Barbarism. La 28 februarie 1785 erau trași pe roată românii Horea și Cloșca de stăpânirea austro-ungară

• publicat la: 28 februarie 2022
Barbarism. La 28 februarie 1785 erau trași pe roată românii Horea și Cloșca de stăpânirea austro-ungară

Astăzi se împlinesc 237 de ani de la tragerea pe roată pe Dealul Furcilor din Alba Iulia a lui Horea și Cloșca, doi dintre capii Răscoalei iobagilor români din Transilvania. Un act barbar dictat de stăpânirea austro-ungară din acea perioadă.

Așa se proceda atunci când românii își cereau drepturile. Românii au fost exploatați sălbatic în Transilvania, fiind ținuți la rangul social de iobagi și tolerați, ca și credință ortodoxă, cu bombardarea bisericilor și mănăstirilor ”schismaticilor” de către generalul Bucow.

Răscoala din 1784-1785, condusă  de Horea a avut o influență deosebită și  asupra comitatelor învecinate Transilvaniei  istorice. Ea a depășit hotarele Munților  Apuseni, influențând, alături de alte regiuni, și zona Maramureșului și Sătmarului. De frica revoltei, familia Karolyi a mutat arhivele la Budapesta.

https://www.buletindecarei.ro/2017/04/horea-rex-daciae-de-frica-revoltei-familia-karolyi-a-mutat-arhiva-la-budapesta.html

La 28 februarie 1785,  Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Crișan apucase să se spânzure în închisoarea  de la Alba Iulia, scăpând astfel de calvarul execuției publice.

Condamnat la moarte, Horea a fost tras pe roată pe 28 februarie 1785, alături de Cloșca, pe un mic deal de lângă cetatea Alba Iulia, Dealul Furcilor. Horea și-a scris testamentul pe 25 februarie 1785, în celula în care era deținut, documentul fiind scris de preotul Nicolae Rațiu.

Execuția, tragerea pe roată, era practicată cu o roată grea folosită de călău cu care frângea oasele condamnatului. Prin astfel de metode erau executați numai hoții de drumul mare, răsculații, criminalii, fiind una dintre cele mai oribile și dureroase morți violente de care putea avea parte cineva în acele timpuri.

Aceasta a fost ultima execuție prin tragere pe roată din istoria Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, după acest eveniment pedeapsa fiind abolită din codul penal austriac. Pentru rebeliune, motiv pentru care au fost acuzați Horea și Cloșca, codul penal austriac prevedea pedeapsă maximă decapitarea cu sabia, nu tragerea pe roată.

S-a dorit însă cu tot dinadinsul a se înspăimânta cât mai mult cu putință iobagii români, în așa fel încât s-a apelat la această condamnare extrem brutală, rezervată în mod normal doar hoților la drumul mare sau criminalilor.

Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, numită şi „Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan”, a fost una dintre cele mai  importante acţiuni de revoltă a ţărănimii iobage împotriva constrângerilor feudale la care era supusă.

Cauza fundamentală a răscoalei a fost ocupaţia maghiară a Transilvaniei începând din secolul al XI-lea şi exploatarea cruntă a ţărănimii române transformată în marea ei majoritate în iobagi. Dacă în 1437 robota – adică munca obligatorie, dar fără plată a iobagilor şi jelerilor pentru maghiari – era o zi pe an iar în 1514 o zi pe săptămână, în 12 noiembrie 1769 ordonanţa Guvernului Transilvaniei, cunoscută sub numele Certa puncta (Anumite puncte) stabileşte ca robota iobagilor pe săptămână să fie „4 zile cu palmele, 3 zile cu vitele”.

Referindu-se la cauzele Răscoalei, David Prodan afirma: „De fapt supusul transilvănean sau iobagul este, în ce priveşte starea sa, cel mai nenorocit ţăran ce poate fi găsit în lume. […] El poate fi privit ca un adevărat sclav al domnului său pământesc. În afară de robotele nesfârşite, pe care trebuie să le presteze cu vitele sau cu palmele săptămâni de-a rândul, trebuie să facă şi alte servicii fără cea mai mică retribuţie, ba uneori fără nicio hrană.”

Referindu-se la situaţia în care se aflau românii din Ţara Moţilor în preajma şi după Revoluţia condusă de Horea, Alexandru Şterca Şuluţiu (1794-1867), prelat, om politic şi cărturar român, născut în Abrud – deci cunoscător al locurilor natale – scrie: „Nu este în stare niciun condei a înşira şi a descrie tiranul despotism ce exercitau maghiarii asupra persoanelor, bunurilor şi asupra conştiinţei sufleteşti a românilor; şi fiindcă de numărul mare al românilor din Ardeal se temeau, după ce i-au dezarmat şi oprit de la purtatul armelor, cu toate puterile s-au silit asupritorii lor, ca să-i sărăcească şi să-i ţină în orbire sufletească deoarece ştiau că pre un popor numeros numai in sărăcire şi neştiinţă îl poate subjuga şi ţine în servilismul cel mai dobitocesc.”  S-a ajuns chiar până acolo încât „la grăpat de semănături îi înjugau şi pe oameni ca pe vite”.

Guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal s-a ocupat personal de înfrângerea și discriminarea românilor din Ardeal pentru a-i menține la statutul de iobagi, un fel de sclavie asemănătoare cu cea din SUA.

Răscoala de la 1784 a izbucnit pe 2 noiembrie şi s-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când capii răscoalei au fost capturaţi şi executaţi într-un mod barbar  de către autorităţi.

După răscoală, moţilor li s-au acordat mai multe drepturi, între care libertatea păşunatului, scutirea de cărăuşie, desfiinţarea servituţii personale şi a legării de glie, căsătorii fără consimţământul nobilului şi dreptul la învăţătură.

La 235 de ani de la acest supliciu , românii din Carei încă nu au drepturi egale cu celelalte naţionalităţi din oraş datorită conducerii  totalitare a administraţiei Kovacs-Keizer-Beko.  Conducerea Careiului este asigurată exclusiv de membrii ai UDMR Carei, românii neavând niciun reprezentant .  Românilor din Carei li  se interzice să ridice catarg pe domeniul public, Asociațiunea ASTRA este tratată discriminatoriu, istoria locală este refuzată,  pe clădirea primăriei nu este voie a se amplasa nicio plăcuță comemorativă românească, plăcile oficiale nu au niciun însemn al statului român de care aparține Primăria Carei, nu există clase de meserii în limba română pentru specializările lucrător comercial, vânzător, tapițer iar lista poate continua.  Românii din Carei care informează despre aceste realități sunt amenințați cu moartea iar procurorii de la Parchetul Carei nu vor să facă public numele autorilor amenințării deși au decizie judecătorească definitivă în acest sens.

.

Dacă ne-nfruntă munţi cu munţi ne vom bate,

Pentru lumina ţării şi pentru libertate,
Aici ne e cuvântul când îl avem de spus,
Decât slujirea ţării nimic nu-i mai presus.
Jurăm credinţă luptei oricât ar fi de grea,
Jurăm că pentru ţară şi viaţa ne-o vom da,
Jurăm să nu ne mintă nici clipa, nici vecia
Trăiască LIBERTATEA, Trăiască România!

Daniela CIUTĂ

 

Lasati un comentariu