Comemorarea eroilor români de la Cehal. GALERIE FOTO

• publicat la: 29 iunie 2022
Comemorarea eroilor români de la Cehal. GALERIE FOTO

Comemorarea eroilor români prin ” PROGRAMUL COMEMORAREA EROILOR NEAMULUI ÎN JUDEȚUL SATU MARE” a continuat la Cehal, în pădurea unde sunt înhumați ostași necunoscuți.

La inițiativa Asociațiilor de rezerviști militari din județul Satu Mare, și Consiliul Județean, pe parcursul anului trecut au fost desfășurate primele activități în cadrul unui ”proiect pilot”, unic la nivel național, ce are drept scop cinstirea memoriei militarilor români ce s-au jertfit pentru apărarea patriei, în perioada celor două Războaie Mondiale și își au locul de veci pe teritoriul județului Satu Mare.

După comemorările de la Tiream, prefectul Radu Roca cu echipa sa din Instituția Prefectului, împreună cu cadrele militare în rezervă de la asociațiile sătmărene, primarul comunei  Cehal, directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, muzeograful Mihai Mocanu de la Muzeul Judaean au asistat la parastasul de pomenire al eroilor necunoscuți din pădurea Cehal.

După săvârșirea parastasului de un sobor de preoți, elevi de la școala din localitate au asigurat momente cultural-patriotice.

După ce tot azi am fost la Tiream și am slăvit memoria eroilor neamului românesc, ce s-au jertfit pentru țară în bătăliile din octombrie 1944, lupte ce au culminat cu eliberarea Ardealului de Nord și implicit a întregii țări, ne află acum în pădurea Cehalului, în locul unde în urmă cu 78 de ani au avut loc lupte crâncene între Armata Română și cea hortystă de ocupație, pentru eliberarea dealurilor din zonă și înaintarea către Carei.
Ca și ceilalți primari din județ, contactați cu privire la proiect și primarul comunei CEHAL a reacționat pozitiv la chemarea noastră, prezentând Consiliului local un proiect de hotărâre.

Cei ce-și dorm somnul de veci în mormântul de război lângă care ne aflăm, au participat la ultimele bătălii ce au avut loc în octombrie 1944 pentru eliberarea nordului Ardealului.

Au vărsat sânge pe pământul Patriei strămoșești, pentru ca generațiile viitoare să poată trăi în pace, într-o țară liberă și democrată.
Se cuvine să ne îndreptăm gândurile către înaintașii noștri, cu dragoste şi admirație pentru faptele lor de arme, sperând că și urmașii noștri îi vor slăvi cu onoare și respect, deoarece numele lor sunt înscrise în cartea de aur a poporului Român.
Mulțumesc gazdelor noastre, domnului Primar, pentru sprijinul oferit în buna organizare a activității de azi, aici în mijlocul acestei frumoase și greu accesibile păduri, chiar dacă din motive obiective data a fost devansată . Mulțumesc de asemenea partenerilor Programului nostru fără de care nu s-ar putea desfășura aceste manifestări care i-au din ce în ce o mai mare amploare. ”

GLORIE ETERNĂ EROILOR NEAMULUI !

Buletin de Carei

Lasati un comentariu