Ziua Mondială a Libertății Presei și urările premierului Ciucă. La Carei se fabrică dosar penal dacă scriem despre deturnare de fonduri

• publicat la: 3 mai 2022
Ziua Mondială a Libertății Presei și urările premierului Ciucă. La Carei se fabrică dosar penal dacă scriem despre deturnare de fonduri

Prim ministrul Ciucă adresează urări de Ziua Mondială a Libertății Presei. Cuvinte frumoase, de mai mare dragul să le citești. Păcat că nu se reflectă și în realitate. Celor care scriem despre deturnare de fonduri ni se fabrică dosare penale și primim amenințări cu moartea iar procurorii se exprimă în scris că este ,,ceva natural,,.

Când vom avea exemple de pedepsire a celor ce amenință jurnaliștii care oferă informații reale atunci vom avea dovada că într-adevăr urările au fost puse în practică. Susțin interesul pentru comunitate înaintea celui personal. Presa nu este doar despre aniversări și osanale ridicate susținătorilor ci și despre infomări reale din comunitatea din care facem parte, despre problemele cu care se confruntă contribuabilii.

Adresăm rugămintea primului ministru să arunce privirea și spre localitățile românești de pe granița de nord-vest, abandonate de statul român. Și  de aici se culeg taxe  și impozite așa că aveți datoria de a trata românii la fel ca minoritarii. Vom continua să fim în slujba comunității, să semnalăm și bune și rele deopotrivă chiar dacă asta implică amenințări cu moartea.

La Mulți Ani presei libere!

,,Susțin jurnalismul independent și siguranța jurnaliștilor. Cu bună-credință, implicare în slujba adevărului, profesionalism și obiectivitate, am încredere că putem reuși împreună să combatem încercările de dezinformare, diversiune, dezbinare și incitare la ură alimentate pe fondul actual al crizei post-pandemice și de securitate.

A fi jurnalist înseamnă a fi în slujba adevărului și a interesului public. Am tot respectul pentru oamenii din această breaslă, care își fac munca profesionist, obiectiv și responsabil, mulți chiar în zone de conflict, expuși pericolelor, pentru ca cetățenii să fie la curent cu evoluțiile de interes public. Sunt calități pe care le-am apreciat întotdeauna și consider de neacceptat ca acestea să transforme jurnaliștii în ținta amenințărilor sau a unor atacuri.

Informarea publicului este vitală, mai ales în perioade cum a fost pandemia sau cum este contextul actual, creat de invazia rusă din Ucraina, mass-media având un rol crescând în acest sens, dar și o responsabilitate majoră în diseminarea echilibrată a informațiilor către publicul larg.

Contextul în care marcăm Ziua Mondială a Libertății Presei aduce în prim-plan rolul mass-media în corecta informare a publicului și pentru combaterea dezinformării, în strânsă legătură cu transformările și provocările pe care le-au adus evoluțiile tehnologiei digitale și în sfera jurnalismului.
Libertatea și pluralismul mass-media înseamnă garantarea libertății de exprimare și a liberului acces la informație, drepturi fundamentale ale oricărui cetățean într-o democrație consolidată și un stat de drept funcțional.
Respectarea libertății de exprimare, a dreptului la opinie și la informare implică responsabilitatea tuturor instituțiilor statului și un efort coerent și susținut pentru a proteja drepturile garantate prin Constituția României.
Am convingerea că nu există democrație fără libertatea presei, iar dreptul jurnaliștilor de a-și face meseria trebuie să rămână intangibil. Împreună cu întreaga echipă guvernamentală susțin total libertatea presei, dreptul la opinie și la informarea corectă a cetățenilor, poziție pe care am exprimat-o, de fiecare dată, prompt și tranșant.

În egală măsură, condamnăm ferm orice încercare de intimidare sau de influențare a modului în care un jurnalist sau redacție din România își exercită drepturile constituționale de liberă exprimare,, scrie pe pagina sa premierul Nicolae Ciucă.

Buletin de Carei

Lasati un comentariu