INVITAȚIE. La Carei se vor marca cei 80 de ani de la semnarea odiosului Dictat de la Viena

• publicat la: 22 august 2020
INVITAȚIE. La Carei se vor marca cei 80 de ani de la semnarea odiosului Dictat de la Viena

La data de 30 august 2020 se împlinesc 80 de ani de la semnarea odiosului Dictat de la Viena prin care se ceda fără luptă o parte din pământul strămoșesc românesc Ungariei hortyste.

Zona Carei a fost una dintre zonele cele mai greu încercate. Cuvintele nu pot exprima toate ororile trăite de românii din părțile cedate. Încă mai trăiesc români care au văzut  cu ochii lor tragediile din acea perioadă.

Nici acum nu pot înțelege de ce au fost alungați din vetrele lor, din gospodăriile lor doar pentru că erau români care nu au acceptat să devină cetățeni maghiari. Atrocitățile la adresa lor cu atât mai puțin au fost înțelese. Istoria le-a consemnat  pe fiecare în parte.

Sate întregi au fost expulzate după ce localnicii au fost  puși să semneze, în prealabil, că pleacă de bună voie. În Gara CFR Carei au fost ținuți zile întregi românii din Ianculești până când bărbații au cedat după bătăile administrate de jandarmii hortyști și au recunoscut că pleacă de bună voie.

Malefici de-a dreptul au fost ocupanții vremelnici. Ironia sorții face ca regimul hortyst să acceadă la putere în Ungaria după ce Armata Română a eliberat-o în 4 august 1919  de bolșevicii lui Bela Kun.

În memoria careienilor care au avut de suferit de pe urma ororilor regimului hortyst instalat în septembrie 1940, Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940 a ridicat un Monument al refugiaților și expulzaților. Dezvelirea lui a avut  loc în Anul Centenar al Marii Uniri, la data de 17 iunie 2018.

Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare  vă invită la data de 30 august 2020, de la ora 12,30 la un moment comemorativ în curtea biserici Sf. Apostol Andrei, acolo unde  a fost acceptată amplasarea acestui monument, cu respectarea tuturor  regulilor impuse de legislația în vigoare, referitoare la pandemia Covid 19.

Suntem datori nu doar cu veșnică recunoștință celor care nu s-au lăsat frânți de provocările istoriei ci și cu o rugăciune  la  monumentul închinat lor.

Va avea loc un parastas, un serviciu religios la care sunt așteptați toți cei care vor să cinstească memoria celor care nu au renunțat la identitatea lor națională. Ne vom ruga pentru sufletele celor plecați dintre noi, vom vărsa o lacrimă și vom depune flori la  Monumentul foștilor refugiați și expulzati.

Col(r) dr. Constantin Moșincat  va lansa cu acest prilej cartea ,,Pași pe caldarăm. De la Pace la Diktat. 1815-Viena-1940,, o carte ce suplinește  lipsurile informative din manualele școlare de istorie.

În prag de campanie electorală, propunem parlamentarilor ca să inițieze demersurile pentru a desemna ziua de 30 august ca zi de doliu național. Victimele de la Ip, Trăsnea, Moisei, Ianculești, Lucăceni, Tulgheș, Diosig, Carei, Joseni, Valea Chintăului, Miercurea Nirajului și alte zeci de localități  cer  dreptate.

,,Dac-am plecat, Ardealule, din tine
Nu-i vina noastră, iarăși vom veni.
N-am fost învinși și nu vom fi nici mâine,
Când ceasul biruinței va sosi.

Aveam o țară scumpă și mândră,
Avem și iarăși vom avea.
Dușmanul, care astăzi râde,
Va tremura privind la ea,,.,,

 

ing.Daniela Ciută,

președinte Asociația foștilor refugiați și expulzați din 1940, filiala Carei

prof.Elena Coșarcă,

vicepreședinte

Lasati un comentariu