NU extremismului, xenofobiei ori antisemitismului!

• publicat la: 2 aprilie 2021
NU extremismului, xenofobiei ori antisemitismului!

În urma comunicatului de presă emis de Președintele României în legătură cu manifestările prolibertate din România, forumul civic „Starea de Libertate”, sub egida căruia s-au desfășurat în ultimul an protestele împotriva suspendării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor prin legi și hotărâri pe care le considerăm anticonstituționale, face următoarele precizări:

1. Respingem acuzele nefondate de extremism, xenofobie ori antisemitism aduse manifestanților pentru libertate din întreaga țară, în imensa lor majoritate tineri care nu au avut de-a face până în acest moment cu regimuri totalitare. Considerăm că astfel de etichete lipite unei părți importante a poporului român îndepărtează instituția prezidențială de români și dăunează grav imaginii României în lume.

2. Am solicitat în mod repetat tuturor manifestanților să se abțină de la acte de violență, pe care le respingem cu tărie. Avertizăm însă că lipsa dialogului, disprețul și aroganța arătate de autorități față de manifestanți nu fac decât să alimenteze nemulțumirea și furia protestatarilor.

3. De asemenea, solicităm Președintelui Klaus Johannis să condamne afirmațiile iresponsabile ale viceprim-ministrului Dan Barna, care a acuzat în spirit bolșevic protestatarii de fascism și huliganism, invective pe care românii le-au mai auzit la Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1989, și la Ion Iliescu, în primăvara anului 1990.

4. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor aberante impuse de instituții guvernamentale, conduse de demnitari incompetenți și dictatoriali, care au făcut insuportabilă viața cetățenilor din această țară, și nu împotriva unor minorități naționale. Afirmăm răspicat că nu etnia unor reprezentanți ai autorităților este problema ci suspendarea abuzivă a drepturilor și libertăților fundamentale la care sunt supuși toți românii, indiferent de etnia lor.

5. Conform articolului 80 din Constituția României, Președintele României exercită funcția de mediere între stat și societate. Considerăm nefericită această intervenție a Președintelui Klaus Johannis și solicităm acestuia să ceară Guvernului României respectarea drepturilor constituționale și istorice ale românilor.

Pompiliu Diplan – Starea de Libertate

Mihai Târnoveanu – Calea Neamului

Lasati un comentariu