Lansare de carte. CAZEMATA

• publicat la: 30 noiembrie 2021
Lansare de carte. CAZEMATA

Luni, 29 noiembrie 2021, la Parohia ortodoxă din Oradea a avut loc lansarea monumentalei lucrări CAZEMATA, autor fiind istoricul miliar col.r. Constantin Moșincat. Alături de orădeni a fost prezentă și o delegație a ASTRA Despărțământul  ,,Aurel Coza,, Carei.

O muncă asiduă, titanică de 25 de ani a dus la apariția acestui mult așteptat volum. Este pentru prima dată când se consemnează negru pe alb despre sistemul de fortificații de pe granița de nord vest dar nu numai, despre cazematele românești care au stârnit admirația întregii Europe în 1940 dar care au rămas nefolosite datorită politicienilor trădători din guvernul acelor timpuri și a regelui Carol al II-lea.

Decizia regelui TOTAL dezinteresat de soarta poporului român a făcut ca acele cazemate să rămână nefolosite și apoi ,,ciopârțite,, de ocupantii hortyști. Spunem ,,ciopârțite,,  pentru că nici din interior nu le-au putut dărâma total, așa de robust au fost construite de români.

Evenimentul a fost moderat de Dan Poinar, presedintele Filialei Bihor al Asociatiei ‘Cultul Eroilor’. Recenzia cărții a apaținut doamnei Miorița Săteanu, Cetățean de Onoare al municipiului Oradea. Au rostit alocuțiuni Protopopul de Oradea pr.Dorel Rusu, pr.Ștefan Avram, prof.Pașca de la UBB, Daniela Ciută de la Asociațiunea ASTRA Carei.

Momentele muzicale au fost asigurate de către corul „General Traian Moșoiu”, Florian și Alexandrina Chelu și de solista Monica Rusu din Marna Nouă.

Col. r. dr. Constantin Moșincat a făcut mărturisiri de suflet privitoare la mesajul de Pace pe care l-a purtat Cazemata, sistemul românesc ingenios creat pentru  a produce un efect de foc în evantaie suprapuse prin care practic nu se putea trece.

Dacă cazematele nu au rezistat, nu focul le-a distrus ci indecizia politică. Cazematele, realizate după proiectul ing. Gl. Dumitru Vasiliu, comparate cu cele de pe fronturile europene, conform testelor din Poligonul Dadilov s-au dovedit cele mai tari. Cu asemenea cazemate puternice, cu trupe special pregătite, cu o populație fortificată în suflete și voință România trebuia să se bată conform concepției strategice „fără gând de retragere”. Mesajul Cazematei reface adevărul istoric și îndreptă eroarea politică cumisă”, a sussținut cu argumente autorul ineditului volum. Cazemata rămâne o simfonie a sufletului Eroilor care le-au durat și apărat.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu