Invazie de căpușe la Carei

• publicat la: 6 mai 2019
Invazie de căpușe la Carei

Am primit astăzi pe adresa redacției numeroase sesizări privind invazia de căpușe din Carei.  Lipsa oricărei acțiuni de deratizare din partea administrației locale a dus la înmulțirea necontrolată a căpușelor dar și a altor insecte. Igienizarea domeniului public este lăsată mereu pe ultimul loc de către Primărie. Mai ales careienii din zonele limitrofe se plâng că sunt invadați de căpușe.

Căpușele se răspândesc rapid și „preferă” tufișurile, locurile  unde se adună apa de ploaie sau roua persistă mai multă vreme. Femelele depun ouăle pe sol. Larvele se urcă pe firele de iarbă apoi pe animale.

La noi în țară  sunt descrise peste 24 specii de căpușe. Dacă sunt mușcați de căpușe, oamenii pot orbi sau paraliza. Pe piele, la locul mușcăturii, apar edeme, noduli, mici hemoragii, sensibilitate, depilații, însoțite de prurit intens.

Căpușele transmit boala Lyme, supranumită „boala cu o mie de fețe”, din cauză că poate copia simptomele a circa 200 de boli. Astfel, medicii recomandă oamenilor să nu umble desculți prin iarbă, să-și deparaziteze animalele de casă  iar copiii mici să fie verificați atent atunci când se întorc de la joacă.

Dar cel mai important este ca administrația Kovacs-Keizer-Beko să inițieze acțiuni de igienizare pe domeniul public.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu