Bursele Români pentru Români ajung la tot mai mulți elevi

• publicat la: 4 februarie 2021
Bursele Români pentru Români ajung la tot  mai mulți elevi
Mihai Târnoveanu anunță că Bursele Români pentru Români merg mai departe! Susțineți elevii cu rezultate bune la învățătură dar care provin din familii fără posibilități materiale ridicate.
.
În ianuarie am reușit cu ajutorul vostru să începem alocarea celei de a doua tranșe de burse (500 lei de copil) acestea ajungând la 13 din cei 20 de copii înscriși până acum în program. Ele au ajuns la Valea Mare, jud. Covasna, (3 elevi), Târgu-Secuiesc (4 elevi), Tulgheș, Harghita, (1 elev), Carei (1 elev), Mărtănuș, Covasna, (2 elevi), Gheorgheni, Harghita, (2 elevi). Dovada trimiterii banilor o găsiți în foto extras cont din primele comentarii. Luna aceasta trimitem bănuții la ceilalți 7 copii, intenționând să ”adoptăm” în proiectul nostru și alți tineri care învață în unitățile cu predare în limba română din Transilvania care au rezultate bune la școală și o situație materială grea.
Proiectul este conceput de Asociația Calea Neamului si se desfășoară în parteneriat cu Grupul Grai Străbun și Liga Studenților Iași, președinte de onoare, Silvian Emanuel Man. Fondurile se strâng în contul Asociației Calea Neamului la BRD: RO77BRDE080SV91101760800 si sunt destinate elevilor care învață în unitățile de învățământ cu predare română din Covasna, Harghita, Mureș, Satu Mare si zona Ghimes-Făget-Palanca, jud. Bacău. Bursele sunt de 500 de lei pe copil si se acordă de trei ori pe an.
.
Răsplătim copiii cu rezultate bune la învățătură din familiie cu o situație materială deficitară, încurajând în acelasi timp învățământul cu predare în limba română din aceste județe, ținând cont că statul maghiar oferă burse de studiu elevilor înscriși în unitățile de învățământ cu predare în limba maghiară.
Considerăm că tinerii de la scolile cu predare în limba română trebuie să aibă sanse egale la educație cu ceilalți copii care sunt sprijiniți material de statul vecin, mai ales că statul român nu face nimic compensatoriu în acest sens.
Prin forțele noastre încercăm să echilibrăm această situație, având certitudinea că orice drum, pentru a fi construit, trebuie să aibă un început. Dacă vom identifica copii de etnie maghiară sau din familii mixte, cu o situație materială grea, care sunt înscriși la secțiile cu predare în limba română, cu rezultate bune la învățătură, inclusiv la Limba Română, le vom acorda cu toată dragostea și lor bursele respective, încurajand astfel si pe alte familii de etnie maghiară sau mixte să-și dea copii la o școală în limba oficială a statului român.
.
Sunt arii întregi, mai ales în Covasna sau Harghita în care limba oficială nu se vorbeste mai deloc, nu neapărat din rea voință ci pur si simplu pentru că nu este cunoscută. Nu este cunoscută nici măcar la nivel elementar, nici de mulți etnici maghiari, dar, uimitor si extrem de grav, nici de românii care trăiesc în zonele compacte maghiarizate pe deplin din jud. Covasna cum ar fi Baraolt-Vârghiș-Doboșeni-Herculian-Căpeni, adugând aici Dobolii de Jos, care se află la doar 20 km de Brașov.
Fenomenul este întâlnit bineînțeles si spre satele din jurul Odorheiului Secuiesc si Cristurului Secuiesc, inclusiv în aceste orașe din Harghita, Doboi din com. Plăieșii de Jos fiind în acest sens, studiu de caz, toți locuitorii sunt români si toți vorbesc acasă în limba maghiară.
La Ghimeș- Făget și Tărhăuși, jud. Bacău, chiar si în Palanca, deasemenea sunt români care folosesc în familie, în viața de zi cu zi, limba maghiară, nestăpânind mai deloc limba oficială a statului român.
Nu vorbesc din cărți, deși sunt multe mărturii scrise în acest sens, ci din pura realitate pe care am întâlnit-o pe teren de-a lungul acțiunilor noastre. Se creează o paradigmă paralelă cu România, aceste comunități sunt rupte informațional si emoțional de tot ce înseamă stat național românesc.
Nu știu cum se vor recupera aceste arii, care vrând, nevrând, pun un semn de mare întrebare pentru siguranța națională a statului român din punct de vedere strategic, dar măcar putem încerca să limităm extinderea lor si în alte părți, această preconizată si controlată extindere fiind pe termen scurt o adevărată catastrofă. Nu cunosc niciun stat național care să aibă în interiorul lui zone compacte în care limba oficială a statului respectiv să nu fie cunoscută mai deloc sau chiar deloc de locuitorii acelor zone.
Mulțumim din adâncul inimii românilor care ne-au trimis în ultima vreme fonduri în contul asociației, Joantă Vasile, Andrei Drăghici, I.V. Nicolae, N. Lucian, P. Teodor, Hr. Iftimie, C. Bogdan Ionuț. Datorită acestor români pentru români, speranța se transformă în certitudine.
Dumnezeu să le dea sănătate si fericire prin mulțumirea sufletească ce o dobândesc astfel.
Mulțumim partenerilor noștri media ,,Cuvântul liber” din Târgu-Mureș (sărutări de mâini Doamnei Mariana Cristescu, un adevărat om de cultură în pieptul căruia bate o mare inimă Românească), ,,Buletin de Carei”, publicație condusă de doamna  Ciută Daniela, luptătoarea pentru drepturile românilor de pe Graniță, siteului ,,Mesagerul de Covasna”, cu doamna  Maria Crețu-Graur, care ne-a însoțit de-a lungul timpului în mai toate acțiunile noastre, fiind parte activă din acestea si bineînteles siteul ActiveNews, avându-l ca redactor șef pe bunul si vechiul nostru prieten,Victor Roncea.
Cu Dragoste creștinească mergem în continuare cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc!
Ne facem datoria de români dăruind Libertatea de a fi români, dăruind bucurie si dragoste.
Doamne ajută!

Lasati un comentariu