Nicolae Sabău a tăcut după ce a alinat 91 de ani dorul și durerile sufletești ale neamului său

• publicat la: 30 decembrie 2020
Nicolae Sabău a tăcut după ce a alinat 91 de ani dorul și durerile sufletești ale neamului său

De astăzi suntem mai săraci sufletește. Nicolae Sabău sau Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii din Cicârlău, așa cum era numit de consătenii săi, a încetat din viață la 91 de ani.

A fost convins că a venit pe lume pentru a înfrumuseța locul pe unde trece, pentru a alina dorul și durerile sufletești ale neamului din care își trage seva și își hrănește destinul. Născut într-o familie de țărani, unde au venit pe lume 9 copii, a cunoscut greutățile vieții încă din fragedă pruncie, crescând în dragoste pentru muncă. Păscând vitele și bivolii preotului din sat ori trudind la morărița Verdeș, adormea în iesle visând la o bucată de pâine albă.

Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri...” mărturisea Nicolae Sabău cu nostalgie.

De la debutul artistic al tânărului de doar 16 ani, care a fost copleșit de aplauze după interpretarea cântecelor; „Arză-te focu Gutâi” și „Când am zis daina, daina”, până la primul său concurs național, desfășurat în anul 1956, n-a fost decât un pas. În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar în anul următor, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

Un articol din ziarul județean „Pentru socialism” din 22 august 1956, consemna succesul remarcabil și ținuta artistică a tânărului solist vocal Nicolae Sabău, pe o scenă din București, marcând astfel debutul unui destin artistic. În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor ,care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul „Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu.

Pasiunea și dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău, în anii care au urmat , prestigiul profesional și un loc privilegiat în galeria marilor artiști ai genului.

Nicolae Sabău a fost primarul comunei Cicârlău, Maramureș, până în 2008.

sursa Wikipedia

https://www.youtube.com/watch?v=TTGD0m9pKQo&fbclid=IwAR2fGFPqmTY7SnBUyMuWWwLX4VXroxLO7CO2M1iHaHAKw3RQPmo7vCWmNvM

 

Lasati un comentariu