Barbarism. La 28 februarie 1785 erau executați prin tragere pe roată românii Horea și Cloșca

• publicat la: 28 februarie 2021
Barbarism. La 28 februarie 1785 erau executați prin tragere pe roată românii Horea și Cloșca

Unul dintre actele de barbarism manifestate la adresa românilor din Transilvania a fost tragerea pe roată a conducătorilor răscoalei din 1784. Așa se proceda atunci când românii își cereau drepturile. Curtea de la Viena vroia doar bogățiile din Transilvania și supunere oarbă din partea populației băștinașe, majoritare.

Răscoala din 1784-1785, condusă  de Horea a avut o influență deosebită și  aspra comitatelor învecinate Transilvaniei  istorice. Ea a depășit hotarele Munților  Apuseni, influențând, alături de alte regiuni, și zona Maramureșului și Sătmarului. De frica revoltei, familia Karolyi a mutat arhivele la Budapesta.

https://www.buletindecarei.ro/2017/04/horea-rex-daciae-de-frica-revoltei-familia-karolyi-a-mutat-arhiva-la-budapesta.html

La 28 februarie 1785,  Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Crișan apucase să se spânzure în închisoarea  de la Alba Iulia, scăpând astfel de calvarul execuției publice.

Condamnat la moarte, Horea a fost tras pe roată pe 28 februarie 1785, alături de Cloșca, pe un mic deal de lângă cetatea Alba Iulia, Dealul Furcilor. Horea și-a scris testamentul pe 25 februarie 1785, în celula în care era deținut, documentul fiind scris de preotul Nicolae Rațiu.

Execuția, tragerea pe roată, era practicată cu o roată grea folosită de călău cu care frângea oasele condamnatului. Prin astfel de metode erau executați numai hoții de drumul mare, răsculații, criminalii, fiind una dintre cele mai oribile și dureroase morți violente de care putea avea parte cineva în acele timpuri.

Aceasta a fost ultima execuție prin tragere pe roată din istoria Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, după acest eveniment pedeapsa fiind abolită din codul penal austriac. Pentru rebeliune, motiv pentru care au fost acuzați Horea și Cloșca, codul penal austriac prevedea pedeapsă maximă decapitarea cu sabia, nu tragerea pe roată.

S-a dorit însă cu tot dinadinsul a se înspăimânta cât mai mult cu putință iobagii români, în așa fel încât s-a apelat la această condamnare extrem brutală, rezervată în mod normal doar hoților la drumul mare sau criminalilor.

Cloșca, după mărturiile țăranilor și ale ofițerilor care în treacăt l-au zărit la 1784, era așa: patruzeci și opt, înspre cinzeci de ani, statura mijlocie, mai mult sprinten, păr castaniu-roșiatec, mustață scurtă, față prelungă, nasul foarte mic și ascuțit, pistruiat, pleoape roșii, cojoc, cu lâna inăuntru, suman albastru, bernevici, cizme.”, scria Nicolae Iorga la 1937.

La 14 februarie 1785, Comisia imperială condusă de Anton Jankovich dă prima sentință de condamnare a unui conducător al Răscoalei din 1784, respectiv cea a lui Crișan.

În urma ordinului onorabilei comisii cesaro-regale instituite din partea Maiestăţii Sale pentru cercetarea şi înfrângerea turburărilor ivite între ţăranii din marele Principat al Transilvaniei, pronunţat la data mai jos însemnată, următoarea sentinţă în contra unui făcător de rele care a fost supus cercetării, dimpreună cu alţi capi ai revoluţiunii, anume în contra lui George Crişan, din comuna Cărpeniş, în comitatul Albei, în etate de 52 de ani, de religiune veche şi iobag al fiscului, ale cărui crime s-au constatat prin depoziţiunile marturilor juraţi, dar care încă mai înainte de a i se pronunţa sentinţa s-a sinucis singur în închisoare. “, textul sentinţei așa cum apare el în lucrarea lui Nicolae Densuşianu, intitulată “Revoluţiunea lui Horea în Transilvania şi Ungaria 1784-1785”

După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

La 236 de ani de la acest supliciu, românii din Carei încă nu au drepturi egale cu celelalte naţionalităţi din oraş datorită conducerii  totalitare  a orașului.  Conducerea Careiului este asigurată exclusiv de  membrii ai UDMR Carei astfel că pe clădirea primăriei au fost montate plăci negre în locul celor oficiale cu însemnele României, în Sala Festivă din primărie nu există niciun personaj românesc ci doar maghiari, se reduc doar clasele cu predare în limba română, avem clase de meserii cu specializări la care elevii români nu au acces, până și apa servită consilierilor în cadrul ședințelor este doar cu înscrisuri maghiare….atât de mare este aversiunea împotriva limbii române , a culturii române și a românilor în general. Nu se mai pot practica în Transilvania astfel de tratamente la adresa românilor dar se continuă umilirea și desconsiderarea lor acolo unde au ajuns la conducerea localităților cei care nu iubesc românii.

Veșnica pomenire din veac în veac a martirilor români Horea, Cloșca și Crișan!

 

Buletin de Carei

Lasati un comentariu