Cinstirea eroului vâlcean înmormântat la Cuța

• publicat la: 19 octombrie 2021
Cinstirea eroului vâlcean înmormântat la Cuța
.
Astăzi, 19 octombrie 2021, a avut loc parastasul de pomenire al eroului Serg. BĂDIȚA DIONISIE, înmormântat la Cuța.
Pământul județului Satu Mare mustește de sângele eroilor români care au făcut jertfa supremă pentru eliberarea patriei noastre de sub ocupația hortystă.
În fiecare localitate avem câte un mormânt comun sau nominal al ostașilor noștri.
Veșnică pomenire eroilor neamului nostru românesc!
Serg. BĂDIȚA DIONISIE, Reg. 2 inf., Născut în anul 1921, Corniș- azi Cernișoara com. Mădulari (jud. Vâlcea), fiul lui Constantin și Ioana (înmormântat în Cuța). Conform informațiile regretatului  prof. Ioan Ciarnău, culese de la Arhiva Ministerului Apărării Naționale, Stat Major, primul soldat român căzut la datoria în luptele de la Socond a fost sergentul Dionisie Bădița din Regimentul 2 infanterie, decedat la 18 octombrie 1944.
Din amintirile lui Ioan Toduț, martor și participant la înmormântare, am aflat că acest prim erou, rănit prin împușcare la Socond, a fost adus de camarazii săi, cu intenția de a fi dus la spitalul de campanie care se află în Stremț.
Eroul a decedat când a ajuns în Cuța, dându-și ultima suflare în fața bisericii. Sicriul a fost confecționat din niște lăzi de către Iuănu Pocăitului.
Parohul Filip Glodan, cantorul Gheorghe Buzaș și sfătul Dumitru Fechete (zis Mitru Lichii Vârvii, „care zică și cu ceatăra”), s-au îngrijit, împreună cu sătenii, de înmormântarea creștinească a sergentului Dionisie Bădița.
La cimitir a fost dus cu un car tras de „două vaci de dibol”, aparținând aceluiași Iuănu Pocăitului care ar fi spus, conform mărturiei lui IoanToduț <„nu-mi bănuiesc să-mi moară vacile amândouă, dar eu vreau să ajut armata română, «Mnise pare că io și murit o vacă, că o fost cu armată până la Jerăușe» ”.
Martoră și participant la eveniment a fost și Floarea Podină (născută Goste în 1930, cunoscută în sat ca Floarea Diordichii lui Ioani Băințanului), care a dus la ceremonia înmormântării crucea bisericii.
Satul întreg la plâns pe erou, cu gândul la ai lor, plecați pe front, zicând <„Și anost ‘îi oareunde”. Dânsa amintește că Dionisie Bădică ar fi fost ucis de la o fereastră a unei case din Socond. (…) Despre acest erou putem spune că a avut undestin postum fericit, căci locul său de veci a fost îngrijit de membrii familiei unui erou cuțan căzut la datorie și anume NEGREAN ICA. La rândul ei a rămas orfană de tată, deoarece și tatăl doamnei Ica a decedat pe frontul de război.
Veșnica lui pomenire!
.
.
.
.
.
.
.
.
Parohia Cuța

Lasati un comentariu