Prinderea prin trădare a lui Horea și Cloșca acum 235 de ani. Tragerea lor pe roată de către ocupanții austro-ungari

• publicat la: 27 decembrie 2019
Prinderea prin trădare a lui Horea și Cloșca acum 235 de ani. Tragerea lor pe roată de către ocupanții austro-ungari

LECȚIA DE ISTORIE – 27 decembrie: Prinderea prin trădare a lui Horea și Cloșca.
La data de 27 decembrie 1784, în pădurea Scoruşetului din Munții Gilău, au fost prinși prin trădarea pădurarului Anton Melzer din Abrud, Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei țărăneşti din Transilvania din anul 1784-1785.

Pornită în toamna anului 1784 de moţii din Munţii Apuseni, această răscoală se va extinde foarte repede în aproape toată Transilvania, ea devansând cu aproape cinci ani principiile revoluţiei franceze de la 1789 în care se cerea: „libertate, egalitate şi fraternitate”. Revendicările răsculaţilor conduşi de Horea, Cloşca şi Crişan au fost în principal sociale şi cereau desfiinţarea iobăgiei şi a claselor nobiliare ce exercitau importante constrângeri feudale asupra românilor.

Nu peste foarte mult timp răscoala va căpăta accente de luptă naţională, împotriva clasei nobiliare maghiare ce asuprea populaţia românească majoritară din Transilvania. După ce răscoala s-a extins în aproape tot Ardealul, ea va fi înăbuşită în sânge cu o deosebită cruzime, de către nobilii maghiari și de armata imperială habsburgică. În decembrie 1784 Horea decide să întrerupă lupta şi să se ascundă până în primăvara anului 1785, când dorea să reia răscoala în zona Apusenilor. Se ascunde împreună cu Cloşca în pădurile din jurul satului său natal Albac, dar va fi prins prin trădare în pădurea Scoruşetului de lângă Albac la data de 27 decembrie 1784.

La o lună după prinderea lui Horea şi Cloşca, a fost prins şi Crişan, cel de-al treilea conducător al răscoalei şi încarceraţi cu toții la Alba Iulia, unde au fost uciși prin tragere pe roată  primi doi, cel de-al treilea, Crișan, spânzurându-se mai înainte, în temnița din Alba Iulia.

Acestea erau metodele de civilizare a românilor din Transilvania de către ocupanții austro-ungari.

Execuția prin tragere pe roată s-a desfășurat după un ritual dinainte stabilit. Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, un țigan pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul. Conform sentinței, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părți și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crișan a fost tratat în aceeași manieră…adevarul.ro

,,Să nu uiți Darie!,,

comentarii

de Daniel istoricu la 29 decembrie 2019 - 17:13

Cand au fost trasi pe roata cei 3 nu exista imperiul austro ungar, era emeperiu’ habsburgic, da no cine stie istorie stie nu gluma, felicitari!

de Buletin de Carei la 29 decembrie 2019 - 17:29

Domnule Daniel sau Lucian, cum preferati, răscoala a fost una împotriva clasei nobiliare maghiare ce asuprea populaţia românească majoritară din Transilvania si a dorit impunerea unei alte religii decat cea a băștinașilor. Răscoala a fost înăbuşită în sânge cu o deosebită cruzime de către nobilii maghiari și de armata imperială habsburgică. Istoria nu coincinde mereu cu plăcerile dvs.

de Daniel istoricu la 29 decembrie 2019 - 23:00

Aha, si ca fapt divers, cine erau bastinasii si care era relogia lor, ca sa nu mor prost?!

de Buletin de Carei la 29 decembrie 2019 - 23:40

@Daniel alias Lucian. Băștinașii sunt aceeași, de mii și mii de ani. Au și acum același port și obiceiuri. Chiar azi a fost un Festival în țara Dacilor liberi unde am văzut cum se păstrează limba și portul peste milenii. Horea și ortacii lui au fost trași pe roată pentru că își cereau drepturile și religia lor. Ei nu au vrut să treacă la catolicism pentru că ei erau ortodocși. Ni s-a interzis aici să vorbim românește, să avem școli în limba română sau posturi în administrație dar degeaba….până și grofii de la Carei și-au angajat ca și gardă de corp haiduci români băștinași. Curaj la studiat documente oficiale și multă sănătate!

Lasati un comentariu