Broșura pe bani publici despre clădirea Primăriei Carei fost Han. Fără fonduri pentru promovarea personalităților românești

• publicat la: 20 februarie 2019
Broșura pe bani publici despre clădirea Primăriei Carei fost Han. Fără fonduri pentru promovarea personalităților românești

Am asistat ieri la un simulacru a ceea ce primarul datornic Kovacs numește redeșteptarea patriotismului  local. O regie impecabilă în ce privește promovarea  personalităților maghiarizate și a istoriei clădirilor strict din perioada în care românii nu avea dreptul nici la învățământ în limba maternă și nici la exprimare în limba română în administrație. O copertă de carte care promovează o clădire numită Primărie dar de pe care plăcile oficiale lipsesc la fel ca și stema României, țara în ale cărei granițe ne aflăm. Este consecința lipsei de implicare a instituțiilor guvernamentale de care aparține Primăria Carei.

Sala festivă a Primăriei Carei  a găzduit lansarea  broșurii intitulată ”Hanul Cerbul de Aur de odinioară”, autor  Enyedi Anna Regina, editată în limbile română, maghiară, engleză și germană.

Ceea ce pentru români este nepermis pentru comunitatea maghiară este chiar susținut de Primăria Carei adică UATM Carei.  Sprijin financiar necondiționat al  Primăriei Carei în ce privește publicații în limba maghiară, mai ales cele care aduc defăimare personalităților românești cum a fost cazul Otilia Marchiș.

Nici până în ziua de azi dicționarul biobibliografic ,,Tezaur spiritual și cultural românesc,,  scris în limba română și cu vorbire despre personalitățile careiene nu este aprobat a fi tipărit de către Primăria Carei nu în mii de exemplare cum se întâmplă în cazul broșurii lansate ieri ci în 300 de exemplare.

Deschiderea evenimentului a aparținut lui Adrian Ștefănuți și Hago Nandor, șef secție Carei de la Muzeul Județean, după care a urmat la cuvânt primarul Kovacs. Evident cu o alocuțiune în limba română diferită de cea în limba maghiară.

În limba română Kovacs a afirmat că mulți careieni nu își cunosc istoria astfel că el a decis să finanțeze compendii de istorie locală evident după gustul și poftele sale din moment ce a găsit colaboratori în acest sens.

În limba maghiară a menționat că se vor scrie broșuri despre toate clădirile din oraș, finanțate de către primărie dar de fapt finanțate din banii careienilor care contribuie cu taxe și impozite , categorie care nu include și primarul. Nu a lipsit nici lamentarea despre lipsa oamenilor de specialitate la fel cum lipsesc meseriașii  zidari sau  tâmplari.

Evident că s-a bătut monedă doar pe personalitățile neromânești  din viața orașului iar perioada disecată a fost cea în care românii nu avea dreptul la învățământ în limba română sau la drepturi egale cu ale maghiarilor și șvabilor.

Cheresteşiu David a recitat o poezie scrisă de Petőfi Sándor, iar Adrian Ştefănuţi a recitat poezia tradusă în limba română. Nici măcar poezia lui Petofi Sandor, poet cu tatăl sârb și mama slovacă,  recitată în limba română nu a fost aleasă ca având  traducător pe renumitul careian Costa Carei ci pe Eugen Jebeleanu în timp ce se face caz de patriotism local.

Programul cultural a continuat cu dansuri de societate, prezentate Komlódi Kinga és Enyedi Bálint, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Taraful Ceatăra. Despre dansurile de societate a oferit mai multe detalii autoarea broșurii, Enyedi Anna Regina. Au fost prezentate toate influențele dansului ,  din toate popoarele europene inclusiv Polonia dar nu s-a rostit niciun cuvânt despre români, nici ca nobili și nici  ca iobagi deși aceștia erau majoritari în toată Transilvania ocupată.

Enyedi Anna Regina a susţinut o prezentare a istoriei Hanului Cerbul de Aur, în care acum îşi desfăşoară activitatea Primăria Carei. La finalul prezentării, realizată atât în română( 5 minute) cât şi în maghiară, autoarea le-a mulţumit tuturor celor care au contribuit la apariţia broşurii.

Hanul Cerbul de aur despre care s-a editat o broșură de 16 pagini, format A5, susținută financiar de Primăria Carei   a fost sediul Primăriei Carei și în perioada în care românii din oraș s-au moblizat aici pentru a participa la Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Evident că la așa ceva nu s-a făcut nicio referie ci doar la distracția nobilimii, la balurile somptuoase ale nobilimii locale care își datora bunăstarea muncii prestate de către iobagii români. Nu este prima apariție unde românii nu sunt deloc menționați ca făcând parte din viața cetății doar că până acum nu s-a făcut public acest aspect.

Intențiile primarului datornic Kovacs de susținerea doar a unor astfel de tipărituri sunt susținute și lăudate de presa de casă la fel ca în vremurile dictaturii staliniste sau comuniste. Nimic deosebit pentru un fost activist de partid ajuns la Carei prin numire pe funcție de către partidul stat.

Nici o bună intenție din partea lui de a asigura un climat de respect reciproc între toate naționalitățile ce formează orașul de la final de secol XIII încoace.

La fel a fost și în cazul falsului istoric tipărit cu bani europeni și retras de pe piață în urma dovezilor istoricilor, Traseul Legendelor Sătmărene. Sau a hărții Carei în care sunt biserici românești care nu apar sau falsuri istorice promovate cu nerușinare tot pe banii careienilor.

Cât vă mai bateți joc de istoria românilor….pe bani publici? Scoaterea oricărei mențiuni despre românii din Carei nu lasă loc de interpretare despre intențiile unui grup neiubitor de români. Păcat că nu au fost prezentate și imagini cu starea actuală a clădirii fostului Han Cerbul de Aur, reabilitată cu milioane de euro dar cu igrasia până la ferestre.

comentarii

de pui la 20 februarie 2019 - 17:35

Înainte de 1918 cind se făcea recensamintul se întreba carei confesiuni apartii si se trecea automat si etnia.Daca erai romano catolic = svab sau slovac daca erai ortodox sau greco =roman sau rutean,daca erai reformat=maghiar daca erai mosaic=evreu etc.Uitativa la biserica reformata din Carei si veti vedea cit oameni încap in ea ,atita maghiari sunt in oras,restul sunt etnii maghiarizate.Uitativa duminica la biserici si veti vedea ca majoritari sunt ortodocsi si grco catolici urmati de romano catolici,iara la reformati poti sa-i aduni intrun microbuz.Concluzia trageto singuri.

de Buletin de Carei la 20 februarie 2019 - 18:12

Cu tot regretul dar trebuie să vă informam ca în dreptul greco-catolicilor se trecea maghiar. De acolo apar acele anomalii cum că nu ar fi existat români in Carei. Urmăriti recensământul din 1911 si vedeti cate mii de români au fost trecuti ca maghiari desi apartineau de cultul greco catolic! In 1911 NU EXISTAU greco catolici maghiari pentru că nu exista acest cult la maghiari. Abia din 1912 au început actiunile de înfiintare a acestui cult maghiar tot ca o modalitate de deznationalizare a românilor. După înființarea episcopiei de Hajdudorog s-a încercat interzicerea slujbelor în limba română în bisericile greco românești. Așa s-a înăsprit lupta de apărare a identității românești, numeroși preoți fiind închiși doar pentru că au refuzat să renunțe la limba română la altar. Preotul Gheorghe Mureșan sau fratele Otiliei Marchiș, vicarul Romulus Marchiș sunt doar câțiva dintre ei.

de pui la 20 februarie 2019 - 20:17

Stimate Buletin de Carei deci in concluzie in 2019 in Carei majoritari sunt romanii si ar fi obligatoroiu sa avem dupa lege reprezentant in conducerea orasului.Vedeti ce simplu este numai sa si vrem.

de Poet Carei City la 20 februarie 2019 - 21:35

Adunare la ARANY SZARVAS,o sa rade si GALL KAKAS,ce eveniment deosebit,deschidere LIDL nemaipomenit,bucurati va dragi careieni,vremuri frumoase ca si pentru CERBURI de la Ciuperceni.

de Marcel la 20 februarie 2019 - 23:31

la balurile ales se cheltuiau bani si se jucau jocuri de noroc unde se pierdeau mosii si parai. vreti sa scrieti despre dezmatul grofilor pe banii careienilor?

de pui la 21 februarie 2019 - 15:34

Magiarii stiu sa facă administratie iar daca au facuto eficient se vede si astăzi.Urmarile ei se vad si dupa 100 de ani.

de silviu la 21 februarie 2019 - 16:47

poate vrei sa spui ca fac administratie pentru ei dar pe banii altora! se vede cum arata orasul cu administratie magiara,plin de gropi si murdarie la tot pasul.
o strada nu e mai ca lumea ingrijita.
trotuarele arata ca in kosovo de parca nu ar fi fost primarii in niciun alt oras ca sa ia exemplu. pana si la calafat arata mai bine trotuarele ca in carei.astia cred ca sunt urmasii slujitorilor grofilor ca aia se reasucesc in mormant cand vad cum a ajuns careiul!

de Poet Carei City la 21 februarie 2019 - 17:59

Realitatea pe balanta,Kosovo e departe,dar Carei City vrea sa devina un oras europeana,un CENTRU TURISTIC modernizata,ca si la zonele austriaca nu trebuie uitate PE JOS (pe TROTUARE),oricum manancam mult SOS,avem oricum din ce alege,un nou SUPERMARKET a deschis portile,important ca buzunarele sa fie pline.

de Marton la 21 februarie 2019 - 18:19

este mai rău ca în Kosovo! poeții sunt mnai rău ca datornicul si nu vad decat dupa ce trag pe nas,plin este orasul de gropi si mizerie si poetul o da cu cuvintele primarului de parca ar fi platit de acesta….avem un nou supermarket pentru ca cuscrul primarului a trebuit sa vinde casa lui si a vecinului balai sau babalai pe multe sute de mii de ieuroi.Nu au mai fost banii de la alte proiecte si a trebuit ceva de cheltuiala

de pui la 21 februarie 2019 - 22:02

Foarte bun comentariul Silviu.

de pui la 22 februarie 2019 - 10:15

In toata povestea asta ar fi de ris daca nu de plins deoarece noi romanii nu suntem nici dupa 100 de ani constienti ca suntem majoritari ne complacem iar asta s-ar putea sa ne explodze in fata.Nui nimic atunci poate ne vom trezi.

de un io(n) la 3 martie 2019 - 11:04

@ pui 20 feb 2019 17:35
1) Ceea ce afirmati despre recensamintele unguresti dinainte de 1918 este incorect, mai ales pentru cel din 1910 (ultimul din Ungaria mare). Anume, recensamintele aveau si rubrica „limba materna”, alta „religia” alta „nationalitatea” / „etnia”, ba chiar avea si rubrica „cunoasterea limbii unguresti”. Asa incat se pot verifica inregistrarile si se poate constata ca recenzorii au facut eforturi pentru a mari numarul ungurilor. De exemplu, puteti vedea comuna Petresti (Mezopetri) de langa Carei. In 1900 sunt peste 1100 de germani, romano-catolici si cativa unguri (sub 10). In doar 10 ani, in 1910 sunt peste inregistrati la nationalitate 1200 de unguri, romano catolici, practic toti cu limba materna germana, dar NU MAI ESTE NICI UN GERMAN! Evreii de religie mozaica NU SUNT INREGISTRATI CA EVREI, ci ca unguri! Ba puteti constata in respectivul recensamant cazuri de oameni cu nume romanesti, ortodocsi sau greco catolici, cu limba materna romana, dar la rubrica „nationalitate” … surpriza: recenzatul este incris ca ….. ungur. Cand/ daca reiei inregistrarea ca sa te dumiresti cum e posibil, vezi si „motivul”, anume, la rubrica referitoare la cunoasterea limbii unguresti, romanul a declarat ca stie ungureste. Ca urmare, gata, recenzorul l-a trecut ca ungur. Daca nu aveti la indemana recensamantul unguresc din 1900 sau din 1910, puteti verifica anumite cifre si realitati in cartea realizata sub conducerea lui Borovszky Samu, Szatmar varmegye, luand comunele pe rand sau aleatoriu. In ceea ce-i priveste pe greco-catolici este de precizat faptul ca existau greco-catolici slovaci si ucraineni/ruteni, nu doar romani. Uniatia ucrainenilor si bielorusilor cu Roma s-a produs in 1596, prin uniunea de la Brest, biserica ruteana greco-catolica a aparut in 1646, prin uniunea de la Ujgorod, iar biserica greco-catolica de limba ungureasca a aparut mai tarziu, prin desprinderea de biserica greco-catolica ruteana, la fel ca si biserica Greco-catolica slovaca, desprinsa si ea de cea ruteana. Adica, pe scurt, atentie cu generalizarile, pentru ca nu TOTI greco-catolicii au fost romani.

de soriniulianflorut la 3 martie 2019 - 11:16

@Marton
Conform experientei mele nemijlocite, comparatia cu Kosovo nu se sustine. Dimpotriva, as putea spune ca am fost chiar impresionat placut de cat de rapid au avansat asfaltarile in regiunea Prizren in vara si toamna anului 2008, zeci de kilometri de drum pietruit pe care patrulasem cu cateva zile sau una doua saptamani in urma au fost asfaltate intre timp sau erau in curs de asfaltare la urmatoarea patrulare. Aproape la fel de rapid s-au efectuat lucrarile la bucata de autostrada Prishtina – Skopje care a fost data in exploatare la circa trei luni de la inceperea lucrarilor. Mai ca as spune ca ar fi chiar bine daca asfaltarea s-ar desfasura asa cum am vazut eu in Kosovo.

de un io(n) la 3 martie 2019 - 11:29

@pui
Etnicii romani NU SUNT MAJORITARI in Carei, in ciuda iluziilor dvs. Reprezinta doar circa 42% din populatie. Ceea ce nu inseamna ca, la acest procent, nu s-ar cuveni sa aiba macar un vice-primar roman. Cum ungaristii care ii domina si ii conduc pe ungurii majoritari din Carei sunt atat de „toleranti” cu 40% din populatia localitatii, prin reciprocitate, poate ar fi de dorit ca populatia ungureasca din Romania, in proportie de doar 5-7%, sa beneficieze de exact acelasi tratament. Macar sa stim o treaba, ca tot suntem acuzati ca ii tratam pe unguri ca pe cetateni de rangul al doilea, dupa ce au primit atatea drepturi menite sa le apere identitatea etnica si culturala cum nu au persoanele apartinand minoritatilor etnice din nici unul din statele nationale europene, inclusiv in Ungaria.

de relu la 3 martie 2019 - 11:36

nu ti fa iluzii ioane ca nici ungurii nu sunt majoritari in CAREI.Daca nu ar fi rromii de culoare nici ei nu ar avea 12 consilieri. La cati rromici sunt ar trebui sa aiba cel putin 3 consileri. Hawerii stiu de ce.

de un io(n) la 3 martie 2019 - 12:53

@relu
In conditiile in care ungurii au circa 49% din populatie, iar romanii 42%, nimeni nu poate avea mai mult decat ungurii. Prin urmare, chiar daca nu e majoritate absoluta (peste 50%) e o majoritate relativa, adica fiind in numarul cel mai mare, ei sunt majoritari. Ca printre unguri sunt si svabi, tigani, slovaci sau chiar romani care se declara unguri, este absolut irelevant. Oamenii aceia simt ungureste, vorbesc ungureste si cu asta am spus tot, originile lor s-au estompat in asemenea masura incat nici macar nu mai conteaza cine le-au fost stramosii. De fapt, nu aceasta este problema, ci adoptarea ungarismului de catre foarte multi dintre ungurii din Carei. Ungarism care inseamna refacerea Ungariei mari, prin destructurarea statelor de la care ungaristii au ceva de revendicat (Croatia, Romania, Slovacia etc.). Ungarismul inseamna antidemocratie, sovinism unguresc, imperialism unguresc, suprematie ungureasca nu numai pe teritoriul unguresc, ci si peste teritorii neunguresti. Iar daca nu intelegeti asta, atunci nu eu sunt cel care isi face iluzii.

de pui la 4 martie 2019 - 01:10

Aici aveti dreptate si ion si relu dar cit de anacronic sa fi sa crezi ca cineva din fosta Ungarie Mare care si-a cistigat independenta in urma a doua războaie nimicitoare ar ceda in vreme de pace 1m de pamint.Toate sau intimplat la sfirsitul sau începutul celor doua războaie MONDIALE nu regionale. Nu trebuie sa fim atit de stricti in cifre ci mai degrabă in principii.Azi 2019 Ungaria nu-si mai încape in piele acest lucru ar trebui sa dea de gindit Europei.Asa au fost tolerati revizionisti cu condescendeta,apoi a fost prea tirziu.Neam dezmeticit dupa doua conflagrati mondiale unde au murit si milioane de civili neinplicati in conflict direct.Dupa ororile ce sau petrecut pe front siin camerele de gazare la sfirsit neam oprit si ne-am întrebat CUM A FOST POSIBIL ?.

de Vasile la 4 martie 2019 - 01:43

De ce se tipăresc porcării pe banii orașului? Primarul ar trebui să se ocupe de pus plăcile oficiale pe primărie și să facă curat în jurul monumentului din centru!
Astea sunt drumuri de municipiu? Puneti mâna și lucrați acolo la primărie nu vă mai ocupați cu probleme de maghiarizare că nu asta e soluția pentru o viață mai bună în oraș care să nu trimită tinerii peafară!

de pui la 4 martie 2019 - 13:10

Întrebat Cristian Tudor Popescu la Didi 24 cine a facut marea unire a răspuns ca ungurii.Contrariat Prelipceanu moderatorul emisiunii a întrebat cum.Raspunsul lui CTP ma surprins si pe mine.El a spus ca datorita politicilor sălbatice de maghiarizare FORTATA mai ales dupa 1867, romanii Transilvăneni si-au gasit scăparea in „bratele”Regatului Roman.Daca se încearcă si astăzi e evident iar romanii vor stringe rindurile,efectul de bumerang.Masurile de maghiarizare se vor întoarce in capul celor care îl promovează.

de un io(n) la 4 martie 2019 - 20:03

@ pui 01:10
Fii te rog mai explicit, ca nu inteleg mesajul. Care Ungarie mare si-a castigat independenta dupa doua razboaie mondiale? Ungaria – dar nu cea mare! – a fost recunoscuta ca independenta abia in urma Tratatului de la Trianon, 4 iunie 1920. Pana atunci a facut parte din imperiul austriac/ habsburgic, care, dupa al doilea asediu al Vienei de catre turci (1683) a luat de la turci partea din Ungaria pe care o ocupasera otomanii (pasalacul Budei). Apoi, din 1867, ca sa-si salveze imperiul, austriecii au facut cadou aristocratiei unguresti o parte din imperiu, pentru a salva intregul, adica a dat ungurilor spre administrare posesiunile austriece Ungaria, Slovacia, Croatia, Ucraina subcarpatica, Voivodina, Ardealul in sens larg (cuprinzand Banatul, Crisana, Satmarul, Maramuresul si Transilvania propriu-zisa) in schimbul colaborarii ungurilor la mentinerea imperiului, ce fusese in pragul colapsului dupa infrangerea de la Koniggratz (Sadova) in fata prusacilor, in 1866. Ungaria aceea era Ungaria mare, pe teritoriul careia ungurii reprezentau doar 39%, un imperiu multinational despre care unii unguri pretind si acum ca ar fi fost un stat national si, mai ales, ca a fost un adevarat paradis al nationalitatilor!

de un io(n) la 4 martie 2019 - 21:14

@pui 01:10
Ungaria aceea cuprindea si teritorii neunguresti, adica locuite majoritar de alte etnii decat cea ungureasca (croati, romani, sarbi, slovaci etc.). Era un imperiu, un stat multinational de care mai sus numitele etnii neunguresti au reusit sa scape in toamna anului 1918, cand slovacii, romanii, sarbii, croatii s-au desfacut de Ungaria mare si si-au constituit state deosebite de Ungaria. Asta ca sa fie clar cat de bine s-au simtit in fostul imperiu unguresc, cat de respectati au fost ei si drepturile lor! Adica, de bine ce le fusese in Ungaria mare n-au mai vrut sa ramana cu nici un chip in fostul stat! Si nu numai romanii, dar nici croatii, nici slovacii, nici rutenii din Ucraina subcarpatica. Adica toti erau retardati si necivilizati si nu puteau sa aprecieze (saracii!) cat de bine le fusese in Ungaria mare care i-a civilizat, iar ca rasplata, nerecunoscatorii de ei s-au separat de mama lor (vitrega!) imperiul ungar! Desigur, propaganda ungarista nu spune absolut nimic despre ungarizarea fortata a etniilor din Ungaria mare, pe care politica statului ungar le condamnase la disparitie, prin transformarea lor in unguri! Nu spune nimic despre lipsa drepturilor elementare pentru etnicii nonunguri, nici despre invatamant, oprelistile si dificultatile din calea pastrarii identitatii etnice a locuitorilor Ungariei mari. Primul razboi mondial a avut drept consecinta lichidarea imperiilor multinationale din centrul Europei, iar in acel context Ungaria a devenit dupa Trianon un stat national, cu circa 90% din locuitori etnici unguri, dar cu 10% minoritari de alte etnii, al caror numar si procent s-au tot redus in deceniile urmatoare, desigur datorita grijii si preocuparii statornice a statului ungar pentru prosperitatea si dezvoltarea minoritatilor de pe teritoriul sau.

de pui la 5 martie 2019 - 00:30

Eu cred ca m-am exprimat prea eufemistic sigur ca asa e istoric cum spune ion.Eu am spus acelas lucru ca datorita politicilor de maghiarizare cu prima ocazie 1918 poparele care compuneau imperul sau desprins.Ai arătat foarte bine evenimentele istorice.Dar citi dintre tinerii romani si citi din tinerii maghiari cunosc adevărul istoric, care nici nu se vrea stiut.

de Victor la 5 martie 2019 - 09:25

Atac la adresa culturii romanesti din Carei aceste actiuni ale primarului!

Lasati un comentariu