Crucea rămâne de neclintit!

• publicat la: 9 septembrie 2022
Crucea rămâne de neclintit!

După ședința Comisiei Zonale a monumentelor de ieri, 8 septembrie 2022, primarul Emil Boc a ieșit cu declarații de presă. Vă reamintim că din comisia zonală face parte și arh.Virgil Pop, adeptul mutării statuii lui Avram Iancu din Turda dintr-un loc în altul.

”Problema Crucii de pe Cetățuie nu este nouă, încă din 2001 se solicită demolarea ei de către unii arhitecți sau comisii de specialitate. Acum există o propunere a celor care realizează proiectul de modernizare a Cetățuii de a fi mutată crucea de acolo.

Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu mă ating de simboluri, nu afectez semnificația lor. Cred că avem lucruri mai importante de făcut în orașul ăsta.

Am o formație umanistă, cunosc semnificația și valoarea simbolurilor, că sunt istorice sau religioase.

Ele nu trebuie tratate cu buldozerul sau din vechiul peniței unor specialiști într-un domeniu care nu are legătură nici cu istoria nici cu ADN-ul orașului.

Zona Cetățuii va fi modernizată, dar fără să fie afectată Crucea, acest lucru să fie clar pentru toată lumea”…a consemnat napocanews.ro.

Mobilizarea românilor din ultimele zile a determinat factorii de decizie să iasă din carapacea lor și să renunțe la demolarea Crucii de pe Cetățuie.

A fost nouă încercare pentru neamul românesc! O încercare trecută cu bine, la fel cum va fi și în cazul statuii lui Avram Iancu din Turda, a statuii voievodului Mihai Viteazul de la Oradea sau a Monumentului Ostașului Român din Carei.

 

 

Lasati un comentariu