A doua comemorare a Eroului Național Avram Iancu la Carei

• publicat la: 7 septembrie 2021
A doua comemorare a Eroului Național Avram Iancu la Carei

Vineri, 10 septembrie 2021, se împlinesc 149 de ani de la trecerea în neființă a eroului național Avram Iancu, ocazie cu care Direcția de Cultură a Municipiului Carei, organizează un scurt moment comemorativ, începând cu ora 11.00, pe platoul din fața bustului lui Avram Iancu din municipiul Carei.

În cadrul manifestării va fi evocată personalitatea „Crăișorului Munților”, va avea loc o slujbă religioasă și un scurt moment artistic.

După momentul comemorativ, cei care doresc pot depune coroane sau jerbe de flori în memoria lui Avram Iancu.

Participanții la eveniment sunt rugați să respecte regulile în vigoare cu privire la diminuarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19.

 

Avram Iancu s-a născut în 1824 la Vidra de Sus (azi Avram Iancu, judeţul Alba). Și-a făcut studiile primare în satul său natal, apoi la Câmpeni. A urmat gimnaziul din Zlatna, apoi Liceul Piarist din Cluj. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj și, la finalul studiilor, a devenit cancelarist la Tabla Regească din Târgu-Mureș. În primăvara anului 1848, Avram Iancu a promovat examenul de avocat, însă revoluțiile care au cuprins continentul european i-au pus în valoare calitățile de lider politic și militar mai degrabă, decât cele juridice. În cursul anului 1872 starea sănătăţii lui Iancu s-a agravat semnificativ. În primăvara acelui an a fost internat timp mai îndelungat în spitalul din Baia de Criş, judeţul Hunedoara, din cauza unei hemoragii. A trecut la cele veșnice la 10 septembrie 1872, fiind înmormântat la Ţebea pe 13 septembrie 1872, cu funeralii naţionale. Este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Ardeal, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 în Transilvania.

Supranumit de români „Crăişorul Munţilor”, Avram Iancu a deschis calea spre deşteptarea naţională, faptele sale înscriindu-se în conştiinţa poporului român, pregătind calea spre Marea Unire ce s-a înfăptuit în anul 1918.

 comunicat
.
Duminică, 5 septembrie 2021, toate asociațiile locale românești l-au comemorat pe Avram Iancu, împreună cu urmașii Eroului Național din satele din zona Carei și cu filialele Societății Avram Iancu din Satu Mare, Carei și Târgu Mureș.
Ansamblul monumental Avram Iancu din Carei a fost reabilitat în urma proiectului de hotărâre inițiat de Ilie Ciută și prin implicarea directă în identificarea executantului.
.

Lasati un comentariu