În 2022, în județul Satu Mare, 155 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză. Aparat modern de diagnosticare la Satu Mare

• publicat la: 25 martie 2023
În 2022, în județul Satu Mare, 155 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză. Aparat modern de diagnosticare la Satu Mare

Ziua Mondială a Tuberculozei pe care o marcăm simbolic în fiecare an la 24 martie readuce în atenția tuturor importanța depistării precoce  și eforturile de a elimina această maladie. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ un sfert din populația lumii este infectată cu bacilul tuberculozei.

Anual, zece milioane de persoane se îmbolnăvesc, iar 1,5 milioane de oameni mor din cauza tuberculozei. O mare parte din persoanele care suferă de TB sunt afectate și de probleme de sănătate mintală asociate bolii cum sunt: anxietatea, depresia etc. Evaluarea asocierii TB cu  bunăstarea psihică a persoanelor afectate este de obicei neglijată în cadrul terapiei bolii.

De asemenea, pandemia  Covid 19 a avut un impact negativ asupra  Programului Național de diagnostic și tratament a tuberculozei.

În prezent, Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Asociația pentru sprijinirea pacienților cu TB multidrog rezistentă demarează un proiect de creștere a implicării civice și a participării presoanelor afectate în luarea deciziilor de sănătate publică pe baza principiului ”nimic pentru noi fără noi”

La nivelul județului Satu Mare, în anul 2022 s-au înregistrat 154 de cazuri noi și readmise de îmbolnăviri de tuberculoză cu o incidență de 40,74 la suta de mii de locuitori, comparativ cu anul 2021, când s-au înregistrat 97 de îmbolnăviri. Două treimi din cazurile de tuberculoză afectează bărbații. În anul 2022 au fost 12 cazuri de deces datorate tuberculozei, cu o mortalitate de 3,15 la suta de mii de locuitori.”

Această aparentă creștere este datorată faptului că în anul 2021, an de pandemie Covid 19, cu restricții de acces la spitalizare, adresabilitatea populației a fost mai mică,  prin urmare, pacienții au rămas nediagnosticați. Din păcate acea perioadă de pandemie a împiedicat popuația să ajungă la serviciile medicale ceea ce a determinat creșterea formelor de tuberculoză severă, în stadii avansate și cu risc mare  de deces. În cazul copiilor se remarcă un fapt îmbucurător, în sensul că anul trecut s-a înregistrat un singur caz de îmbolnăvire” a explicat managerul interimar al Spitalului de Pneumoftiziologie Satu Mare, dr. Ioan Sergiu.

Cauzele cele mai frecvente ale îmbolnăvirii de tuberculoză sunt: condiții materiale precare, lipsa educației pentru sănătate, alimentație deficitară, muncă grea, consum de alcool, fumat etc.

Pentru încurajarea pacienților cu tuberculoză de a-și urma tratamentul până la capăt, de anul trecut aceștia beneficiază de acordarea de tichete sociale pentru alimente, prin dispensarele TB teritoriale unde se află în evidență cât și un stimulent financiar (alocație de hrană),  prin direcțiile de sănătate publică.

Sistem rapid de  depistare a tuberculozei

De la jumătatea anului 2022, Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare a fost dotat cu un aparat GenExpert  de detectare genetică a prezenței bacilului tuberculozei.  Aparatul permite diagnosticarea rapidă, în decurs de câteva ore  a prezenței Mycobacterium tuberculosis, ceea ce determină precocitatea începerii tratamentului, posibilitatea izolării precoce  a pacientului de a nu răspândi boala în comunitate, familie etc. De asemenea, aparatul dă posibilitatea testării rezistențelor la tuberculostatice  ceea ce reprezintă un mare avantaj în terapia tuberculozei.

 

 

Lasati un comentariu