Hramul Bisericii Sf.Andrei din Carei

• publicat la: 29 noiembrie 2019
Hramul Bisericii Sf.Andrei din Carei

Biserica greco-catolică românească Sfântul Apostol Andrei din Carei îşi va  sărbători  Hramul în data de 1 decembrie 2019 de la ora 10,30 anunță Protopopul pr.Radu Filip.

În anul 1997 Sfîntul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională iar din 2012, aceasta zi a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Potrivit traditiei, teologilor si istoricilor,  Sfântul Apostol  Andrei a  fost  primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. In Istoria bisericească, Eusebiu de Cezareea (+ 339/340) afirma: “Sfintii Apostoli ai Mântuitorului, precum si ucenicii lor, s-au împrăștiat în toată lumea locuită pe atunci. După traditie, lui Toma i-au căzut sortii să meargă în Partia, lui Andrei în Scitia, lui Ioan în Asia”.

Calendarul gotic (sec. al IV-lea) si Martirologiile istorice occidentale (sec. VIII-IX) sustin si ele ipoteza misiunii Sf. Andrei în Scitia. Traditia ca Sfântul Apostol Andrei a predicat la sciti a fost reluată si de scriitori bisericesti. De exemplu, călugărul Epifanie (sec. VIII), în ,,Viaţa Sfântului Apostol Andrei”, afirma că între popoarele evanghelizate de el se numărau si scitii. Sinaxarul Bisericii constantinopolitane mentionează că Andrei “a predicat in Pont, Tracia si Scitia”.

După un alt izvor, păstrat în acelasi Sinaxar, Sfântul Apostol Andrei ar fi hirotonit ca episcop la Odyssos sau Odessos (Varna de azi), pe ucenicul său Amplias, pe care Biserica îl prăznuieste în fiecare an la 30 octombrie. Probabil este Amplias cel amintit de Sfântul Apostol Pavel în epistola către Romani (16, 8). Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credinta că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în ţara noastră.

La Mulți Ani celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!

Lasati un comentariu