25 OCTOMBRIE 1944. RECONSTITUIREA MEMORIEI. Parțial

• publicat la: 19 octombrie 2022
25 OCTOMBRIE 1944. RECONSTITUIREA MEMORIEI. Parțial

Acţiunea RECONSTITUIREA MEMORIEI, derulată în perioada 20-21 octombrie 2022, este un eveniment muzeal menit să asigure popularizarea în rândul tinerilor sătmăreni a Zilei Armatei Române. Expoziția și reconstituirile istorice organizate de Muzeul Judeţean Satu Mare în colaborare cu Asociaţia „TRANSYLVANIAN DIGGERS” şi cu sprijunul Batalionul 52 Geniu „Tisa” Satu Mare, au ca scop, pe lângă marcarea eliberării Transilvaniei de sub ocupaţia străină, omagiul adus soldaţilor români căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vernisaj expoziție: joi 20 octombrie 2022, ora 14.00.

Pentru reconstituirea atmosferei dramatice din vremea războiului, vor fi expuse replici de arme, echipamente şi uniforme militare, documente, fotografii etc, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Va fi organizat, de asemenea, şi un atelier de Poştă Militară al Armatei Române.

Membrii asociaţiei vor fi echipaţi în ţinute militare române, germane şi sovietice din perioada amintită.

Pe lângă acest atelier, doritorii pot beneficia de facepaiting, selfiepoint şi prezentare de armament sub îndrumarea cadrelor militare de la UM 01653.

Expoziţia va fi una interactivă, vizitatorii având ocazia să intre în contact direct cu istoria militară a celui de-al Doilea Război Mondial.

Grupul de reconstituire istorică (reenactment) din cadrul Asociaţiei „TRANSYLVANIAN DIGGERS”, are ca obiectiv principal reconstituirea istorică a uniformelor şi echipamentelor militare aparţinând armatelor combatante în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu accent pe Armata Româna şi pe frontul de est.

Evenimentul va avea loc la Atelierul Memorial „Aurel Popp” din Satu Mare, str. Aurel Popp, nr. 13 (lângă Direcţia de Impozite şi Taxe Locale), în zilele de 20-21 octombrie 2022 în intervalul orar 9-14.

Din păcate, se evită din nou a se prezenta integral istoria noastră și din ținutele militare expuse vor lipsi tocmai cele ale armatei maghiare hortyste care a produs atâta suferință românilor din nordul Ardealului ocupat din septembrie 1940 și până în octombrie 1944 când a fost înfrântă de Armata Română.

Consiliul Județean Satu Mare și Ministerul Apărării Naționale nu vor să se cunoască adevărata istorie de către tineri?

Lăsați tinerii să cunoască istoria! Respectați tot adevărul!

Buletin de Carei

 

 

Lasati un comentariu