Garoafe roșii cu tricolor din partea ASTRA Carei la 147 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

• publicat la: 8 ianuarie 2020
Garoafe roșii cu tricolor din partea ASTRA Carei la 147 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu

În 8 ianuarie 1873 s-a născut la Şimleul Silvaniei Iuliu Maniu, cel care în 27 aprilie 1919 instaura în Carei administratia românească și a pregătit aici vizita familiei regale.

Astăzi, la 147 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu, a fost depusă  o coroană de flori din partea ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,,  Carei la placa amplasată pe clădirea liceului ce îi poartă numele.

Iuliu Maniu  provine dintr-o veche familie nobiliară care se înrudea, pe de o parte, cu corifeul Revoluţiei Române din Transilvania de la 1848, Simion Bărnuţiu, iar pe de altă parte, cu Iuliu Coroianu, redactorul Memorandulului românilor ardeleni, condamnaţi la închisoare în 1892, pentru ,,vina” de a dezvălui întregii lumi politica de deznaţio­nalizare a românilor, dusă la acea vreme de autorităţile maghiare.

Iuliu Maniu a fost lider al Partidului Naţional Român, apoi al PNŢ.  A fost unul dintre  artizanii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

După data de 27 aprilie 1919, Iuliu Maniu s-a preocupat de pregătirile pentru primirea Maiestăţii Sale regele Ferdinand şi a reginei Maria la Careii-Mari. În data de 25 mai 1919, Iuliu Maniu întâmpină pe Maiestăţile lor la gara din Careii-Mari, alături de peste 40 de mii de poporeni veniţi din toate localităţile judeţului.

Corul din Hotoan condus de preotul Vasile Pătcaşiu, miresele din Ţara Oaşului în frumoasele lor porturi tradiţionale precum şi prelaţi aparţinând tuturor confesiunilor din Careii Mari au  pregătit la Carei o primire de neuitat regilor României.

Iuliu Maniu a devenit apoi prim-ministru al României Mari. Din anul 1938, o dată cu instaurarea regimului autoritar al Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu a devenit liderul opoziţiei democratice împotriva oricărei forme de dictatură. Pentru această vină, el a fost aruncat în temniţă de către bolşevici. Înfometat, bătut şi îngheţat, el s-a mutat la Domnul în data de 5 februarie 1953.  Nici până acum nu se cunoaşte locul unde a fost aruncat pentru a i se putea  face  un mormânt creştinesc.

 

Lasati un comentariu