Marșul pentru Trianon

• publicat la: 3 iunie 2021
Marșul pentru Trianon

Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon a fost promulgată la data de 18 noiembrie 2020 de către președintele Iohannis chiar dacă în Parlament  UDMR a votat împotrivă iar cei de la USR și PNL s-au abținut.

Legea prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui Tratat în urma căruia se consfințește Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
În septembrie, preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea actului normativ (adoptat de Parlament în luna iunie 2020), însă legea a fost readoptată în forma iniţială, Parlamentul respingând solicitarea şefului statului.

In acest an, o ampla manifestare de Ziua Tratatului de la Trianon va avea loc la Sfântu-Gheorghe.

,,Marșul Trianonului de la Sfântu-Gheorghe nu a putut fi oprit, deși asociațiile maghiare au cerut acest lucru. Tot vineri, 4 iunie, cu puțin timp înainte de manifestările noastre, Consiliul Național Secuiesc organizează în centrul orașului comemorarea Trianonului.
Președinții Asociației Maghiare a Transilvaniei, Janos Mezei și Istvan Csomortanyi i-au cerut primarului municipiului Sf. Gheorghe, Arpad Antal, să interzică manifestările Asociației Calea Neamului organizate cu prilejul sărbătoririi Trianonului (conform site-urilor Maszol și Szekelyhon). Bineînțeles că Primăria Sfântu-Gheorghe a fost nevoită miercuri, 2 iunie, să avizeze favorabil manifestările noastre, neavând niciun temei legal de a le interzice. Acțiunea omagială organizată de Calea Neamului și Grupul NOI, la care vor participa si Scut Botășănean, Straja Carpaților și Resurrectio, va începe la ora 18 în fața Statuii Ostașului Român, de la intrarea în Sfântu-Gheorghe, dinspre Brasov, iar marșul va avea loc între acest punct și Statuia Voievodului Mihai Viteazu din centrul orașului.
Comemorarea organizată de Consiliul Național Secuiesc este de fapt încă o manifestare prin care se cere din nou autonomia teritorială a așa zisului ținut secuiesc, încă o manifestare la care în anii trecuți au participat mii de maghiari, prin care se condamnă Tratatul de la Trianon, adică consfințirea juridică internațională a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, prin care Transilvania s-a reunit cu Țara Mamă.
La aceste adunări autonomiste, pe care le consider anticonstituționale și antiromânești, pe lângă liderii Consiliului Național Secuiesc, participă desigur și numeroși lideri UDMR, inclusiv primarul din Sfântu-Gheorghe și presedintele Consiliului Județean Covasna.
Sunt afișate bannere prin care se cere autonomia, steaguri ale Ungariei și ”ținutului secuiesc”. Le aduc la cunoștință tuturor acestor domni, tovarăși care visează la regiuni autonome maghiare, că degeaba plâng Tratatul de la Trianon.
Marea Unire din 1918 a fost făcută de sutele de mii de români transilvăneni care au participat direct sau prin delegații lor la Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, de trupele române victorioase din Primul Război Mondial, fiind definitiv petcetluită de Campania Militară din 1919 care a înlăturat orice urmă de împotrivire armată maghiară din Transilvania, această campanie încheindu-se cu ocuparea Budapestei de Armata Română, de Țăranii în Opinci Militare și Generalii lor.
Tratatul de la Trianon din 1920 a luat act de toată această realitate și a consfințit juridic, pe plan internațional, Marea Unire.
Acest lucru va fi subliniat dealtfel si la Sfântu-Gheorghe, pe 4 iunie.
Nu dăm niciun pas înapoi.
Vineri, vom respira, în toată această mare de amărăciune a zilelor noastre, un aer de glorie, un aer de istorie dar și de luptă actuală în același timp; ne vom reaminti din nou și din nou că fiecare dintre noi este năScut Român, și-atunci vom simți, adânc, dureros până-n prăsele, dar atât de frumos, că avem o datorie și o Țară, pentru care merită să luptăm.
Într-o postare aparte le voi mulțumi în mod special tuturor românilor minunați care au continuat să trimită marți și miercuri fondurile necesare în contul Asociației Calea Neamului, BRD RO62BRDE080SV52855930800 prin care putem organiza atât Trianonul la Sfântu Gheorghe cât și Ziua Eroilor la Valea Uzului.
Mă înclin până la pământ în fața tuturor!
Împreună mergem cu Dumnezeu înainte!,, scrie  Mihai Târnoveanu pe pagina sa.
.

Lasati un comentariu