Program multianual de comemorare a eroilor neamului pus în discuție la Prefectura Satu Mare

• publicat la: 13 august 2020
Program multianual de comemorare a eroilor neamului pus în discuție la Prefectura Satu Mare

Prefectul Radu Bud, la inițiativa asociațiilor de rezerviști militari din județul Satu Mare, alături de asociații civice și Consiliul Județean Satu Mare, a participat astăzi la o ședință de lucru pe tema implementării unui program oficial de activități de comemorare a eroilor neamului.


La ședință au fost prezenți și subprefectul Cosmin Bota, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, șefii tuturor unităților ce aparțin Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne din Garnizoana Satu Mare, asociațiile civice inițiatoare și președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Satu Mare.
Prefectul a apreciat inițiativa de a elabora un program multianual de comemorare a eroilor neamului căzuți în cele două Războaie Mondiale pe teritoriul județului Satu Mare.
Inițiatorii au prezentat scopul și rolul acestei propuneri prin care se dorește întreținerea locurilor de veci ale soldaților români căzuți în cele două Războaie Mondiale și totodată comemorarea sacrificiului lor, inclusiv pentru generațiile viitoare.
Prefectul a propus stabilirea unui program comun de activități în coordonarea Instituției Prefectului și cu implicarea autorităților publice locale și centrale, a unităților MApN și MAI aparținând Garnizoanei Satu Mare, a asociațiilor civice, atât de rezerviști, cât și de tineret.
Pe teritoriul județului Satu Mare sunt cartografiate și înregistrate 23 de morminte ale soldaților cunoscuți și necunoscuți căzuți în timpul celor două Războaie Mondiale, majoritatea fiind reabilitate în perioada 2018-2019 prin finanțarea asigurată de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii.

În cazul mormintelor eroilor de la Carei, aflate acum în cimitirul central pe suprafața parohiei romano-catolice, reabilitarea s-a făcut după intervenția din CL Carei a consilierului Ilie Ciută,  sprijinit ulterior de  redacția Buletin de Carei și Asociația pentru demnitate în Europa.

…..la Cimitirul Eroilor Români nu se mai vede nici o cruce, niciun mormânt de ce  dezastru e acolo. O să vă rog să îmi comunicaţi dacă veţi face ceva în acest sens pentru că doresc să mă implic personal şi o s-o fac pe cheltuiala mea. La bustul lui Simion Bărnuţiu sunt plăci căzute de mult timp şi nu au fost înlocuite. La fel, dacă  nu doriţi să vă implicaţi, o voi face eu”.

https://www.buletindecarei.ro/2020/02/buletin-de-carei-si-mormintele-eroilor-romani-cazuti-pentru-eliberarea-orasului.html

……

După intervențiile menționate

Eroii nu mai au nevoi, Eroii ne mai au pe  noi! Veșnica lor  pomenire!

La Socond, prin efortul depus de Asociația codrenii, președinte Ionel costescu, a fost amenajat  un ansamblu monumental dedicat jertfei soldaţilor români căzuţi la datorie în octombrie 1944 pentru reîntregirea hotarelor ţării.

Ansamblul monumental, străjuit de drapele tricolore, cuprinde o cruce brâncovenească din marmură albă de Ruşchiţa şi o piatră din granit negru de Tripşor – Săpânţa pe care sunt înscrise numele a 27 de eroi identificaţi precum şi un erou neidentificat, căzuţi la datorie în acele zile din octombrie 1944.

https://www.buletindecarei.ro/2016/11/sfintire-de-monument-inchinat-eroilor-romani-cazuti-la-datorie-in-19-octombrie-1944.html

Buletin de Carei

Lasati un comentariu