunarea de la Alba Iulia au fost Dumitru Coltău, dr.Cornel Pop, Valentin Vanca şi  Nicoară Ambrozie.

După un secol, avem din nou reprezentanţi care merg la Alba Iulia…unii pe jos iar alţii călare. Cei doi careieni care vor parcurge cei 270 de km pe jos sunt Marius Bucureştean şi profesorul de sport Răzvan Nintaş.

Aceştia vor porni către cetatea Marii Uniri în data de 28 noiembrie 2018, de la ora 8,00 din faţa Monumentului Ostaşului Român.

Tot spre Alba Iulia pleacă şi familia Pop, tatăl Gheorghe cu fii săi Ciprian şi Mihai dar nu pe jos ci călare. Caii aparţin firmei Regatul Cailor din Tăşnad de unde se vor alătura lor şi proprietarul Călin Astalîş şi Dragoş Sanfira.

Cu toţii fac parte din grupul format de consilierul judeţean Adrian Cosma.

Pregătirile sunt în toi. Se lucrează până şi la ţinuta  cailor…Pornirea va avea loc duminică, 25 noiembrie, din Tăşnad, pentru careieni şi tăşnădeni iar  reuniunea cu grupul de la Ardud va fi la bifurcaţia cu drumul spre Zalău.

Traseul nu va fi deloc uşor în condiţiile în care vremea este una rece şi ploioasă. Pentru orice eventualitate vor avea şi ceva mai călduros la îndemână….

,,Am considerat că deplasarea noastră călare până la Alba Iulia este un semn de cinstire a înaintaşilor noştri din Carei. Dacă ei au făcut acest efort în condiţii mai vitrege decât cele de acum atunci  doar pentru a ne lăsa  nouă o ţară românească liberă şi unită atunci şi noi putem face un mic sacrificiu,, au declarat bărbaţii Pop.

Aceştia au promis că ne vor ţine la curent cu tot ce se petrece pe traseu având în vedere că va fi o mare de oameni care se va îndrepta spre cetatea Marii Uniri.

Nu vor fi singurii careieni care se lua partea la ceremoniile deosebite de la Alba Iulia de Ziua Naţională. Mulţi se deplasează cu maşinile personale iar alţii cu mijloacede transport de mare capacitate.

Vin românii, vin la Alba iar vin la Alba iar…

Buletin de Carei

 

comentarii

de Poet Carei city la 23 noiembrie 2018 - 08:18

3 zile pe jos,prea curajosi,trebuie sa grabeasca,interesant cum o sa reuseasca,important ca sa fericiti sa ramana, si sa aiba un amintire neuitata,in aceasta epoca centenara.

Lasati un comentariu