Primarul Careiului se dă disperat și terorizat de mirosul pestilențial dar nu spune că societatea în cauză nu are toate avizele

• publicat la: 6 august 2020
Primarul Careiului se dă disperat și terorizat de mirosul pestilențial dar nu spune că societatea în cauză nu are toate avizele

Mulțumim Primăriei Carei care s-a dovedit că ține seama de sugestiile celui mai apreciat portal local de știri, de fapt singurul portal românesc  de știri din Carei, și a postat imagini de la întâlnirile pe care le are conducerea cu diverse instituții. Menționăm de asemenea că Buletin de Carei a depus prima reclamație cu privire la disconfortul creat de duhoarea din oraș încă de anul trecut. Funcționăm doar  în favoarea comunității. Fără intervenția noastră problema ar fi fost tergiversată mult și bine. După semnalările noastre privind inoportunitatea adunării de liste de semnături din moment ce avem o conducere a municipiului Carei, primarul o dă la întors și anunță că există și posibilitatea de a acționa bărbătește și  profesionist, așa cum îi stă bine unui gospodar de oraș. Să vedem dacă va fi și depusă plângerea penală la care se face referire sau se așteaptă ca să fie scoase castanele din foc cu mâna altora.

Rămâne  un  mister de ce a trebuit să astepte  1 an de zile pentru a interveni? De fapt anul trecut  nu a fost an electoral….

În comunicatul oficial cu greșeli de acord în limba română, vina este pasată doar  instituțiilor abilitate prin lipsa lor de reacție. Recunoaștem că nu am crezut că este posibil ca o societate de producție de biogaz să poată funcționa atâta amar de ani fără ca să aibă aviz de la Primăria Carei mai ales că pe pagina Primăriei s-a anunțat că Poliția Locală va verifica  avizele de funcționare ale agenților economici. Potrivit informațiilor obținute de Buletin de Carei de la serviciul de Urbanism din Primăria Carei, firma de producere de biogaz nu are semnat un aviz de funcționare fapt trecut sub tăcere de primar la întâlnirea de astăzi. La fel și faptul că APM a prelungit avizul  pentru această activitate a societății vinovate de existența duhorii încă din 31 ianuarie 2019.

Astăzi a avut loc la sediul Primăriei Carei o întâlnire a reprezentanților administrației locale cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții în protecția mediului și a sănătății populației.
La întâlnire au participat comisarul șef al Gărzii de Mediu Satu Mare, Vasile Fănățan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Izabella Stier, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Macrina Mihai, și reprezentantul Direcției Sanitar Venterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Radu Roca.
Primarul Eugen Kovacs a jucat din nou cartea victimei și a afirmat  că locuitorii municipiului Carei au ajuns în pragul disperării, fiind terorizați de mai bine de un an de mirosurile pestilențiale provenite de la firma care produce biogaz pe platforma fostei fabrici de zahăr. Pentru a lămuri scenariile apărute în spațiul public privind existența altor surse pentru poluarea olfactivă, gen depozitul de mucilagiu al fabricii Ardealul sau stația de epurare a Careiului, primarul Kovacs a cerut instituțiilor abilitate să verifice și aceste aspecte.
În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că mirosurile pestilențiale provin de la firma producătoare de biogaz, aspect confirmat până în prezent de cele trei sancțiuni aplicate de Garda de Mediu.

Mirosurile sunt generate de modul de gestionare a transportului acestor reziduuri animaliere, respectiv manipularea lor în incinta fabricii până să ajungă în cuva de fermentare etanșeizată.
Primarul Kovacs a specificat că a inițiat această întâlnire pentru ca autoritățile abilitate să prezinte o soluție în vederea stopării mirosurilor pestilențiale. Edilul șef a arătat că, beneficiind de susținerea cetățenilor, administrația locală se va adresa instanțelor de judecată, dar nu exclude varianta depunerii unor plângeri penale pentru abuz în serviciu la adresa reprezentanților instituțiilor cu atribuții în domeniu care, de mai bine de un an, își pasează reciproc responsabilitatea.

Primarul Kovacs a vehiculat și posibilitatea ca, tot pe calea instanțelor de judecată, careienii să ceară Statului Român inclusiv despăgubiri financiare întrucât viața le-a devenit un calvar din cauza lipsei de reacție a instituțiilor abilitate. Viceprimarul Ludovic Keizer a cerut reprezentanților celor patru instituții să intervină ferm întrucât careienii au ajuns la limita răbdării. Nimic despre invazia de țânțari….despre focarele de șobolani din cartierul Republicii și de la blocurile de locuințe sociale.
Primarul Kovacs a specificat că nimeni nu dorește închiderea fabricii de biogaz, ci doar obligarea imediată a acesteia să ia toate măsurile necesare pentru stoparea poluării olfactive.

Directorul APM Satu Mare a arătat că firma producătoare de biogaz se află în proces de reautorizare, primind termen ca până în 14 august să prezinte un plan de măsuri pentru eliminarea mirosurilor care provoacă disconfort populației. Firma ar putea primi un nou termen de conformare, care poate dura chiar și ani de zile, fără ca cineva să să poată garanta că va și implementa măsurile asumate. În urma discuțiilor îndelungate nu s-a identificat deocamdată nicio soluție concretă de stopare a mirosurilor pestilențiale. Se pare că singurul instrument rămas la dispoziția Primăriei Carei îl  constituie acționarea în instanță a instituțiilor abilitate în domeniu, a căror lipsă de reacție a contribuit la actuala stare de lucruri.

comentarii

de septico la 6 august 2020 - 20:11

nu vom simti mirosul poate cand apare vaccinul pentru coronavirus,ar trebui un vaccin si pentru biovirus,dar pana atunci nu ar trebui sa fie asa gras pielea pe obraz,cum spune taranul ne legyen olyan vastag a pofalemez.

de Buletin de Carei la 6 august 2020 - 20:47

Mai groasa decat tabla cu care adminsitratia Kovacs acopera gropile de pe strada Albinelor?

Lasati un comentariu