Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a slujit în sobor de preoţi la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca la aniversarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei

• publicat la: 25 ianuarie 2019
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a slujit în sobor de preoţi la Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca la aniversarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei

Joi, 24 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, au slujit în sobor de arhierei în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor. Arhiepiscopul Andrei a împlinit 70 de ani de viaţă şi 29 de ani de arhierie. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a oferit în dar o icoană cu Botezul Domnului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei s-a născut în 24 ianuarie 1949 în Oarța de Sus, județul Maramureș. A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat inginer la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în Turda. Din toamna anului 1985 a fost transferat la Parohia Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București. În 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 martie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop.

În anul 2011 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Mitropolit al Clujului.

Lasati un comentariu