Despre trecerea spitalelor la Ministerul Sănătății sau declarații de dragul declarațiilor

• publicat la: 15 noiembrie 2020
Despre trecerea spitalelor la Ministerul Sănătății sau declarații de dragul declarațiilor

La data de 3 aprilie 2020, ministrul Tătaru anunța că Guvernul a decis ca, în perioada pandemiei COVID-19, toate unităţile sanitare care se află în subordinea autorităţilor locale să fie transferate în coordonarea Ministerului Sănătăţii. Premierul Orban reia această intenție nepusă în practică până acum, la data de 15 noiembrie, la o zi după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț.

Citiți ce spunea Tătaru în 3 aprilie 2020….,,Toate unitățile sanitare din subordinea autorităților locale vor fi transferate în coordonarea Ministerului Sănătății. Va fi transferată inclusiv activitatea de numire sau revocare a persoanelor care ocupă funcţii de conducere. Guvernul României a alocat Ministerului Sănătăţii fonduri în valoare de 350 milioane pentru suplimentarea bugetului programelor de monitorizare, tratament şi îngrijirea pacienţilor critici. Din această sumă, 209 milioane lei am direcţionat către secţiile de terapie intensivă în 132 de unităţi sanitare, pentru achiziţia medicamentelor, reactivilor, a materialelor sanitare, consumabilelor, kiturilor pentru monitorizare, soluţiilor perfuzabile, antibioticelor necesare pacienţilor critici”, a precizat la acea dată  ministrul Tătaru.

Premierul Orban declară la data de 15 noiembrie 2020 că  va fi făcută o analiză foarte serioasă înainte de a se stabili dacă spitalele vor trece sau nu în subordinea Ministerului Sănătății.

„Există astfel de discutii. Vom face o analiză foarte serioasă. Nu cred că decizia în sine de descentralizare e una gresită. Problema este modalitatea în care se derulează aceste proceduri de ocupare a functiilor de manageri si directori medicali, si mai ales calitatea slabă în anumite judete a celor desemnati să fie manageri. Evident că ar trebui să existe un set de criterii pe baza cărora să se facă evaluarea managementului si evident să se transmita către Consiliul Judetean sau către primărie, care este autoritatea locală care are spitalul în subordine un set de…. De altfel, există si o agentie care trebuie să evalueze calitatea serviciilor medicale în spitale”, a completat Orban.

Cu alte cuvinte, nu știe stânga ce face dreapta sau premierul ce a declarat ministrul în aprilie.

De cât timp e nevoie  pentru ca declarațiile  unor miniștri să fie puse  în practică? Sau declarațiile se fac de dragul declarațiilor, de dragul de a spune ceva la aparițiile pe sticlă?

Daniela Ciută

 

 

Lasati un comentariu