Președintele Iohannis a promulgat Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon

• publicat la: 18 noiembrie 2020
Președintele Iohannis a promulgat Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon

Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon a fost promulgată azi de către președintele Iohannis chiar dacă în Parlament  UDMR a votat împotrivă iar cei de la USR și PNL s-au abținut.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat în urma căruia se consfințește Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
În septembrie, preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ (adoptat de Parlament în luna iunie 2020), însă legea a fost readoptată în forma iniţială, Parlamentul respingând solicitarea şefului statului.

Am aniversat în acest an Centenarul Tratatului de la Trianon, singura localitate din județul Satu Mare unde au avut loc manifestări cu această ocazie fiind municipiul Carei. Niciun partid nu a delegat reprezentanți care să participe și nici nu a marcat vreun partid momentul Centenarului Tratatului de la Trianon.

“Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, pe de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor ( stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria ( la Saint German en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia.

Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfințirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci și confirmarea drepturilor politice și civile ale românilor care constituiau populația majoritară în acest teritoriu””.

https://www.buletindecarei.ro/2020/06/ziua-tratatului-de-la-trianon-a-adus-la-carei-frati-romani-din-toata-tara.html

https://www.buletindecarei.ro/2020/06/sfintirea-steagurilor-si-ansamblului-reabilitat-al-eroului-national-avram-iancu-de-la-carei-marcarea-centenarului-tratatului-trianon.html

https://www.buletindecarei.ro/2020/06/vasile-lechintan-marile-beneficii-aduse-ungariei-de-tratatul-de-la-trianon.html

Buletin de Carei

Lasati un comentariu